Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga

Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aflata la limita nord-estica a orasului, pe bulevardul Colentina, aceasta parohie a fost infiintata in anul 1952, pana la aceasta data, credinciosii din zona apartinand parohiei Andronache. Pana in anul 1972, s-a slujit intr-o modesta capela, amenajata intr-o casa inchiriata.

"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi ca sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga

In anul 1972, conducerea parohiei reuseste sa cumpere legal casa si terenul din jurul acesteia. Actuala biserica a fost construita pe locul fostei capele improvizate, in anul 1975, de catre parintele Sabadus Ioan, in timpul arhipastoririi Patriarhului Iustinian Marina, doar cu sprijinul enoriasilor.

 Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga

In ciuda insistentelor si memoriilor adresate autoritatilor de stat comuniste, de catre parintele paroh, nu s-a primit autorizatia de constructie a bisericii. La presiunea credinciosilor, insa, biserica a fost construita fara autorizatie, dupa un plan tehnic intocmit de catre preot, ajutat de un inginer in constructii, care s-a ocupat de problema rezistentei. Lucrarile de constructie au durat doar 30 de zile, intre 15 octombrie si 15 noiembrie. Biserica a rezistat, fara nici o fisura, atat la cutremurul din anul 1977, cat si la celelalte, care au urmat.

Indata dupa terminarea constructiei, Primaria Capitalei a amendat parohia si pe preotul paroh, cerand readucerea imobilului la stadiul si forma initiala. In urma refuzului de a indeplini somatia primita, preotul a avut de suferit multe amenintari. Pentru indrazneala sa, Departamentul Cultelor a cerut acordul Patriarhului Iustinian ca “preotul Sabadus Ioan sa fie suspendat din preotie pe timp de 6 luni, dupa care, sa fie trimis la tara, in mod irevocabil”. Cautand o solutie inteleapta, in anul 1973, patriarhul a randuit ca preotul Ioan Sabadus sa primeasca, de la Consiliul Ecumenic al Bisericilor, o bursa de studii, in Olanda, precum si sarcina de a infiinta in strainatate cateva parohii ortodoxe.

 Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga

In ziua de 28 noiembrie 1978, mai inainte ca parintele Ioan sa plece la Salzburg, biserica a fost sfintita, de catre Preasfintitul Episcop Roman Ialomiteanul. Parintele Solomov Petru, noua paroh al bisericii, va randui pictarea bisericii, executata de catre Ioan Morosan. In anul 1985, parintele Ioan s-a intors la ctitoria sa, din cartierul Ion Creanga.

Biserica este zidita in forma de nava, din caramida, fiind terminata cu o absida larga, in partea de rasarit. Intrarea se face lateral pe latura sudica, direct in pronaos, dar si printr-un pridvor situat inspre vest. Cafasul, aflat peste zona de intrare in pronaos, are acces printr-o scara metalica.

Naosul este separat de pronaos printr-o arcada de beton. In tavanul naosului se afla o deschidere careia ii corespunde, la exterior, o turla de forma octogonala. Stranele, usile si o parte de mobilier sunt din lemn de stejar, in timp ce tampla a fost sculptata, ulterior, in lemn de tei, si aplicata peste cea originala, facuta din zid.

 Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga

Intre anii 2008-2009, biserica a fost supusa mai multor lucrari de intretinere, sprijinite de primaria locala: s-a refacut complet sistemul electric si sistemul termic, lumanararul si interiorul clopotnitei; pardoseala din parchet a fost inlocuita cu gresie; acoperisul bisericii si al clopotnitei a fost inlocuit cu tabla de cupru; s-a facut reabilitarea termica exterioara a bisericii, precum si reparatii exterioare la clopotnita.

Activitati social-filantropice desfasurate in parohia Sfantul Nicolae - Ion Creanga: ajutorartea periodica a cel putin patru persoane de varsta a treia, aflate in dificultate, pentru a-si procura o parte din tratamentul medical; de mai multi ani, parohia plateste lunar o bursa de studii unui tanar teolog; in fiecare an, de hramul bisericii si la marile sarbatori, se impart pachete cu alimente tuturor credinciosilor, dar si la cate un azil de batrani.

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga

Pe aceeaşi temă

02 Noiembrie 2012

Vizualizari: 2660

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Ion Creanga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE