Manastirea Vizantea

Manastirea Vizantea

Manastirea Vizantea este o manastire ortodoxa din localitatea Vizantea, comuna Vizantea-Livezi, judetul Vrancea. Manastirea, a carei biserica este inchinata Inaltarii Sfintei Cruci, este considerata a fi cea mai veche vatra monahala din Vrancea. Se crede ca actuala manastire, inconjurata cu zid, a fost ctitorita de domnitorul Ieremia Movila. Biserica cea mare, clopotnita si zidul imprejmuitor ramas partial pana astazi, sunt considerate monument istoric.

Actuala comuna Vizantea-Livezi este asezata in partea nord-vestica a judetului Vrancea, fiind alcatuita din cinci sate: Livezile, Mesteacan si Piscu-Radului, care apartineau comunei Livezile, si Vizantea-Razaseasca si Vizantea-Manastireasca, care apartineu comunei Vizantea. Dupa anul 1968, satele celor doua comune au fost unite administrativ in comuna Vizantea-Livezile. Satul Vizantea-Razaseasca este atestat documentar inca din anul 1667, in timpul domniei lui Ieremia Movila, iar satul Vizantea-Manastireasca s-a format in jurul unui schit modest, construit pe un loc domnesc daruit de Petre Schiopul.

Numele manastirii a ridicat mai multe ipoteze. Numele de "Vizantea" ar putea proveni de la denumirea veche a orasului Constantinopol, adica Bizant; in diverse limbi slave, acest nume veche era rostit ca "Vizitisa". Aceasta ipoteza este greu de primit insa, tinand cont ca apa raului din apropiere se numea "Vizant" sau "Vizat" mai inainte de zidirea manastirii. Este posibil ca denumirea raului sa vina din limba maghiara, unde "viz" inseamna "apa".

Manastirea Vizantea - scurt istoric

Potrivit documentelor, Manastirea Vizantea a fost intemeiata de domnitorul Petru Schiopul (1547-1591), iar potrivit pomelnicului si traditiei locului, aceasta a fost zidita in timpul lui Ieremia Movila (1595-1606), de el si de sotia lui, Elisabeta.

In data de 18 aprilie 1584, domnul Petru Schiopul Voievod a daruit staretului Ioan Brostoc un loc pustiu, in judetul Vrancea. Printr-un document din data de 9 martie 1612, domnitorul Stefan Tomsa (1611-1615) intareste calugarilor de la Schitul Vizantiea terenul pe care Brostoc il cumparase de la domnitorul Petru Schiopu.

 Manastirea Vizantea - Inaltarea Sfintei Cruci

In pomelnicul manastirii, intocmit in anul 1613, in randul ctitorilor, domnitorul Ieremia Movila si sotia lui, Elisabeta, sunt trecuti primii, de unde reiese ca acestia au contribuit semnificativ la ridicarea ansamblului monahal din Vizantea. Cu toate acestea, nu se cunoaste nici un document care se aminteasca de vreo danie a domnitorului catre aceasta manastire.

Se crede ca Schitul Vizantea a fost reintemeiat de domnitorul Stefan Tomnsa, in timpul caruia s-a si scris pomelnicul cel vechi, in care Ieremia Movila apare pe primul loc, in lista cu ctitori. Pomelnicul a fost intocmic de Ioan Iustocavu, in data de 6 martie 1613.

Se crede ca Stefan Tomsa a ridicat vechea biserica din lemn de stejar, ale carei temelii se vad inca si astazi in curtea manastirii. Domnitorul Radu Mihnea (1616-1626) intareste din nou proprietatea manastirii. La randul sau, in data de 22 iunie 1621, domnitorul Alexandru Ilies intareste proprietatea manastirii inchinate Inaltarii Sfintei Cruci. Manastirea primeste nenumarate danii si mosii, atat de la domnitori, cat si de la credinciosi din satele vecine.

Manastirea Vizantea - Inaltarea Sfintei Cruci

In data de 22 iunie 1646, staretul Ioan Brostoc inchina manastirea catre Manastirea Pangarati, din judetul Neamt. In data de 23 iulie 1646, domnitorul Vasile Lupu intareste pe egumenul de la Pangarati ca aparator al mosiilor de la Vizantea. 

In anul 1662, in urma unui schimb al Pangaratilor cu domnitorul Eustratie Dabija, pentru niste mosii, asezamantul de la Vizantea ajunge in stapanirea acestuia. Interesul domnitorului pentru asezamantul vrancean nu era intamplatoare, deoarece el isi avea originile in tinutul Vrancei. In scurta domnie a lui Eustratie, Manastirea Vizantea cunoaste o dezvoltare, primind danii de la diferiti boieri moldoveni.

In data de 15 ianuarie 1777, manastirea din Vizantea a fost inchinata Manastirii Grigoriu, din Sfantul Munte Athos, de catre Grigore III Alexandru Ghica, in cea de-a treia sa domnie (1774-1777), si de mitropolitul Gavriil Calimachi. Dupa aceasta data se ridica biserica de piatra a manastirii, de catre calugari greci, precum gasim scris, in pisania de deasupra usii de intrare in pronaos: "Cu cheltuiala monahului Visarion. 1858."

Manastirea Vizantea - Inaltarea Sfintei Cruci

Dupa data de 13 decembrie 1863, in urma legii privind Secularizarea averilor manastiresti, Manastirea Vizantea a fost desfiintata, iar locasul de rugaciune a devenit biserica de parohie. In anul 1852, averea egumenului grec din Manastirea Vizantea se ridica la o suma totala de peste douazeci de milioane de lei. Toti acesti bani au fost daruiti Spitalului din Atena, Manastirii Grigoriu, Comunitatii Sfantului Munte Athos si altor asemenea asezaminte grecesti.

In timp, chiliile s-au daramat, iar casa egumenului a fost folosita mai intai ca scoala sateasca, iar mai apoi pe post de casa parohiala. In anul 1882, cand episcopul Melchisedec vititeaza Manastirea Vizantea, el o gaseste inca inconjurata cu ziduri, casele egumenesti fiind inca in buna stare. In anul 1900, parohia era slujita de preotul Gheorghe Gagea. Mai apoi, in anul 1916, din cauza stabilirii frontului in zona, Manastirea Vizantea a fost incendiata de trupele germane.

Zidul imprejmuitor al manastirii, de forma pentagonala, era inalt de patru metri si gros de un metru. Biserica veche din lemn de stejar a fost distrusa in anul 1916, de catre armatele austro-ungare. Din zid au mai ramas astazi decat cateva ruine, iar din biserica de lemn, numai temelia, din piatra. Clopotnita manastirii, construita din lemn, in forma hexagonala si inalta de opt metri, se afla deasupra portii de intrare.

Manastirea Vizantea - Inaltarea Sfintei Cruci

Biserica cea mare este zidita in stil bizantin, in forma de cruce, din blocuri de piatra cioplita, pana la acoperis. Biserica este inalta de opt metri, lunga de douazeci si doi de metri si lata de aproape zece metri. In urma cutremurului din anul 1940, turla originala a bisericii s-a prabusit, ea fiind refacuta de credinciosii din localitate.

Interiorul bisericii este impartit traditional: Sfant Altar, naos si pronaos. In pronaosul bisericii se afla sase coloane care sprijina boltile. Fiecare coloana este alcatuita dintr-un singur bloc de piatra. Sfanta Masa este alcatuita din doua blocuri masive de piatra, un picior patrat si o placa intinsa. Deoarece, dupa secularizarea averilor manastiresti, din anul 1863, calugarii greci au fost nevoiti sa paraseasca tara noastra, biserica din Manastirea Vizantea a ramas nepictata in fresca.

Teodor Danalache

 Manastirea Vizantea - Inaltarea Sfintei Cruci

19 Iunie 2012

Vizualizari: 5419

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact