Manastirea Cotesti

Manastirea Cotesti Mareste imaginea.

Manastirea Cotesti este una dintre vechile manastiri ortodoxe din judetul Vrancea. Asezata in comuna Cotesti, la o distanta de vreo doisprezece kilometri sud-vest de Focsani, manastirea vranceana, inchinata Sfintei Treimi, este atestata documentar inca din anul 1720. De pe drumul european ce face legatura intre localitatile Focsani si Ramnicu Sarat, la cinci kilometri distanta de Focsani, se coteste spre localitatea Cotesti, cale de vreo cinci kilometri, iar apoi, inca vreo trei kilometri, pana in incinta manastirii. Astazi, manastirea este insufletita de o obste de maici.

Manastirea Cotesti - Sfanta Treime

Manastirea Cotesti este asezata intr-o poiana frumoasa, inconjurata de padure si podgorii, la marginea satului Cotesti. Indeobste, se crede ca prima asezare monahala din acest loc a fost intemeiata in anul 1720, de catre episcopul Stefan al II-lea al Buzaului.

Potrivit pomelnicului ctitorilor, transcris dupa textul chirilic, in data de 12 martie 1941, de catre preotul Alexandru Marin, pastrat inca si astazi in manastire, biserica dateaza din anul 1720, ea parand a fi construita de catre episcopul Stefan al II-lea al Buzaului (1720-1732).

Manastirea Cotesti - Sfanta Treime

In anul 1728, odata cu venirea la putere a domnitorului Nicolae Mavrocordat, acest episcop a transformat vechea scoala, infiintata de fostul episcop Stefan I Tipograful, intr-una greco-slavona. Pentru ravna lui aratata in grecizarea invatamantului, episcopul Stefan al II-lea este inaltat de catre Constantin voievod, fiul lui Nicolae Mavrocordat, in scaunul de mitropolit al Ungro-Vlahiei (1732-1738).

Un document din data de 12 ianuarie 1757, pastrat astazi in Arhivele Statului, mentioneaza o donatie facuta de Avram si Simona, sotia lui, printr-un zapis „dat in mana preotului Nicolae, de la Schitul Cotesti”. La randul sau, Nicolae Iorga, in lucrarea sa „Sate si manastiri”, arata ca, pentru o vreme, aceasta manastire a fost locuita de calugari rusi. In anul 1833, ultimul staret cunoscut al acesteia, ieromonahul Dositei, preda intreaga avere a manastirii catre maicile mutate aici de la Schitul Bontesti.

In anul 1959, Gheorghiu Dej a dat emis Decretul 410, prin care Manastirea Cotesti a fost desfiintata. La acea vreme, in incinta manastirii functionau patruzeci si patru de case, locuite de peste optzeci de maici. Casele au intrat in posesia statului, din acestea mai pastrandu-se astazi doar opt. Una dintre casele pastrate langa biserica dateaza din anul 1881.

Manastirea Cotesti - Sfanta Treime

Biserica originala a manastirii a supravietuit pana astazi, trecand peste toate incercarile din vremuri: razboaie, cutremure, saracie. Biserica a fost restaurata in anul 1991, odata cu reinfiintarea manastirii, de catre Inalt Preasfintitul Epifanie, arhiepiscopul Buzaului si Vrancei. Astazi, manastirea este locuita de unsprezece maici, majoritatea in varsta, aflate sub indrumarea maicii starete Atanasia.

Biserica cea mare este zidita in stilul moldovenesc, in forma de corabie, din zid masiv, gros de un metru. Catapeteasma, ridicata tot din zid, se impreuna cu arcada care sustine bolta Altarului si a naosului. Altarul este luminat de doua ferestre mari, duble, iar naosul este luminat, pe fiecare parte, de cate o fereastra. Pronaosul este despartit de naos prin doua coloane, cate unul de fiecare parte a zidului, care sustin o arcada puternica a boltei. Pronaosul este luminat de o singura fereastra, asezata in peretele de miaza-zi.

In exterior, zidul este despartit in doua registre, de un brau median, fiecare registru avand firide spatioase. In partea superioara, de jur-imprejur, sub cornise, se afla un rand de ocnite, mici si zugravite cu fresce. Fatada vestica este si ea zugravita in fresca. Turla nu are ferestre, iar acoperisul bisericii este din tabla galvanizata. In fata bisericii mari, in corpul de chilii, se afla amenajat un paraclis, pentru savarsirea slujbelor de iarna, inchinat Adormirii Maicii Domnului.

Manastirea Cotesti - Sfanta Treime

Pictura bisericii, afectata de cutremurul din anul 1940, a fost renovata in anul 1947, de catre pictorul Adrian Cantini, din Focsani, in vremea episcopului Antim Angelescu al Buzaului. In pronaos sunt zugravite numai sfinte femei, iar in naos sunt zugraviti numai sfinti barbati.

Una dintre cele mai de pret comori pastrate in Manastirea Cotesti este icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, numita "cea Hranitoare", datand din anul 1865. Aceasta icoana se pastreaza in biserica mare, spre cinstire si spre mangaiere.

Clopotnita manastirii, construita din zid masiv, pe o temelie adanca de patru metri, ascunde o tainita, aerisita de cateva gauri mici. Unul dintre clopote, luat de trupele germane, intre anii 1916-1918, fusese donat de clucerul Cotescu, in anul 1859. Astazi, in clopotnita se afla doua clopote.

Manastirea Sfanta Treime
Comuna Cotesti, judetul Vrancea, codul 627100.
Telefon: 0237.252.223
E-mail: manastireacotestivrancea@gmail.com
Cod fiscal: 9724830
Cond bancar BCR, sucursala Focsani: RO.02.RNCB.0267.0364.4316.0001

Teodor Danalache

Manastirea Cotesti - Sfanta Treime

13 Septembrie 2012

Vizualizari: 4087

Voteaza:

Manastirea Cotesti 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE