Manastirea Hotarani

Manastirea Hotarani Mareste imaginea.

Manastirea Hotarani este una dintre vechile manastiri ortodoxe ale Olteniei. Aflata pe drumul judetean 64, care leaga intre ele localitatile Slatina si Caracal, in satul Hotarani, din comuna Farcasele, la mica distanta de localitatea Dobrosloveni, aceasta manastire a fost construita in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, de catre un mare dregator al Tarii Romanesti din acea vreme, vornicul Mitrea.

"Pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, sa-i laudam noi toti, iubitorii de praznic, care ne acoperim cu aripile amandurora si din nevoile cele de multe feluri ne izbavim; unuia graind: Bucura-te, slujitorule al Legii!, iar altuia zicand: Bucura-te, ingere al darului!"

Manastirea Hotarani - scurt istoric

Manastirea Hotarani a fost construita in anul 1588, pe ruinele unui sat roman aflat in suburbia orasului antic Romula, de catre "jupan Mitrea vornicul" si sotia sa, "Neaga". Ansamblul monahal din Hotarani, de dimensiuni modeste, era adapostit de padurea Resca.

Manastirea Hotarani - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Vornicul Mitrea, ctitorul manastirii, a fost una din personalitatile politice marcante din a doua jumatate a secolului al XVI-lea, el fiind mentionat documentar intre dregatorii domnesti intre anii 1569 si 1585.

In anul 1612, asezamantul monahal din Hotarani a fost jefuit de turci. In jurul anului 1708, acesta a fost refacut si repictat, de catre "jupan Matei Falcoianu" si "Gheorghe vornicul". In partea de vest, noii ctitori au construit un puternic turn-clopotnita, cu trei etaje, foarte asemanator cu cel de la Manastirea Strehaia. Acesta avea si un rol strategic, din el putandu-se supraveghea usor valea Oltului.

In anul 1718, insa, manastirea a fost iarasi jefuita, de turci si tatari. In anul 1750, asezamantul monahal a fost reparat si inchinat Manastirii Dionisiu, din Sfantul Munte Athos. Este singura manastire din Tara Romaneasca atribuita acestui asezamant monahal athonit.

Manastirea Hotarani - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Biserica, inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, este construita in forma de nava, dreptunghiulara, avand absida Altarului decrosata. Pridvorul era deschis, acoperisul acestuia si bolta transversala sprijinindu-se pe o serie de coloane din caramida. Pridvorul reprezinta unul dintre primele exemple de acest fel din arhitectura munteneasca.

In anul 1801, biserica din Hotarani a fost distrusa de un incendiu. Ea a fost reparata in anul 1812, cand i s-a adaugat si proscomidiarul. Tot acum, probabil, i-a fost adaugat si frontonul, in stil neoclasic. Se crede ca tot acum i-a fost inlaturata turla centrala.

Manastirea Hotarani - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

In anul 1863, fiind scoasa de sub "inchinarea straina", Manastirea Hotarani a fost transformata in biserica parohiala, iar averea acesteia secularizata. Parohia numita "Hotarani" avea 258 de familii si se ingrijea si de Biserica Sfantul Nicolae, din satul vecin Ghimpati, construita din zid, intre anii 1888-1890.

Manastirea Hotarani, atat biserica, cat si turnul-clopotnita, necesita importante si urgente lucrari de restaurare, ea fiind inchisa credinciosilor si imprejmuita cu un simplu gard de protectie. Initial, biserica manastirii a fost inconjurata de un zid puternic, din caramida, vizibil inca si astazi, pe anumite portiuni.

Teodor Danalache

Manastirea Hotarani - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2013

Vizualizari: 3787

Voteaza:

Manastirea Hotarani 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE