Manastirea Sfantul Ilie - Dealul Mare

Manastirea Sfantul Ilie - Dealul Mare

Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul

Manastirea Sfantul Prooroc Ilie se afla pe raza comunei Coroieni, in apropierea localitatii Dealu Mare, din judetul Maramures, nu departe de soseaua Tg. Lapus-Dej, la 15 kilometri sud-vest de orasul Targu Lapus si la 36 de kilometri nord-vest de orasul Dej.

Din punct de vedere geografic, manastirea este situata in stanga drumului judetean Tg. Lapus - Galgau, la o distanta de 2 kilometri de la locul numit "La Clipta", punct unde se desparte Bazinul Lapusului de Bazinul Somesului. Asezamantul a fost ridicat pe dealul numit "Gruiul Rotund", la o altitudine de circa 550-600 de metri. Culmea Gruiul Rotund se intinde la sudul Depresiunii Lapusului, avand un caracter subcarpatic, pe o lungime de 30 de kilometri.

Manastirea Dealul Mare - Sfantul Ilie

Manastirea este asezata intr-o poiana pitoreasca inconjurata de paduri de fag. Aici se intalnesc hotarele a cinci localitati: Fantanele, Valenii Lapusului, Coroieni, Draghia si Dealu Mare. Manastirea Sfantul Ilie se afla, din punct de vedere canonic, sub supravegherea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.

Manastirea Dealul Mare - scurt istoric

In anul 1991, cu binecuvantarea Preasfintitului Justinian al Maramuresului si Satmarului, protosinghelul Paisie Cosma a pus inceput de viata monahala in acest loc. Protosinghelul Paisie, fiul duhovnicesc al Preasfintiei Sale, a fost crescut in Manastirea Rohia, avand deci radacini adanci in viata monahala, si a purces mai tarziu la infiintarea unei noi manastiri in apropierea satului sau natal, Dealu Mare.

Manastirea Dealul Mare - Sfantul Ilie

Aceasta manastire nu a luat fiinta in urma unei legende sau a unui miracol deosebit; nici o alta vatra monahala nu se cunoaste a fi fost aici, si totusi, acest loc a fost ocrotit de o purtare de grija divina care a dus la ridicarea acestui asezamant monahal.

Lucrarile de zidire a manastirii au inceput in anul 1991, cand s-a facut un drum de acces pentru transportarea de materiale, s-a pregatit terenul pentru vatra manastirii si s-a ridicat prima chilie, adusa din localitatea Grosii tiblesului, chilie in care a locuit primul vietuitor, ieromonah Paisie Cosma, cel care s-a ingrijit de buna desfasurare a lucrarilor.

In anul 1992, s-au facut trasarile pentru fundatia viitoarei manastiri cu hramul Sfantul Prooroc Ilie, batandu-se primul tarus, iar prima sarja de beton s-a turnat, in partea Altarului, in 16 iulie.

Manastirea Dealul Mare - Sfantul Ilie

Sfintirea locului a avut loc in 20 iulie, prin prezenta Preasfintitului Serafim Fagarasanul, Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, din incredintarea Preasfintitului Justinian Chira, Episcop al Maramuresului si Satmarului. Preasfintitul Serafim a fost inconjurat de un numeros sobor de preoti si credinciosi. Prima caramida pe fundatie s-a pus in ziua de marti, 18 august, apoi s-a ridicat zidaria pana la nivelul geamurilor si s-a turnat fundatia pentru casa.

Lucrarile au fost reluate in anul 1993, continuandu-se cu zidaria, cofraje pentru bolti, plase de fier beton la bolti si ridicarea parterului la casa. In anul urmator, au continuat lucrarile la biserica. Crucea pe Cupola s-a asezat in data de 2 noiembrie. Tot in cursul anului 1994 s-au cumparat 2 clopote si s-a ridicat o clopotnita. In 1995 au fost reluate lucrarile la casa de lemn, simtindu-se nevoia de locuinte si mai ales de un Paraclis pentru rugaciune, lucru care s-a si realizat. Paraclisul a fost sfintit de catre Preasfintitul Iustin Sigheteanul, dandu-i-se hramul Cuvioasa Parascheva.

Manastirea Dealul Mare - Sfantul Ilie

La o distanta de 200 de metri de manastire, in mijlocul padurii, s-a inaltat un foisor din lemn pentru servirea mesei oficiale cu ocazia hramului, care poate adaposti 150 de persoane. O alta lucrare realizata pe plan local cu mici cheltuieli: s-au facut 25.000 de bucati de caramida pentru un corp de casa asezat langa casa de lemn, facand corp comun cu aceasta.

In anul 1996 s-au reluat in parte unele lucrari la biserica, facandu-se instalatia electrica precum si geamurile, usile fiind de asemenea date in lucru, fiind sculptate in lemn masiv de stejar. S-au continuat lucrarile la corpul casei din caramida, care cuprinde bucatarie, camera pentru alimente, trapeza, 3 bai, 2 beciuri, iar la nivelul superior camera oficiala si chilii pentru vietuitori.

Biserica, a carei constructie a fost finalizata, este masiva, spatioasa si inalta. A fost construita din caramida, pe fundatie din bolovani de piatra, cimentati. Are forma de cruce si este compartimentata in altar, naos si pronaos. Are un pridvor inchis si altul deschis. Altarul spatios este luminat de patru ferestre: doua pe peretele din fata si cate una pe lateral. Naosul are absidele largi si adanci. Este delimitat de pronaos prin doi stalpi masivi din beton care sustin si arcada boltii. in pronaos este balconul pentru cor. Pridvorul inchis are cate o camera pe stanga si dreapta, pentru spovedanie si pentru scara de urcare in balcon. Catapeteasma este din lemn de stejar sculptat.

Manastirea Dealul Mare - Sfantul Ilie

La o distanta de 30 de metri de biserica, se afla o cladire mare, etajata, cu cerdacuri la parter si etaj, sustinute de stalpi din lemn. Este acoperita cu tigla. Ea adaposteste un mic paraclis pentru slujbele de toate zilele si iarna, staretia, 16 chilii, trapeza, bucataria, magazii si un salon muzeu. La manastire a fost construit si un frumos altar de vara.

Se poate spune ca toate realizarile facute pana in prezent sunt rodul jertfei si al dragostei crestinesti a credinciosilor din zona, dar si a celor veniti din alte parti. Credinciosii din localitatile din jurul manastirii, pe langa ajutorul banesc oferit, au luat parte ca voluntari la multe dintre lucrari, mai ales cei din localitatile Fantanele, Valenii Lapusului, Peteritea, Coroieni, Draghia, Baba si Dealu Mare. Un sprijin deosebit a fost acordat de catre domnul Ropan Gavril din Coroieni si domnul Filip Alexandru din localitatea Dealul Mare, care, in anul 1994, s-au oferit a suporta cheltuielile pentru manopera punerii tablei pe acoperisul bisericii, cumparand si o parte din tabla si contribuind la cumpararea clopotelor.

"Bunul Dumnezeu sa rasplateasca tuturor celor cunoscuti sau tainuiti pentru dragostea aratata fata de acest asezamant, rugandu-i totodata sa ramana alaturi de noi pana la sfarsitul drumului inceput", spun calugarii din obstea de la Dealu Mare, cu increderea ca vor face ceea ce trebuie pentru a implini visul ctitorului acestui sfant asezamant, Parintele Paisie Cosma, trecut la Domnul in anul 2010.

Manastirea Dealul Mare - Sfantul Ilie

Preasfintitul Iustinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului, adreseaza credinciosilor care vin la aceasta manastire un frumos cuvant arhieresc, care se regaseste si in brosura de prezentare a Manastirii Sfantului Prooroc Ilie - Dealu Mare:

"Manastirile isi au un important rol si astazi in viata Bisericii. Rolul pe care-l au manastirile este apostolatul. Apostolatul prin rugaciune, apostolatul prin cuvant dar mai ales, apostolatul cu fapta. De aceea, datoria manastirilor este si astazi, in primul rand, sa cultive in sufletele credinciosilor setea de lumina duhovniceasca si de viata curata, pe care am pierdut-o in clipa in care am pasit dincoace de pragul paradisului. Pentru a cunoaste mai bine viata acestor oameni, a acestor umiliti ucenici ai lui Hristos, coborati-va pentru cateva clipe la pragul chiliilor lor smerite si luati parte la ruga lor fierbinte si veti intelege atunci tot rostul vietii lor minunate. Veti vedea cum si astazi, ca altadata, mainile lor se trudesc cu munca grea si sfanta, iar buzele lor inalta rugaciuni fierbinti catre bunul Dumnezeu, la care cer ajutor si bunacuvantare pentru toti oamenii."

Manastirea Dealul Mare - Sfantul Ilie

Manastirea Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul
Localitatea Dealu Mare, comuna Coroieni, nr. 176, judetul Maramures
Cod postal: 437128
Telefon: 0262.389.536

Dorina Zdroba

Manastirea Dealul Mare - Sfantul Ilie

Pe aceeaşi temă

11 Iunie 2012

Vizualizari: 15286

Voteaza:

Manastirea Sfantul Ilie - Dealul Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact