Manastirea Pantocrator - Sfanta Maria Magdalena

Manastirea Pantocrator - Sfanta Maria Magdalena Mareste imaginea.

Manas­tirea Pantocrator se afla in localitatea Draganesti Vlasca, din judetul Teleorman, la 60 de kilometri de Bucuresti, pe soseaua ce merge spre Alexandria. Din centrul localitatii Draganesti Vlasca, un indicator arata drumul spre Videle. Pornind in aceasta directie, dupa numai un kilometru se inalta spre cer noua manastire.

Manastirea Pantocrator a fost construita pe locul fostului spital al comunei Draganesti Vlasca, incepand cu anul 2012. Constructia spi­talului data din anul 1916, el fiind ridicat pentru veteranii de razboi. Dupa aceea, pana in anul 1970, spitalul a fost folosit ca spital comunal. Apoi, a fost parasit. Terenul acestuia, in intregime parasit si plin de balarii, a fost obtinut cu greu de la Primarie. Astazi, locul a inflorit din toate punctele de vedere.

Complexul monahal cuprinde urmatoarele edificii: bise­rica mare, inchinata Sfantului Ioan Evanghelistul (in constructie); Paraclisul, inchinat Sfintei Maria Magdalena; Altarul de vara, inchinat Schimbarii la Fata a Domnului; staretia, chiliile si trapeza.

Manastirea Pantocrator - Sfanta Maria Magdalena

Paraclisul, in care sunt savarsite slujbele, a fost construit din caramida, intr-un an de zile, prin stradania parintelui protosinghel Sebastian Ser­daru si a arhidiaconului Serafim Baciu, doi ucenici ai Preasfintitul Ga­laction, Episcopul Ale­xandriei si Teleormanului. Parintele Se­bastian a slujit vreme de trei ani ca diacon al ierarhului, iar pa­rintele Serafim inca mai slujeste alaturi de acesta. In 2013 s-a terminat de zidit paraclisul si s-a pictat.

Sfintele Moaste ale Sfintei Maria Magdalena (mana) se pastreaza in Manastirea Simonos Petras, din Sfantul Munte Athos. Cand parintii Sebastian si Serafim s-au inchinat si au sarutat mana Sfintei, cei doi au simtit-o pe aceasta calda. Parintii athoniti le-au povestit cum, dupa un incendiu ce a cuprins biserica in anul 1800, Sfintele Moaste au ramas neatinse de flacari. Mai mult, intr-o procesiune cu Moastele Sfintei Maria Egipteanca, obstea a stras toti banii necesari repararii bisericii.

Manastirea Pantocrator - Sfanta Maria Magdalena

Paraclisul Sfanta Maria Magdalena a fost sfintit in ziua de 4 mai 2014, de sarbatoarea Aducerii moastelor Sfintei Magdalena de la Efes la Constantinopol. Slujba Aghesmei, sfintirea noii Racle cu moastele Sfintei Maria Magdalena, lucrata la Atelierele Patriarhiei Romane, sfintirea Paraclisului si Sfanta Liturghie au fost savarsite de catre Preasfintitul Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, alaturi de Preasfintitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, si de Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii. Au participat la slujba si la inchinarea in Sfantul Altar peste peste 3.500 de credinciosi.

Iulian Predescu

Manastirea Pantocrator - Sfanta Maria Magdalena

Manastirea Pantocrator - Sfanta Maria Magdalena

Pe aceeaşi temă

22 Iulie 2019

Vizualizari: 30689

Voteaza:

Manastirea Pantocrator - Sfanta Maria Magdalena 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE