Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Baicului

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Baicului Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel este o biserica ortodoxa aflata pe soseaua Baicului, in apropiere de Gara de Est, in Bucuresti. Parohia, care cuprinde in jur de cinci sute de familii, se afla sub ocrotirea Sfintilor Apostoli si a Maicii Domnului, cel de-al doilea hram al bisericii fiind Adormirea Maicii domnului.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Baicului

Aceasta biserica mai este cunoscuta si sub denumirea de "Rodica Mosoiu", dupa numele sotiei generalului Traian Mosoiu, erou national si personalitate marcanta a politicii romanesti, in prima jumatate a secolului al XX lea. Familia acestui general avea mosii intinse in zona Garii de Est.

Deoarece nu aveau biserica, in anul 1948, credinciosii din aceasta parohie au inchiriat doua camere si au amenajat o capela, in casa credinciosului Petrache Dumitru. Mai apoi, in anul 1950, aceasta casa a fost nationalizata, capela ramanand pe mai departe asezata in cele doua camere.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Baicului

De-a lungul vremii, in Capela "Rodica Mosoiu" au slujit urmatorii preoti: parintele Gheorghe Marinescu Uda (1948-1961); preotul Pop Dumitru (din anul 1961); preotul celib Tuta Nica, fost diacon la Catedala Patriarhala (pana in anul 1987).

Dupa anul 1987, slujbele au fost savarsite de preotii slujitori de la parohia vecina, inchinata Sfantului Ierarh Alexandru, iar din anul 1990, pe seama acestei capele, a fost randuit preotul Gheorghe Dinca. In iarna anului 2005, in aceasta parohie a fost instalat parintele Enache Marian, care, intre 1 octombrie 2011 si 15 ianuarie 2012, a fost inlocuit de parintele Frunteanu Ion.

In ultimii ani, capela parohiala a beneficiat de urmatoarele lucrari de intretinere: s-a pavat curtea, cu dale de ciment; s-a schimbat catapeteasma; s-au asezat icoane pictate, in catapeteasma; s-a pictat fatada bisericii, cu cele doua hramuri; s-a pus gresie, in biserica; s-a reconstruit gardul bisericii, s-a demolat vechea clopotnita si s-a construit una noua; s-au pus policandre; s-au pus strane noi; s-a instalat o statie de amplificare si un calculator.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Baicului

In nul 2003, Primaria Sectorului a alocat parohiei un teren, aflat pe strada Paharnicul Turturea, in vederea construirii unui locas de cult, atat de necesar, pentru nevoile actuale. Desi, in anul 2007, s-au obtinut toate avizele necesare eliberarii autorizatiei de contructie, aceasta nu s-a putut elibera, datorita unei revendicari inaintate in anul 2001.

Activitati social-filantropice desfasurate in parohia "Rodica Mosoiu": organizarea celor doua hramuri ale bisericii, sub forma unei agape crestine, cand sunt impartite pachete cu alimente celor aproape doua sute de persoane care participa la slujba; de asemenea, la marile sarbatori, parohia imparte copiilor, precum si celor nevoiasi, pachete cu alimente.

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Baicului

"Pe cei ce impreuna cu oamenii s-au aratat mai inainte ingereste cugetand, si acum, cu ingerii fiind, cu cantari ingeresti si lui Dumnezeu cuvioase, sa laudam pe intai statatorii Apostolilor, ca pe cei ce sunt izbavitorii sufletelor noastre, strigand: Bucurati-va, Petru si Pavel, Apostolilor!"

"Cei ce sunteti intre Apostoli, mai intai pe scaun sezatori si lumii invatatori, Stapanului tuturor rugati-va, pace lumiii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila. O, preadulce Petre si preaiubite Pavele, Parintii cucerniciei noastre, primiti aceasta scurta cantare, ca pe o gangurire de prunci mici, si slavei celei vesnice invredniciti pe cei ce canta: Aliluia!"

Teodor Danalache

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Baicului

21 Decembrie 2012

Vizualizari: 4955

Voteaza:

Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Baicului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE