Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Colentina

Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Colentina Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Antonie cel Mare este o biserica ortodoxa aflata pe strada Trei Scaune, la mica distanta de soseaua Colentina, in Bucuresti. Aceasta parohie a fost infiintata in anul 1944, cand a fost numit aici primul preot, parintele Stefan Mihail.

"O, preaintelepte de Dumnezeu purtatorule Antonie, capetenia parintilor si slava cuviosilor, primeste de la noi aceste laude ce cu tot sufletul le aducem tie si roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, cei ce cantam: Aliluia!"

Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Colentina

Deoarece parohia nu avea o biserica propriu-zisa, iar slujbele erau savarsite intr-o capela improvizata intr-o casa, parintele amintit a deramat lucrarile pentru construirea unei biserici. Astfel, in anul 1946, se pune piatra de temelie a noii biserici, insa, dupa numai doi ani, in anul 1948, regimul comunist, nou instaurat, sisteaza lucarile si anuleaza autorizatia de constructie.

Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Colentina 

In anul 1968, dupa multe eforturi, autorizatia de constructie a fost reaprobata, mai ales din pricina faptului ca vechea capela, aflata pe soseaua Colentina, trebuia daramata, in vederea sistematizarii marelui bulevard. Astfel, lucrarile de constructie reincep in primavara anului 1969 si inainteaza rapid.

In anul 1968, in parohie este numit un al doilea preot, parintele Cristescu Mihail. Mai apoi, din anul 1979, cand preotul ctitor Stefan Mihail trece la cele vesnice, parintele Cristescu Mihail continua singur lucrarile la noua biserica.

In ziua de 17 ianuarie 1991, cand parohia isi serba ocrotitorul, pe Sfantul Cuvios Antonie cel Mare, noua biserica a fost sfiintita, de Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un ales sobor de preoti si diaconi. In anul 2008, alaturi de preotul paroh, este numit, ca preot slujitor, parintele Cristescu Gabriel.

 Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Colentina

Proiectul arhitectural a fost intocmit de arhitectii Dumitru Ionescu-Berechet si Gheorghe Naumescu, impreuna cu inginerul Luigi Corra. Biserica este construita din caramida si beton armat, avand un plan dreptunghiular, cu absida inspre rasarit. Arhitectura acesteia imbina forme ale arhitecturii bizantine si elemente locale romanesti.

Biserica a fost pictata, in ulei, de catre pictorul Gheorghe Busuioc. Atat constructia, cat si finisarile, pictura si dotarile interioare au fost realizate doar cu ajutorul material venit din partea credinciosilor, fara vreun ajutor venit de la institutiile statului. Fiind o parohie relativ noua, asezata intre blocuri si case, aceasta nu detine proprietati, terenuri, casa parohiala, cimintir sau alte bunuri de patrimoniu.

Activitati cultural-misionare desfasurate in Biserica Sfantul Antonie cel Mare, din Colentina: marti, dupa savarsirea Sfantului Maslu, in biserica se tin cuvantari catehetice, intre preoti si credinciosi, iar persoanele interesate pot beneficia si de asistenta juridica, din partea unei persoane calificate; biserica dispune de o mica biblioteca, de unde pot fi imprumute carti teologice.

 Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Colentina

Activitati social-filantropice desfasurate in biserica de pe strada Trei Scaune: se deruleaza un program de asistenta sociala, alcatuit de un colectiv de medici si asistenti medicali, din cadrul parohiei; programul atinge urmatoarele obiective: consultatii medicale de specialitate, parteneriate si colaborare cu Spitalul Colentina Grozovici si dispensarul "Trei Scaune", selectarea, pe baza de investigatie sociala, a beneficiarilor programului de asistenta medicala (cei din familii defavorizate, persoane care nu au acces la servicii medicale, nefiind cotizanti ai sistemului de asigurari de sanatate).

Teodor Danalache

 Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Colentina

Pe aceeaşi temă

22 Martie 2013

Vizualizari: 5247

Voteaza:

Biserica Sfantul Antonie cel Mare - Colentina 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE