
Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aflata la limita nord-estica a orasului, pe bulevardul Colentina, aceasta parohie a fost infiintata in anul 1952, pana la aceasta data, credinciosii din zona apartinand parohiei Andronache. Pana in anul 1972, s-a slujit intr-o modesta capela, amenajata intr-o casa inchiriata.
"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi ca sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"
Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga
In anul 1972, conducerea parohiei reuseste sa cumpere legal casa si terenul din jurul acesteia. Actuala biserica a fost construita pe locul fostei capele improvizate, in anul 1975, de catre parintele Sabadus Ioan, in timpul arhipastoririi Patriarhului Iustinian Marina, doar cu sprijinul enoriasilor.
In ciuda insistentelor si memoriilor adresate autoritatilor de stat comuniste, de catre parintele paroh, nu s-a primit autorizatia de constructie a bisericii. La presiunea credinciosilor, insa, biserica a fost construita fara autorizatie, dupa un plan tehnic intocmit de catre preot, ajutat de un inginer in constructii, care s-a ocupat de problema rezistentei. Lucrarile de constructie au durat doar 30 de zile, intre 15 octombrie si 15 noiembrie. Biserica a rezistat, fara nici o fisura, atat la cutremurul din anul 1977, cat si la celelalte, care au urmat.
Indata dupa terminarea constructiei, Primaria Capitalei a amendat parohia si pe preotul paroh, cerand readucerea imobilului la stadiul si forma initiala. In urma refuzului de a indeplini somatia primita, preotul a avut de suferit multe amenintari. Pentru indrazneala sa, Departamentul Cultelor a cerut acordul Patriarhului Iustinian ca “preotul Sabadus Ioan sa fie suspendat din preotie pe timp de 6 luni, dupa care, sa fie trimis la tara, in mod irevocabil”. Cautand o solutie inteleapta, in anul 1973, patriarhul a randuit ca preotul Ioan Sabadus sa primeasca, de la Consiliul Ecumenic al Bisericilor, o bursa de studii, in Olanda, precum si sarcina de a infiinta in strainatate cateva parohii ortodoxe.
In ziua de 28 noiembrie 1978, mai inainte ca parintele Ioan sa plece la Salzburg, biserica a fost sfintita, de catre Preasfintitul Episcop Roman Ialomiteanul. Parintele Solomov Petru, noua paroh al bisericii, va randui pictarea bisericii, executata de catre Ioan Morosan. In anul 1985, parintele Ioan s-a intors la ctitoria sa, din cartierul Ion Creanga.
Biserica este zidita in forma de nava, din caramida, fiind terminata cu o absida larga, in partea de rasarit. Intrarea se face lateral pe latura sudica, direct in pronaos, dar si printr-un pridvor situat inspre vest. Cafasul, aflat peste zona de intrare in pronaos, are acces printr-o scara metalica.
Naosul este separat de pronaos printr-o arcada de beton. In tavanul naosului se afla o deschidere careia ii corespunde, la exterior, o turla de forma octogonala. Stranele, usile si o parte de mobilier sunt din lemn de stejar, in timp ce tampla a fost sculptata, ulterior, in lemn de tei, si aplicata peste cea originala, facuta din zid.
Intre anii 2008-2009, biserica a fost supusa mai multor lucrari de intretinere, sprijinite de primaria locala: s-a refacut complet sistemul electric si sistemul termic, lumanararul si interiorul clopotnitei; pardoseala din parchet a fost inlocuita cu gresie; acoperisul bisericii si al clopotnitei a fost inlocuit cu tabla de cupru; s-a facut reabilitarea termica exterioara a bisericii, precum si reparatii exterioare la clopotnita.
Activitati social-filantropice desfasurate in parohia Sfantul Nicolae - Ion Creanga: ajutorartea periodica a cel putin patru persoane de varsta a treia, aflate in dificultate, pentru a-si procura o parte din tratamentul medical; de mai multi ani, parohia plateste lunar o bursa de studii unui tanar teolog; in fiecare an, de hramul bisericii si la marile sarbatori, se impart pachete cu alimente tuturor credinciosilor, dar si la cate un azil de batrani.
Teodor Danalache
-
Biserica Udricani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserici din Bucuresti cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva -
Catedrala Sfantul Iosif
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Domnita Balasa
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.