Manastirea Grajdeni

Manastirea Grajdeni

Manastirea Grajdeni este o manastire cu obste de maici din judetul Vaslui. Purtand hramul Sfanta Treime, bisericuta manastirii este incalzita neincetat de rugaciune si slujbe.

Manastirea Grajdeni - scurt istoric

Numele de Grajdeni vine de la grajdurile care adaposteau caii Postei. Aici obisnuia sa poposeasca si Petru Rares, in drumul lui cu carele de peste, de la Galati la Suceava. Legenda locului spune ca, intr-un an, trecand cu carele de la Galati spre Suceava, a dormit sub un copac din padurea Grajdeni (pe atunci nu exista satul) si a avut un vis foarte frumos, in care cele doua dealuri din fata erau de aur si i se inclinau lui, iar din gura ii iesea un roi de albine.

Manastirea Grajdeni

Ajuns aproape de locul pe care astazi se afla gara Crasna, este intampinat de o solie de calareti domnesti de la Suceava, care-i aduc vestea ca Divanul domnesc si Mitropolitul tarii l-au ales Domn. Ajungand cu adevarat Domn, a hotarat ca in locul unde a avut visul cel frumos sa ridice o biserica.

Hotararea a fost indeplinita ridicand in locul respectiv o bisericuta din lemn care a fost transformata in schit cu schimnicii locului si apoi cu monahii greci. Nu se gasesc insemnari privind data precisa a ridicarii bisericutei, dar e sigur ca aceasta s-a realizat in prima domnie a lui Petru Rares din anii 1527-1538.

Bisericuta lui Petru Rares a durat pana in anul 1711, cand a fost incendiata de tatari. Din aceasta a scapat numai un pomelnic al domnitorului in limba slavona si o icoana cu chipul Maicii Domnului.

Manastirea Grajdeni

Dupa ce a trecut parjolul tataresc, a fost ridicata o noua biserica, tot pe locul ctitoriei lui Petru Rares. Aceasta a fost renovata in 1853, dar in anul 1870 s-a daramat. Vladica Anania a ridicat o noua biserica din caramida, care s-a sfintit in anul 1872 cu hramul Sfantul Nicolae.

In anul 1932, a venit ca slujitor Ieromonahul Agatanghel Georgescu. In anul 1952, cu aprobarea Sfantului Sinod, schitul calugarilor este transformat in manastire de maici. Nucleul obstei, format din cinci calugarite, a fost adus de la Manastirea Adam, conducerea avand-o maica Timotea Boeru, fosta econoama la Adam.

Pana in 1960, obstea a ajuns foarte puternica, numarand 100 de maici. Dar in 1960, ca urmare a decretului 410/1959, maicile au fost alungate; scriptic insa, manastirea n-a fost niciodata desfiintata. Desi reparata in anii 1951 si 1966, biserica a inceput sa se deterioreze cu timpul, mai ales din pricina cutremurelor din 1977 si 1986. Prin stradania preotului paroh Ionel Gherasim i s-au facut unele reparatii intre anii 1987 si 1990, pentru consolidare fiind turnata o placa de beton deasupra.

Manastirea Grajdeni

In toamna anului 1990, vine aici parintele protosinghel Ciprian Timofte, care continua reconstructia bisericii, ii pune sarpanta noua de lemn, invelitoare de tabla zincata, o tencuieste in interior si exterior pregatind-o pentru pictura. Totodata se ingrijeste pentru popularea manastirii cu maici, majoritatea fiind venite din lume.

Prin munca neobosita a obstei, care pana in 1997 a ajuns la 25 de vietuitoare, s-au ridicat mai multe constructii din zid pentru chilii, staretie, trapeza, bucatarie, magazii, ateliere si un paraclis la parterul cladirii ridicate in 1992. Cladirea ridicata in 1995 are o lungime de 38 de metri. Ultima cladire construita in 1996 in latura sudica, incheie patrulaterul in mijlocul careia se afla biserica.

Manastirea Grajdeni - arhitectura

Biserica este din zid, de caramida, pe temelie de beton, lunga de 22 de metri, lata de 7 metri. Arhitectura este in stil moldovenesc si are forma de cruce. Spatiul interior este impartit in altar, naos si pronaos. Altarul este spatios, luminat de cate o fereastra la rasarit, sud si nord.

Manastirea Grajdeni

Catapeteasma este din lemn de stejar, cu o frumoasa sculptura realizata de Virgil Armeanu si Constantin Arsenie din Grumazesti, judetul Neamt. Naosul are absidele putin pronuntate, zidite in forma semicirculara. Lumina o primeste de la cate o fereastra la sud si nord, la fel si pronaosul. Pridvorul este inchis, putin spatios, luminat de cate o fereastra la sud si nord. Intrarea este prin vest, pe o usa in doua canaturi, din lemn sculptat.

Toate ferestrele sunt din lemn, duble, late si inalte, terminate in arc, cu grilaj metalic la mijloc. Biserica are pe pridvor o turla mare, oarba, in doua etaje, de forma patrata cu patru ferestre si terminatie piramidala. Este acoperita cu tabla in solzi de peste. Pardoseala bisericii este din scandura, invelitoarea este din tabla zincata, cu streasina foarte larga. Fatadele sunt varuite in alb. La 60 de centimetri sub cornise, un profil format din tencuiala care imita torsiunea, inconjoara biserica. De jur-imprejurul bisericii sunt trotuare din dale de piatra.

Manastirea Grajdeni

Fresca, este realizata in anii 1993-1995, de pictorul Alexandru Mezdrea din Bucuresti. Predomina culorile rosu si albastru. Deasupra usii de intrare este pictata Sfanta Treime, hramul bisericii. Peretele pridvorului spre pronaos are pictat in dreapta Judecata de Apoi si pe stanga Iisus Hristos pe Cruce.

In pronaos peretele vestic (spre pridvor) are pictat tabloul votiv, in partea dreapta Sfantul Stefan Cel Mare, Petru Rares si Sfantul Daniil Sihastru, iar pe stanga Episcopul Ioachim Vasluianul si stareta Irina.

Clopotnita este construita in 1996, la 15 metri in fata bisericii, intre doua cladiri corpuri de chilii. In incinta sunt alei betonate si spatii verzi cu iarba, flori si arbusti. Dincolo de incinta sunt construite mai multe cladiri anexe gospodaresti.

Manastirea Grajdeni

Reconstructia manastirii s-a facut numai cu ajutorul credinciosilor si prin osteneala maicilor care au colectat bani in pietele din tara. Conducerea manastirii multumeste din suflet tuturor acelora care n-au trecut nepasatori pe langa maici si se roaga pentru linistea sufletelor lor. Totodata ii invita pe toti sa vina la Grajdeni, pentru a vedea cum au fost folositi banii dati. Cu acest prilej vor vedea si preocuparile maicilor pentu pictura pe lemn, sculptura, tesatorie si croitorie, lucrari pe care le executa in atelierele manastirii.

Manastirea Grajdeni - localizare si cai de acces

Manastirea Grajdeni este situata la 15 kilometri sud-est de orasul Barlad, pe soseaua Barlad - Targu Bujor - Galati, din Trestiana, ramificatie stanga Fruntiseni. Din Barlad pana la intersectie sunt 3 kilometri, iar de aici la manastire 12 kilometri.

Drumul pietruit serpuieste printre dealuri si poieni, insotit din cand in cand de un paraias. Dupa circa 5,5 kilometri la intersectia Trestiana, privind in fata, se vad casele satului Fruntiseni. Din acest punct drumul se bifurca: inainte Fruntiseni, la dreapta Grajdeni.

Manastirea Grajdeni

Trecand de centrul satului se merge spre manastire; pe timp ploios drumul este innamolit, greu de parcurs chiar si pe jos. Drumetul scapa de acest supliciu daca urca dealul spre manastire pe pajiste. Asezamantul este construit intr-o poiana a platoului unui deal, la un kilometru de sat. De pe acest platou, daca privim in vale, peste varfurile copacilor, zarim casele satului. La est si sud-vest de manastire sunt dealuri acoperite cu paduri de foioase.

12 Iunie 2012

Vizualizari: 15338

Voteaza:

Manastirea Grajdeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact