
Biserica numita "Caramidarii de Jos", inchinata Sfantului Mucenic Trifon (1 februarie), Sfantului Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie) si Sfantului Mare Mucenic Dimitrie (26 octombrie), este o biserica ortodoxa din Bucuresti, aflata pe malul drept al raului Dambovita, in cartierul Tineretului, aproape de piata Timpuri Noi.
"O, prealaudate mucenice Trifon, asculta smerita noastra rugaciune, pe care ti-o aducem din toata inima, si ne izbaveste pe noi din boli si din primejdii, pe noi, cei ce cinstim pomenirea ta si marturisim minunile savarsite de tine cu darul Sfantului Duh. Indrepteaza pasii nostri spre lumina Invierii lui Hristos si ne poarta de grija din inalt, sa nu ne aflam coplesiti de valurile lumii, ci, cu privirea atintita spre Hristos, sa ajungem la tarmul vesniciei si al iubirii descoperite a Sfintei Treimi, cantand din liturghisitoare inimi: Aliluia!"
Biserica Sfantul Trifon - Caramidarii de Jos
Locul pe care se inalta actuala biserica a fost sfintit inca din secolul al XVIII-lea. In anul 1711, langa crucea ridicata de voievodul Leon Tomsa, in februarie 1632, ca semn de multumire pentru obtinerea unei victorii, a fost construita o biserica din lemn. Mai tarziu, aceasta biserica a fost mutata pe locul in care se inalta astazi Biserica Caramidarii de Jos, de catre marele vistier Constantin Nasturel, nepotul doamnei Elena Basarab.
Pentru ca malurile raului Dambovita erau bogate in pamant moale, in aceste locuri s-au asezat mai multe familii de caramidari. In anul 1868, locul era renumit pentru caramizile care se produceau aici.
In doua catagrafii ale orasului, intocmite in anii 1810 si 1831, biserica numita "a caramidarilor de jos" purta doua hramuri: Sfantul Dimitrie si Sfantul Gheorghe. Locuitorii zonei, ajungand la o situatie materiala insemnata, din vanzarea de caramida si de zarzavaturi, in data de 12 august 1854 au pus piatra de temelie a actualei biserici.
Noua biserica a inceput sa se construiasca in anul 1856. Aceasta noua biserica este numita astazi "Manu Cavaful", dupa conducatorul breslei cizmarilor, datorita faptului ca acesta a fost principalul ctitor. Zidurile bisericii au fost lucrate din caramida, avand o grosime intre de pana la un metru si jumatate. Dupa o intrerupere a lucrarilor de doisprezece ani, in data de 8 noiembrie 1870, noua biserica a fost sfintita, sub cele doua hramuri initiale: Sfantul Dimitrie si Sfantul Gheorghe.
In data de 22 mai 1922, acoperisul bisericii ia foc, ramanand zidurile goale. Reparatiile necesare au dus, cumva, la inceperea zidirii unei noi biserici. Ctitorii noii biserici, adica regele Carol al II-lea, regina Elena, principele Mihai, generalul Eraclie Nicoleanu, epitropul Vasile Marinescu si preotul Gheorghe Paunescu, aveau sa fie zugraviti in pronaos.
In interior, catapeteasma si stranele au fost sculptate de mesterul Ion Babic, iar pictura in fresca a fost executata, intre anii 1929-1930, de pictorul Dimitrie Belizarie. Noua biserica a fost sfintita in data de 14 decembrie 1930, de catre patriarhul Miron Cristea, cu aceasta ocazie fiind adaugat un nou hram: Sfantul Trifon. In prezent, se lucreaza la restaurarea si conservarea picturii originale.
Intre anii 1927-1930, in partea nordica a bisericii, aproape de aceasta, se ridica un asezamant numit "Ateneul cultural", pastrat pana astazi. Acesta, deschis in ziua de 30 decembrie 1930, are o sala de spectacol cu trei sute de locuri, precum si mai multe camere si birouri. Biblioteca parohiala se afla tot in acest loc, numarand peste doua mii de volume de carte.
Teodor Danalache
-
Acatistul Sfantului Trifon
Publicat in : Acatiste -
Credinte si obiceiuri de Sfantul Trifon
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii -
Sfantul Mucenic Trifon
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Mucenic Trifon
Publicat in : Calendar ortodox -
Trifon, sfantul care alunga insectele
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.