Biserica din Vadeni - Adormirea Maicii Domnului

Biserica din Vadeni - Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului este o veche si frumoasa biserica ortodoxa din localitatea Vadeni, aflata la patru kilometri mai spre nord de Targu-Jiu, judetul Gorj. Astazi, locul constituie un cartier nordic al orasului Targu-Jiu, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vadeni fiind astfel cel mai vechi monument eclesiastic al municipiului.

Astazi, biserica din Vadeni este inclusa pe lista monumentelor istorice (cod GJ-II-m-A-09185.02), reprezentand o constructie extrem de interesanta, din punctul de vedere al istoriei arhitecturii si artei eclesiastice romanesti.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vadeni

Prima descriere mai ampla a acestui monument eclesiastic a fost facuta de catre istoricul gorjean Alexandru Stefulescu, intr-o monografie de 32 de pagini, cu doua planse, aparută la Targu-Jiu, in anul 1896.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vadeni - scurt istoric

Biserica este ridicata de mosia stramosilor lui Cornea Brailoiu, Ban al Craiovei, cumparata de acestia de la boierii Vadeni, pe la mijlocul secolului al XVII-lea. Ca om de seama in regiunea Gorj, banul Cornea a purtat de grija mai multor asezaminte crestinesti din zona, printre care si Manastirii Tismana, pe care o va reface.

In anul 1700, cu credinta, cu dragoste si cu frica de Dumnezeu, banul Cornea va ridica si Biserica Adormirea Maicii Domnului, pe mosia mostenita de la parintii sai, in Vadeni. Biserica, zidita in stilul traditiei bizantine, impresioneaza prin masivitate, prin infatisarea severa, precum si prin bogatia picturii in fresca.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vadeni

Biserica din Vadeni este ridicata din caramida, fiind un edificiu de plan dreptunghiular, incheiat in partea de rasarit cu o absida semicirculara. In partea vestica, biserica poseda un pridvor deschis, sintetizand in mod armonios diferite procedee de constructie ale arhitecturii vechi romanesti.

Biserica este zidita in forma de nava, interiorul fiind impartit in trei parti specifice: pronaos, naos si Altar. Intre pronaos si naos se afla un rand de coloane puternice. In spate, deasupra pronaosului, se inalta o turla robusta, de forma patrata, in care este amenajata clopotnita.

Usa de intrare este destul de ingusta, spre a impiedica fortarea acesteia, de catre necredinciosi. In interior, usa de intrare era blocata de doi drugi din lemn masiv, care ieseau din zidul lateral. De asemenea, tot pentru o mai mare siguranta, sub clopotnita a fost amenajata o incapere secreta, numita adesea "tainita".

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vadeni

In anul 1732, la dorinta monahului Dositei, fiul ctitorului, biserica din Vadeni este pictata in fresca, de cativa zugravi ai Scolii de la Hurezi (zugravii Ranite Grigore, Vasile si Ioan). La savarsirea picturii a contribuit si Vasile, cel de-al doilea fiu al ctitorului Cornea. Lucrarile de zugravire in fresca au fost terminate in anul 1733.

Pictura din interior este deosebita, aceasta fiind realizata pe trei registre. Traditia bizantina conduce pictura murala a acestui locas de rugaciune catre un conventionalism stilistic, in care, prin prezenta ciclurilor legate de viata Mantuitorului si a sfintilor, se accentueaza rolul bisericii, respectiv de educare religioasa si morala a credinciosilor, de invatare a lor in adevarul dreptei credinte si a vietii crestine, precum si de transmitere a cunostintelor despre viata Mantuitorului si a istoriei Bisericii crestine.

La granita dintre secolele XVII-XVIII, pe cand Oltenia era sub administratie austriaca, ctitorul Cornea Brailoiu va fi numit Ban al Craiovei pe zece ani. La randul lor, Barbu si Dositei monahul, doi dintre fiii lui Cornea, vor ajunge sa ocupe functii de conducere in administratie.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vadeni

Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, intreaga avere a Vadenilor ajunge in posesia familiei Geanoglu. La inceputul secolului al XX-lea, prin constributia Mariei Pleniceanu, proprietara domeniului din Vadeni, biserica trece printr-o serie de reparatii, precum cele efectuate la acoperis, la ferestre si la usi, la pictura si la catapeteasma.

De-a lungul vremii, biserica din Vadeni a suferit mai multe necazuri, precum atacurile otomane si bombardamnetul german, din vremea Primului Razboi Mondial.

Restaurarea bisericii a avut loc in anul 2004, cand pictorul restaurator Romeo Andronic a fost insarcinat cu repararea picturii. Conform proiectului avizat, s-au executat urmatoarele operatii: curatarea depunerilor neaderente si aderente, inlaturarea repictarilor in tempera si consolidarea stratului suport, operatii executate in zona superioara a altarului si a arcului triumfal.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vadeni

In anul 2005, lucrarile de restaurare s-au efectuat in urmatoarele compartimente: in altar, registrul sfintilor in picioare, proscomidiar; in naos, tot compartimentul cu exceptia peretelui de vest si a draperiei. In anul 2006 s-au continuat lucrarile de curatire, de indepartare a repictarii si de reintegrare cromatica in naos, pronaos, altar, arce si pridvor, cu finantare de la MCC.

Referitor la pridvor, unde exista o pictura in ulei (1911) ce se pastreaza fragmentar, intr-o stare avansata de deteriorare si a carei restaurare nu se justifica, cu atat mai mult cu cat aceasta etapa istorica este ilustrata in pictura catapeteasmei din lemn, se propune realizarea unei picturi in tehnica fresca, conform unei iconografii care va fi stabilita ulterior conform programului iconografic din epoca brancoveneasca.

Teodor Danalache

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Vadeni

14 August 2012

Vizualizari: 6042

Voteaza:

Biserica din Vadeni - Adormirea Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact