
Biserica Sfintii Arhangheli, cunoscuta si sub denumirea de "Gherghiceanu", dupa numele unui proprietar de pamant din vechiul oras, este o biserica ortodoxa aflata pe bulevardul Chisinau, in apropiere de Piata Delfinului, in Bucuresti.
"Pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, sa-i laudam noi toti, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbavim; unuia graind: Bucura-te, slujitorule al Legii, iar altuia, zicand: Bucura-te, ingere al darului!"
Biserica Sfintii Arhangheli - Gherghiceanu
Biserica Sfintii Arhangheli este cunoscuta si sub numele de "Gherghiceanu", dupa numele celui care detinea mult pamant in aceasta zona. Acest mosier si-a parcelat pamantul si l-a vandut noilor locuitori ai orasului. Astfel a luat fiinta cartierul numit "Gherghiceanu", in vecinatatea cartierului "Marcuta".
Pentru ca Biserica Marcuta se afla la o distanta mare, localnicii din noul cartier au cerut infiintarea unei noi parohii si construirea unei alte biserici. Noua parohie a fost infiintata in data de 1 aprilie 1938, cu numele de "Gherghiceanu", iar capela a fost amenajata in casa unui credincios din cartier. Capela a fost sfintita de catre Preasfintitul Veniamin Pocitan.
In anul 1943, parohia a cumparat un atelier de tamplarie, in care a amenajat o noua capela, mai spatioasa. Viata bisericeasca si sfintele slujbe au decurs in mod firesc pana in anul 1983, cand regimul comunist a hotarat demolarea bisericii. Credinciosii din cartier s-au imprastiat pe la bisericile din vecinatate.
In anul 1994, preotul Roman Ion s-a ingrijit de cumpararea unui teren si de amenajarea unui nou locas de cult. Mai apoi, in anul urmator, parohia a fost reinfiintata. In primavara anului 1996, dupa sfintirea terenului, intr-un Altar de lemn, s-a savarsit Sfanta Liturghie a Invierii.
Biserica cea nou construita a fost inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Parohia desfasoara activitate pastorala, misionara si catehetica, ocupandu-se de catehizarea copiilor si a tinerilor. Parohia este in permanenta legatura cu scoala si cu profesorii de religie, care, la randul lor, aduc copiii la slujbe, la spovedit si la impartasit.
Astazi, vechea biserica, mult prea mica, a fost demolata, iar in locul ei se afla in curs de construire noua biserica, mult mai mare. Noul locas de cult se va intinde pe o suprafata de peste o mie de metri patrati, avand o capacitate de aproximativ sapte sute de persoane. Potrivit planului, noua biserica seamana mult cu arhitectura Catedralei Mantuirii Neamului.
"O, dumnezeiestilor capetenii ale ingerilor, Mihail si Gavriil, care stati aproape de scaunul lui Dumnezeu, laudele acestea ale noastre, ca banul vaduvei, primindu-le, de gheena ne izbaviti pe noi, ca impreuna cu voi sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!"
Teodor Danalache
-
Sfintii Mihail si Gavriil
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil -
Sfintii Mihail si Gavriil - Predica la Sarbatoarea Arhanghelilor
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil -
Sfintii Mihail si Gavriil
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.