Biserica Sfantul Nicolae - Aroneanu

Biserica Sfantul Nicolae - Aroneanu Mareste imaginea.

Biserica Aroneanu, inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, este o biserica ortodoxa aflata in comuna omonima, din judetul Iasi. Aceasta a fost ridicata in anul 1594, de catre domnitorul Aron Voda (1591-1592, 1594-1595), pe drumul care iese din Iasi, prin nord-est, pe malul lacului Ciric.

Comuna Aroneanu se afla la o distanta de numai 4,5 kilometri inspre nord de municipiul Iasi, ocupand o pozitie central-estica in cuprinsul judetului. Satul Aroneanu exista, ca asezare, cel putin din secolul al XVI-lea, in anul 1594, domnitorul Aron Voda ridicand aici o biserica. Incepand din aprilie 2004, comuna Aroneanu face parte din Zona Metropolitana Iasi.

In cartea "Letopisetul Tarii Moldovei", cronicarul Grigore Ureche, spune: "Insa intaiu au socotit Aron Voda, dupa atata rautati ce facuse, sa se apuce sa faca vreun lucru bun, sa nu-i fie cu osanda de tot; si s-au apucat in anii 7102 (1594) de au zidit manastirea in tearina Iasilor, care se chiama Aron Voda, pre numele domnului ce au zidit, unde este hramul Sfete Neculai."

Biserica Aroneanu - Sfantul Nicolae

Cu toate ca pisania bisericii domnesti lipseste, se stie insa ca biserica a fost numita "nou zidita", la data de 12 decembrie 1594, cand ctitorul o inzestreaza cu doua sate. Se stie ca Aron Voda a murit otravit, la Alba Iulia, dar nu exista informatii ca i s-ar fi adus ramasitele la Iasi. Aceeasi problema se ridica si in cazul doamnei Stanca, sotia domnului Aron, moarta undeva in Transilvania.

Mai inainte de zidirea acestei marete biserici, pe acelasi loc, se crede ca exista o alta biserica, mai veche, numita "Biserica de la greci" sau "Manastirea greceasca din tarina Iasilor", avand acelasi hram si fiind zidita de Alexandru Lapusneanu, tatal lui Aron Voda, in a doua sa domnie (1563-1568).

Numele vechii biserici se tragea inca din vremea domnitorul Petru schiopul (1574-1577, 1578-1579, 1583-1591), care a inchinat-o Sfantului Munte Athos, printr-un hrisov domnesc, dat in ziua de 20 februarie 1581.

 Biserica Aroneanu - Sfantul Nicolae

Se cunoaste ca Alexandru Lapusneanu, in a doua sa domnie, a ridicat o biserica "sub dealuri", cu hramul Sfantului Nicolae, biserica aflata in ruina la anul 1592, cand se presupune ca s-ar fi inceput zidirea noii biserici pe amplasamentul celei vechi sau in apropiere, asa dupa cum reiese dintr-un document de la 1618.

Un alt argument, in favoarea ideii ca manastirea lui Aron Voda este aceeasi cu cea a lui Alexandru Lapusneanu, este acela ca satele cu care a fost inzestrata prima manastire raman si in posesia nou-ziditei manastiri. De altfel, Alexandru este trecut si in pomelnicul transcris si astazi in registrul-jumal al bisericii, dar nu ca prim ctitor, ci dupa cativa alti domnitori, in frunte cu Aron Voda.

In anul 1606, domnitorul Ieremia Movila (1595-1600, 1600-1606) a inchinat aceasta biserica Manastirii Zografu, din Sfantul Munte Athos, stabilindu-se acolo, din acel moment, calugari greci. In anul 1618, domnitorul Radu Mihnea (1619-1619, 1623-1626), pe baza marturiei doamnei Stanca, vaduva lui Aron Voda, anuleaza documentul de danie, restituind manastirea calugarilor romani, asa cum fusese menita de catre ctitori (Alexandru Lapusneanu si Aron Voda). Cu toate acestea, la anul 1624, in cea de-a doua domnie a sa, el inchina Manastirea Aroneanu unei alte manastiri straine.

 Biserica Aroneanu - Sfantul Nicolae

Manastirea isi schimba din nou sttutul, cinci ani mai taziu, cand fiul lui Radu Mihnea, Alexandru Coconul (1629-1630) transforma manastirea in metoc al Manastirii Sfantul Ioan, din insula Halki, aflata in Marea Marmara.

Ulterior, manastirea Aroneanu devine metoc al Patriarhiei de la Constantinopol, veniturile sale urmand sa sustina activitatea vestitei scoli Patriarhale, la care au invatat, printre altii, si carturari romani, cum ar fi principele Dimitrie Cantemir si spatarul Nicolae Milescu, primul calator roman in China. Multe dintre documentele de secol XVI-XVII arata danii de mosii, sate, livezi, prisaci pentru manastire.

Ca urmare a repetatelor inchinari catre diferite locuri din Grecia si Turcia de astazi, Manastirea Aroneanu a ajuns intr.o stare de decadere, un hrisov din anul 1743 consemnand starea de ruina, "marea lipsa si slabiciune, din tamplarea vremurilor". Initial, manastirea a fost inconjurata cu ziduri de piatra, a avut turnuri de colt, chilii si alte cladiri anexe care s-au prabusit, ramanand doar vechea biserica, singura pastrata din intreg ansamblul manastiresc de odinioara. In anul 1907, biserica restaurata devine biserica parohiala a satului Aroneanu.

 Biserica Aroneanu - Sfantul Nicolae

Biserica fostei manastiri Aroneanu prezinta interes din perspectiva artistica atat prin proportiile sale armonioase, cat si prin originalul decor exterior, unice in istoria artei medievale romanesti.

Biserica Aroneanu este a doua biserica din tara, la care se gaseste pridvorul deschis si pe stalpi. Tot aici se poate observa in exteriorul bisericii un motiv decorativ format din caneluri verticale si ornamente de teracota, de culoare verde.

Soclul bisericii are ca elemente decorative un rand de caneluri inalte de aproximativ un metru, iar peretii pana la nivelul boltilor, arcaturi adancite si incadrate. Turla are forma de prisma, cu 12 laturi, fiind decorata cu arcaturi si plasata pe doua baze: prima patrata si a doua stelata.

 Biserica Aroneanu - Sfantul Nicolae

Peretii bisericii Aroneanu sunt decorati cu elemente de ceramica/teracota smaltuita, de culoare verde, cu reflexe albastrui, de forma unor stele cu sase colturi, a frunzelor de stejar, a varfurilor de lance si a discurilor circulare, descriind motive geometrice complicate si fiind folosita o tehnica aparte.

Bucatile de teracota sunt incizate in tencuiala. Acest decor, realizat in relief, astazi disparut, este considerat ca fiind o posibila sursa de inspiratie pentru broderia in piatra de pe fatada Bisericii Trei Ierarhi si a Manastirii Dragomirna.

Un rand de teracote este dispus sub cornisa, un rand de discuri si stele, dispuse alternativ, este situat deasupra braului, iar sub brau un rand de discuri intre doua randuri de stele. intre arcaturile firidelor, la locul unde se intalnesc, sunt fixate cate un disc urmate de o stea, iar in interiorul fiecarei firide, alternativ, cate doua stele si doua discuri.

 Biserica Aroneanu - Sfantul Nicolae

Soclul are sub caneluri cate un rand de teracote in forma de frunze de stejar si de stea. Cate trei randuri de teracote sunt fixate si pe fiecare fata a turlei, sub cornita, si cate una in fiecare din firidele bazei stelate.

Podoabele din ceramica smaltuita reprezinta prima realizare completa de acest gen, din Moldova, dupa prima incercare de la Biserica Sfantul Gheorghe, din Harlau, datand din anul 1492, unde elementele decorative exterioare sunt din caramizi si discuri smaltuite. Ambele reprezinta un punct de apogeu al decorului ceramic policrom in arta moldoveneasca.

Biserica nu este pictata pe interior, avand insa o frumoasa catapeteasma lucrata in lemn. Interiorul bisericii, nezugravit la origine, pastreaza totusi unele decoratiuni geometrice. Incepand cu anul 1985, biserica mai are un ocrotitor, pe Sfantul Mucenic Pantelimon.

 Biserica Aroneanu - Sfantul Nicolae

Implicata in viata sociala, parohia de la Aroneanu a desfasuarat urmatoarele activitati: Program de Cateheza pentru copiii si tinerii din parohie; Program de hrana pentru copiii din familii nevoiase; Pelerinaje cu credinciosii din parohie; Intalniri si dialoguri cu membrii consiliului si comitetului parohial; Seminarii de educatie realizate impreuna cu organizatia World Vision Romania - Biroul zonal Iasi; Activitati cu specific misionar, realizate impreuna cu oamenii din comunitate (Hramul Bisericii, Ziua Eroilor, sarbatoarea satului).

Pentru donatii in bani, puteti folosi contul parohiei:
Cont nr. 251101030883 - CEC Iasi
Preotul bisericii: Preot Paroh Ovidiu Buzenchi
Parohia Aroneanu, com. Aroneanu, jud. Iasi
Telefon: 0232 / 299.389

Teodor Danalache

Biserica Aroneanu - Sfantul Nicolae

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 5771

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE