Manastirea Brebu - Acoperamantul Maicii Domnului

Manastirea Brebu - Acoperamantul Maicii Domnului Mareste imaginea.

Manastirea Brebu, inchinata Acoperamantului Maicii Domnului, este o manastire ortodoxa relativ noua, aflata pe teritoriul localitatii Brebu, judetul Caras Severin. La aceasta manastire, situata mai exact intre localitatile Brebu si Soceni, se ajunge pe drumul national care leaga intre ele localitatile Caransebs si Resita.

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in Biserica Vlaherne, din Constantinopol. In ziua de 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii imparatesti, care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi pentru izbavirea de dusmani. Sfantul Acoperamant era tinut de Maica Domnului pe brate, deasupra capetelor credinciosilor, iar in jurul ei se aflau Apostolii, sfintii si mucenicii.

Manastirea Brebu din Banat - scurt istoric

Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului a fost intemeiata in anul 1997, cu ajutorul credinciosilor din satele si orasele apropiate, precum si cu sprijinul major al lui Ioan Pacurariu, primarul comunei Brebu. Astfel, in sedinta Consiliului Eparhial din data de 15 noiembrie 1997, la propunerea Preasfintitului Laurentiu Streza, episcopul de atunci al Caransebesului, s-a aprobat infiintarea acestui asezamant ca schit de maici.

 Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului - Brebu

Ansamblul monahal din localitatea Brebu a fost zidit pe un teren de doua hectare, donat Bisericii Ortodoxe de familia lui Toma Itariu; locul cu pricina, asezat aproape de coama unui deal, parca in chip profetic, era numit inca din vechime "Valea Popii".

Schitul s-a zidit in mai multe etape. Astfel, mai intai s-a ridicat o cladire modesta, construita din lemn, care adapostea numai cateva chilii. Mai apoi, in toamna anului 1997 s-a pus temelia pentru biserica din deal, precum si a unei cladiri ample, care cuprinde trapeza, bucataria, chilii si arhondaric.

Din mila lui Dumnezeu, in anul 1998, in noua manastire din Brebu vine maica Sofronia Crasmar, impreuna cu alte patru maici, din Manastirea Vasiova. Odata ajunsa in Brebu, noua stareta, impreuna cu obstea, s-a ocupat in mod deosebit pentru finalizarea lucrarilor la noua biserica, la arhondaric si la casa chiliilor.

 Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului - Brebu

Intrarea in manastire se face printr-o poarta sculptata in stejar masiv, executata de mesteri din Maramures, in prezent sunt in curs de amenajare un atelier de croitorie si altul de broderie. La o distanta de trei sute de metri, inspre padure, s-a construit o cladire anexa, pentru trebuintele gospodaresti. Acoperisul bisericii este foarte inalt, fiind acoperit cu tabla zincata. In clopotnita manastirii se pastreaza doua clopote executate de mesteri din Targu Mures. Biserica a fost zidita pe un plan dreptunghiular, avand interiorul impartit in pronaos, naos si Altar.

Pictura in fresca a bisericii a fost lucrata de zugravii Eduard si Victor, din Cluj Napoca. Catapeteasma, tronul arhieresc, stranile si celelalte obiecte de mobilier sunt sculptate in lemn de stejar, avand o forma ornamentale specific ortodoxa (frunza de vie, cu struguri), de catre sculptorul Vasile Apucaloaie, din localitatea Grumazesti, judetul Neamt. Toate icoanele de pe iconostas sunt executate in foaie argintata de mesteri din Targu Neamt. In biserica se afla o icoana mare a Maicii Domnului "Axionita", executata de aceeasi mesteri, incadrata de o sculptura de lemn.

 Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului - Brebu

Hramul manastirii, anume "Acoperamantul Maicii Domnului", este o sarbatoare care in popor mai este cunoscuta si sub numele de "Procov". In data de 1 octombrie 1999, odata cu sarbatorirea primului hram al locasului monahal din Brebu, Preasfintitul Laurentiu Streza, episcopul Caransebesului, impreuna cu un sobor mare de preoti, a tarnosit (sfintit) biserica schitului.

Ansamblul monahal s-a terminat de construit, insa urmeaza a fi finalizat, el avand in componenta paraclis de vara, corp de chilii, trapeza si ateliere de croitorie si pictura. La propunerea Preasfintitului Laurentiu Streza, in data de 20 iunie 2000, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat transformarea schitului in manastire de maici.

Teodor Danalache

 Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului - Brebu

Pe aceeaşi temă

05 Septembrie 2012

Vizualizari: 8408

Voteaza:

Manastirea Brebu - Acoperamantul Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE