
Biserica Varzaru
Anterior actualei biserici nu a existat in acest loc alta constructie de acest gen. Biserica actuala, avand hramul Adormirea Maicii Domnului si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, a fost ridicata in anul 1861 de catre Ioan Varzaru, proprietar de terenuri, de la care-si trage numele si biserica si o buna parte din regiunea inconjuratoare.
Traditia spune ca Ioan Varzaru ar fi mutat aceasta biserica din alt loc, nu prea departe, loc pe care insa nimeni nu l-a putut identifica pana in prezent. Satul Mancioiu, enorie a Bisericii Varzaru, numara 120 de familii. Toti locuitorii satului sunt crestini ortodocsi.
Biserica ridicata de Ioan Varzaru a fost mult mai mica decat cea actuala. In anul 1905 aceasta biserica a fost renovata si marita, aducandu-se in forma de astazi. Justificarea primei constructii a format-o dorinta si - poate - ambitia ctitorului sau de a avea pe mosia sa o biserica ce pare sa fii fost o biserica personala la care-si potoleau setea religioasa familia sa, dar si locuitorii satului Mancioiu, care se gaseau pe mosie.
Justificarea actualei constructii a format-o dorinta enoriasilor, dupa plecarea boierului Varzaru, de a avea si ei o biserica asemanatoare celorlalte din comuna. Ea devine deci biserica satului Mancioiu, nemaifiind biserica mosierilor care au mostenit, sau au cumparat mosia lui Ioan Varzaru.
Nu se stie nimic despre mesterii, arhitectii, inginerii care au executat aceasta lucrare. Biserica destul de mare, a fost construita in forma de corabie cu doua turle. Traditia spune ca abia se terminase de acoperit cu sita, cand, datorita unei neglijente a lucratorilor, a luat foc si a fost mistuit intregul acoperis, care a fost apoi refacut tot cu sita, iar in anul 1937 sita a fost inlocuita cu tabla zincata.
Pictura bisericii a fost executata de pictorul Gheorghe Corbu din Bucuresti - in fresca - iar intre anii 1968-1969 pictorul Ion Anghel din Curtea de Arges inlocuieste aceasta pictura cu una in stil realist in ulei.
Biserica a avut in inventarul sau o serie de carti de valoare istorica, artistica si documentara: Mineiul lunii Ianuarie (1774), Iunie si Iulie (1780), Septembrie si Octombrie (1776), Noiembrie (1778), etc.Toate aceste carti au fost ridicate de catre Departamentul de Stat si Culte si depuse la manastirea Bistrita din judetul Valcea.
|
Sirul slujitorilor acestei biserici este urmatorul: Pr. Gheorghe Turlescu, Pr. Gheorghe Ghiordunescu, Pr. Constantin M. Popescu, Pr. Ion Lepadatu, Pr. Gheorghe Birsoianu, Pr. Dumitru Tudose, iar in prezent Pr. Octavian Duminica.
Biserica a fost reparata in 1937, refacandu-se tencuielile exterioare si interioare, s-a revizuit mobilierul, s-a inlocuit sita cu tabla zincata, etc.Valoarea lucrarilor s-a ridicat la circa 100.000 lei, suma acoperita in intregime de Prefectura judetului Arges si primaria comunei Dedulesti, contributia enoriasilor fiind foarte mica.
A mai fost renovata intre anii 1966-1969, cand i s-au facut lucrari de scoatere a igrasiei, s-a facut din ciment de jur imprejurul bisericii, s-a vopsit mobilierul in intregime, pictura a fost innoita, etc. Lucrarea a costat circa 70.000 lei, Sfanta Episcopie acordand ca donatie suma de 9.000 lei, iar restul sumei a fost acoperita de enoriasi.
|
In toamna anului 1998 a fost intocmit un proiect de refacere totala a bisericii. Acesta prevedea urmatoarele:
- executarea unei centuri de beton armat la temelie, a unor samburi de beton armat si a unei centuri de beton armat la nivelul cornisei, toate in scopul maririi gradului de asigurare la actiuni seismice;
- executarea unei hidroizolatii bituminoase imediat deasupra centurii de la elevatie, ridicarea nivelului pardoselii interioare si placarea acesteia cu gresie portelanata, executarea unei sistematizari in jurul bisericii, prin construirea unui trotuar si a unor rigole deschise care dirijeaza apele pluviale in afara amplasamentului, toate acestea cu scopul reducerii igrasiei;
- refacerea totala a tencuielilor exterioare, repararea tencuielilor interioare, inlocuirea tamplariei, repararea sarpantei si inlocuirea invelitorii din tabla zincata, ignifugarea sarpantei, toate acestea reprezentand masuri de reparatii curente.
Aceste lucrari au fost finalizate in anul 2002. Intreaga pictura a fost inlocuita in perioada 2003-2004, iar biserica a fost resfintita in vara anului 2004 de P.S. Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului. Icoanele imparatesti si praznicale de pe catapeteasma au fost executate de pictorul Tiberius Nicusor Duta din Stefanesti Arges, iar pictura murala de Costel Toma din Curtea de Arges.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.