Manastirea Cornu

Manastirea Cornu Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Ioan Evanghelistul si Sfanta Cuvioasa Eufrosina din localitatea Cornu, jud. Prahova, este situata in Cornu de Jos, fiind construita pe un teren aflat in punctul numit Topseni-Podisor, de unde, spre Sud, se ofera privirii o perspectiva incantatoare asupra orasului Campina, iar spre Apus, bogatiile de frumusete ale plaiurilor ce impodobesc valea raului Prahova, al carui curs insoteste Drumul National nr.1, ce leaga intre ele orasele Bucuresti si Brasov.

Gandul ctitoririi acestei manastiri a fost dat de Dumnezeu unei fiice a localitatii Cornu, doamna Aurora Cornu-Cornea, valoroasa scriitoare de origine romana, stabilita in prezent in Franta, la Paris.

Dupa propria marturie, gandul ctitoririi unei manastiri i-a aparut pe neasteptate, in cursul anului 2002 si a avut, cu pregnanta, doua coordonate:

A fost mai intii dorinta ca si plaiurile satului natal sa aiba binecuvantarea unei prezente sfinte si sfintitoare, sub forma unei manastiri de calugarite, asa cum Locurile Sfinte, pe care le-a vizitat in cursul anului 2002 si a caror asemanare cu plaiurile prahovene (mai ales in ceea ce priveste zona centrala a Galileii) a uimit-o, au avut parte de binecuvantarea prezentei Domnului Iisus Insusi. A fost, apoi, dorinta de a nu instraina din zestrea satului natal averea parintilor, ci de a i-o redarui sub aceasta forma: o manastire, manastire ctitorita in amintirea parintilor Gheorghe si Eufrosina Chitu-Burchiu si a sotului Aurel Cornea.

Manastirea Cornu

Infatisand gandul sau chiriarhului (episcopului) locului din vremea aceea, Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist, acest gand a fost pecetluit de inalta binecuvantare arhiereasca iar in anul 2003, la 30 septembrie, Consiliul Local Cornu atribuia Arhiepiscopiei Bucurestilor in folosinta gratuita terenul pe care actualmente au inceput sa se desfasoare lucrarile de constructie ale manastirii.

Greutatile legate de amenjarea terenului si de construirea drumului de acces au fost infrante cu rabdare, cu credinta si cu statornicia celui ce stie ca Dumnezeu i-a incredintat o misiune. Aceste greutati au fost purtate, cu mila cea de Sus, mai ales de catre domnii Adrian si Paul-Daniel Horja, nepotii doamnei Aurora Cornea, de catre domnul Primar al comunei Cornu, Cornel Nanu si de catre domnul Radu Oatu, patronul firmei de constructii Apolodor, care au aratat multa daruire si devotament pentru ideea construirii unei manastiri in localitatea Cornu.

Manastirea Cornu

Lucrarile efective de constructie au inceput in anul 2006, pana in primavara anului 2008 construindu-se o biserica provizorie si un corp de chilii.

Din luna aprilie a anului 2008, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cel care a pus manastirea sub ocrotirea Sfantului Ioan Evanghelistul, viata manastireasca si-a inceput cursul ei cu o obste alcatuita din 10 vietuitori: Maica Stareta Parascheva Bigu, Parintele Duhovnic Arsenie Muscalu si 8 surori, toate cu studii superioare, doritoare sa-si inchine viata slujirii lui Dumnezeu, pe calea sfintei ascultari calugaresti. In ultima vreme, manastirea s-a marit: s-a construit casa preotului si, intr-un nou amplasament, un corp de chilii. In prezent, obstea numara 23 de vietuitori.

Parintele Arsenie Muscalu

Hramul principal al manastirii este pe 8 mai, zi in care Biserica praznuieste minunile savarsite, dupa slavita lui adormire, la mormantul Sfantului Ioan Evanghelistul, pentru toti cei care au cautat cu credinta tamaduire de neputintele lor sufletesti si trupesti prin rugaciunile Ucenicului iubit al Mantuitorului.

Manastirea Cornu - Interiorul bisericii

Al doilea hram al manastirii, datorat evlaviei ctitorilor ei, este pe 25 septembrie, cand este praznuita Sfanta Cuvioasa Eufrosina.

Avand in vedere gandul Preafericitului Parinte Daniel, care a pus manastirea sub ocrotirea Sfantului Ioan Evanghelistul, vestitorul descoperirii dumnezeiesti, al celei mai adanci cunoasteri a lui Dumnezeu Celui Care "dragoste este” (I Ioan 4, 8) si gandul ctitorului manastirii, care a dorit pentru intelectualii insetati de Dumnezeu un loc de meditatie si rugaciune, obstea manastirii traieste in nadejdea sporirii in cunoasterea lui Dumnezeu si in iubirea aratata prin slujirea celor care cauta o oaza de liniste, de imbogatire in cunoasterea lui Dumnezeu si de buna asezare sufleteasca in mijlocul multor tulburari care au cuprins lumea noastra.

Manastirea Cornu

Obstea manastirii intampina in prezent o serioasa provocare, intrucat la scurt timp dupa constructia Arhondaricului si a corpului de chilii a inceput sa se manifeste o alunecare de teren spre versantul dinspre paraul Campinita. Frontul acestei alunecari a avansat continuu (la 12 ÷ 20 m in 2007, 7 m in 15.04.2010, 5,20 m in 06.05.2010, 4,20 m in 06.05.2010, 2,50 m in 30.09.2012 si 0 m in prezent, fata de zidul corpului de cladiri semicircular), ajungandu-se in situatia de a fi necesara evacuarea unei mare parti din aceasta constructie si demolarea ei.

In cazul in care nu se va interveni rapid exista pericolul ca alunecare sa se extinda spre biserica din apropiere si spre casa parohiala, respectiv noile chilii din vecinatatea celor vechi.

Manastirea Cornu

Desi au fost realizate mai multe studii si proiecte avand ca obiectiv stoparea alunecarii, in lipsa unei finantari corespunzatoare din partea autoritatilor masurile luate de catre vietuitorii Manastirii nu au putut opri frontul de alunecare ci doar au intaziat avansarea acestuia.

Pentru punerea in siguranta a cladirilor existente si stoparea avansarii frontului alunecarii ar fi necesara realizarea unor lucrari al caror cost estimativ este de cca. 200000 Euro.

Pentru aceasta, cu smerenie, cerem sprijinul si rugaciunile tuturor iubitorilor de Dumnezeu, de dreapta credinta si de buna vietuire crestineasca.

Conturile bancare in care se pot face donatii: 

Euro: RO 43 RNCB 0208100742280004 BCR , Sucursala Campina

Lei: RO 27 RNCB 0208100742280001, BCR, Filiala Campina

USD: RO 70 RNCB 0208100742280003, BCR Campina

(Film realizat de Konectika)

 

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2013

Vizualizari: 18672

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

manastirea cornu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE