Biserica Sfantul Nicolae din Roznov

Biserica Sfantul Nicolae din Roznov Mareste imaginea.

Biserica din Roznov este una dintre frumoasele biserici ortodoxe aflate in jurul localitatii Piatra Neamt. Prin secolul al XV-lea, in drumul lor spre Bacau, negustorii nemti care isi facusera un depozit de marfuri langa orasul Piatra Neamt, poposeau intr-un loc de o frumusete magnifica, pentru a admira trandafirii de aici. Ei au numit locul "rosen hoff", adica "gradini cu trandafiri". Ulterior, numirea acestui loc a inceput a fi pronuntata "Roznou", iar in cele din urma "Roznov".

Inchinata sfintilor ierarhi Nicolae si Alexandru, biserica a fost zidita intr-un stil arhitectural specific rusesc, in centrul localitatii Roznov, de catre colonelul Gheorghe Ruset Roznovanu, renumit proprietar si om politic de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de-al XX-lea.

Aspectul exterior al bisericii trimite direct in lumea slava. Familia ctitorului a avut puternice legaturi cu membri ai nobilimii ruse, ba chiar si cu membri din familia tarului. Ctitorul insusi a studiat la Scoala de Ofiţeri din Sankt Petersburg, vreme in care acesta a capatat drag fata de cultura slava.

Biserica Sfantul Nicolae din Roznov

Actuala biserica a fost ridicata pe locul uneia mai vechi, ridicata in anul 1759, de catre paharnicul Nicolae Ruset Roznovanu. Ajungand intr-o stare avansata de ruina, vechea biserica a fost preluata de colonelul Gheorghe Roznovanu, care a demarat ridicarea unei noi.

Pentru noul locas de cult, ctitorul a apelat la ajutorul arhitectului rus Sultanoff, care a intocmit toate planurile necesare. Desi aprobarea de ridicare a noii biserici a fost primita in ziua de 22 decembrie 1890, biserica fusese deja inceputa, inca din anul 1884. Lucrarile de construire au fost incheiate in anul 1892.

Biserica Sfantul Nicolae din Roznov este zidita in forma de cruce, cu toate bratele egale. Acoperisul bisericii este incununat cu o turla specific ruseasca, in forma de ceapa. La subsolul bisericii se afla amenajata o cripta funerara, aici fiind ingropati si o parte din membrii familiei ctitorului - Roznovanu.

Biserica Sfantul Nicolae din Roznov

Pe fatada, biserica are o clopotnita deschisa, incorporata in zidul principal al acesteia. In clopotnita se afla asezate zece clopote, dintre care sapte mai mici, iar unul foarte mare. Clopotele compun o melodie unica, comandata de colonelul Roznovanu, aceasta fiind o combinatie intre linii melodice grecesti si rusesti.

Intrarea in biserica se face intr-un mod solemn, scarile de piatra fiind deosebit de elegante. Din prindvorul bisericii se intra direct in naosul spatios. Catapeteasma bisericii este si ea unica, aceasta fiind lucrata la Moscova, din bronz aurit, intre anii 1890-1892.

Biserica Sfantul Nicolae din Roznov

Pictura in fresca a interiorului a fost lucrata intre anii 1913-1915, de Costin Petrescu. Deosebit de autentic sunt lucrate si tablourile votive ale ctitorilor, in care sunt infatisati colonelul Roznovanu, sotia lui, Alexandrina Ruset Roznovanu, si fiul lor.

Datorita legaturilor politice si de prietenie dintre membrii familiei ctitorului si o parte din nobilii rusi ai acelei vremi, Biserica din Roznov a primit insemnate daruri, constand in mare parte din obiecte liturgice. Amintim aici doua icoane, daruite lui Roznovanu de marele duce Pavel Alexandrovici si de Tarul Nicolae al II-lea, si o alta icoana, argintata, donata de Leon Urusov, ambasador al Rusiei. In biserica este pastrata si o Evanghelie din anul 1644, scrisa in slavona.

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae din Roznov

11 Iunie 2012

Vizualizari: 5763

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE