
Satul Coplean se afla in judetul Cluj. Este situat pe soseaua Dej - Baia Mare, la distanta de 8 km de municipiul Dej. Satul este asezat pe malul drept al raului Somes, la apus de Castrul Roman de la Caseiu si in vecinatatea fostului Castel Haller, o cladire medievala din sec. al XVI-lea in stilul rococo transilvan, cu numeroase si interesante sculpturi.
Inainte de anul 1560 traiau in sat 60 de familii de romani ortodocsi, care au avut o biserica din lemn, la circa 80 m. distanta de actuala biserica. Biserica veche s-a demolat in anul 1900, cand a fost terminata constructia bisericii noi.
Biserica actuala cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” a fost construita din caramida si piatra intre anii 1898 si 1900. In cursul timpului, biserica a fost renovata, electrificata, acoperita cu tabla si imprejmuita cu un gard de beton si fier. De asemenea, in diverse etape, a fost zugravita, dotata cu mobilier nou si pictata, inlocuindu-se si icoanele de pe iconostas cu unele noi. Biserica a fost sfintita in 13 septembrie 1998 de catre Preasfintitul Dr. Irineu Pop Bistriteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului si a fost resfintita dupa sapte ani, in urma altor lucrari de renovare.
Pana in anul 1760, locuitorii au fost de religie ortodoxa, iar slujbele erau oficiate de preoti de la Manastirea Vadului, al caror nume nu este cunoscut. In jurul anului 1780, in urma presiunilor si falselor promisiuni, locuitorii au trecut la religia greco-catolica, apoi au fost afiliati la parohia Salisca. Dintre preotii care au slujit la Biserica din Coplean, de-a lungul anilor, si pe care documentele vremii ii consemneaza, amintim in randurile ce urmeaza. Intre anii 1850-1874, a slujit preotul IUGA EPIFANIE, urmat fiind de fiul sau IUGA IOAN.
Intre anii 1874-1898, preot slujitor a fost POP NICOLAE in timpul caruia, din contributia credinciosilor si din alte ajutoare, s-a edificat actuala biserica cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”.
Intre anii 1902-1910, a slujit preotul MEDAN IOAN. Intre anii 1910-1949, a slujit preotul CIURDAREAN AUREL de la Parohia Salisca. In anul 1948 preotul si toti credinciosii din filia Coplean se reintorc la biserica stramoseasca ortodoxa. Intre anii 1949-1951, a slujit preotul BUJITA IOAN iar in urmatorii doi ani preotul RACOLTA VASILE.
Preotul MAN ALEXANDRU a slujit apoi timp de 16 ani, intre anii 1953-1969, ingrijindu-se de efectuarea unor lucrari de renovare. In anul 1959 s-a inlocuit tabla de pe turla cu tabla zincata. In anul 1961 s-au inlocuit geamurile din lemn cu geamuri din rame metalice. In anul 1964 s-a introdus lumina electrica in biserica, iar in anul 1966 au fost pictate icoanele de pe iconostas de catre Prof. Epaminonda Boca. In perioada 1969-1979, au slujit la Coplean preotii REVNIC VASILE si SATMAR IOAN.
Intre anii 1979-2000, perioada in care a slujit preotul CAPRAR VASILE, biserica a fost pictata si amenajata in interior cu mobilier (banci si lambriuri). Din luna martie 2000 pana prezent slujeste cu devotament si daruire preotul paroh MIRCEA DRAGOS, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, promotia 1994. Inainte de a veni la Coplean, a fost preot timp de sase ani in satul istoric Bobalna. Prin stradania parintelui Mircea Dragos, la Coplean a fost zidita din temelie o frumoasa casa parohiala (2002-2003) si s-a renovat exteriorul Bisericii.
Aceste osteneli au primit pecetea binecuvantarii din partea Preasfintitului VASILE SOMESANUL, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, in 4 septembrie 2005.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.