Parohia Foisor - Nasterea Maicii Domnului

Parohia Foisor - Nasterea Maicii Domnului

Biserica Nasterea Maicii Domnului - Foisor

Biserica Foisor este una dintre vechile si minunatele biserici ale Bucurestilor. Biserica este in cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor, in sectorul 3, Protoieria III Capitala, la intersectia strazilor Regenerarii si Foisorului, nu prea departe de Posta Vitan sau de marele centru comercial Mall-Vitan, de unde se poate veni daca o iei pe strada Brandusilor. In prezent, biserica se invecineaza cu Biserica Tarca, la est; Biserica Apostol, la nord-vest; Biserica Caramidarii de Jos, la vest; Manastirea Vacaresti, ctitoria familiei Mavrocordat, demolata insa in perioada comunista - la sud.

Biserica Foisor are doua hramuri, hramul "Nasterea Maicii Domnului" (8 septembrie) si hramul "Sfantul Trifon - ocrotitorul holdelor, al gradinarilor" (1 februarie); are si acest al doilea hram, intrucat, in aceasta zona, locuiau "oameni care cultivau zarzavaturi" (memoria batranilor locului). Este monument istoric- zidita intre 1746 de catre Doamna Smaranda Mavrocordat sotia Domnitorului Nicolae Alexandru Mavrocordat asa cum scrie de altfel in pisania de deasupra usilor de la intrarea in biserica. Aceasta inca isi pastreaza scumpele ei fresce, ce ii imbraca peretii.

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului          Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Numele de "foisor" ii revine de la foisorul care a facut parte din corpul palatului domnesc, zidit de Doamna Smaranda - sotia lui Nicolae Mavrocordat, care este si ctitora acestei biserici. Urmele palatului se mai pot vedea si astazi in partea de sud - est a bisericii, care au fost cercetate de catre Muzeul de Istorie a Bucurestilor in cursul anilor 1963 si 1964, cand au fost facute sapaturile descoperindu-se temeliile acestui palat.

Pentru ca interiorul acestei biserici sa fie si mai clar si bine lamurit, notam in cele ce urmeaza, in intregime, pisania acestei biserici, care este sapata pe o mare lespede de piatra, lunga de 1,10 m si inalta de 0,75 m, litere chirilice, in relief si care este asezata deasupra usii de la intrarea in biserica. Este recunoscuta de toti cercetatorii ca cea initiala si originala.

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

"Aceasta Sfanta si Dumnezeiasca Biserica cu hramul Nasterea Prea Sfintei Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, este din temelie zidita, zugravita si infrumusetata pe dinlauntru si pe dinafara pana la savarsit, precum se vede, cu toata cheltuiala Prea Luminatului Mariei Sale Doamna Smaranda, Doamna Fericitului si Pururea pomenitului raposatului, Mariei sale Ioan Nicolae Alexandru Voievod. Savarsindu-se in zilele Prea Luminatului si Prea Inaltatului Domn Ion Constantin Nicolae Voievod, intru a patra domnie a Mariei Sale aici in Tara Romaneasca, pentru vesnica pomenire a Mariei Sale si a tot luminat neamului Mariei Sale si a inchinat-o a fi metoc Sfintei Manastiri Radu Voda de aici din Bucuresti unde exista; se cinsteste hramul Prea Sfintei Treimi, fiind mosia acestei Manastiri. Si a fost ispravnic pana la savarsirea acestui Dumnezeiesc lacas Pascal Vel. Ispravnic. De la zidirea lumii 7254- De la Hristos 1746- noiembrie 20."

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Deci din pisanie se vede clar ca Biserica Foisor a fost zidita in anul 1746, de catre Doamna Smaranda Nicolae Mavrocordat si a fost inchinata ca metoc Manastirii Radu Voda din Bucuresti, cu care se invecina in partea de sud - vest. Locul pe care a fost zidita Biserica Foisor facea parte din mosia Manastirii Radu Voda. Aceasta mosie, in acea vreme, se gasea in afara de Bucuresti, era acoperita cu vii si pamant arabil, nu avea nici un fel de constructii si de aceea Doamna Smaranda si-a zidit palatul de vara cu foisor, locul fiind mai inalt si mai racoros si in acelasi timp foarte linistit. Biserica fiind metoc al Manastirii Radu Voda, este de la sine inteles ca era deservita de calugari. Era imprejmuita cu un zid gros de caramida, avand in jurul ei chiliile calugarilor, a caror urme s-au pastrat pana in anul 1925.

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului           Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Biserica era construita din caramida subtire, var si nisip, compozitie foarte rezistenta si durabila; are zidurile foarte groase; in interior la despartirea naosului, cupola este sprijinita de doi stalpi din piatra masiva si cioplita rotund. Are catapeasma din zid; ferestrele erau mici, asa cum era obiceiul sa se faca in acea vreme, forma de firida, arhitectura si stil bizantin- brancovenesc; pridvorul deschis, usa de la intrare din stejar cioplit cu toporul, imbracata in fier si broasca facuta de mesteri fierari din vremea aceea.

Ansamblul actual este compus din: biserica propriu-zisa, in centru; casa parohiala, un turn clopotnita - pe latura de nord; vestigii ale zidului de incinta - la est si sud; un nou si modern lumanarar - la sud-vest; doua cruci vechi, din piatra, cu inscriptii chirilice - la vest. Tot ansamblul acesta arhitectural este incadrat, de asemenea, pe latura nordica si estica, de blocuri ridicate in perioada comunista, iar spre sud si vest atat de vechile case ale cartierului Foisor, cat si de vilele si bloculetele moderne (tip rezidential) din perioada actuala.

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Pictura in fresca a bisericii "Foisor" este marcata prim manierismul grafismului, expresivitatea orientala a portretelor si caracterul decorativ al compozitiei si al ornamentelor. Ea are o importanta istorico-documentara, artistica, iconografica si spiritual-cultica. Pictura in ulei dateaza din anul 1889; in anul 1936, ea a fost refacuta. Pictura din biserica "Foisor" se compune din scene mari, tip tablou. Paleta cromatica include toate culorile, de la brun inchis, rosuri intense, albastru si verde, ocru si galben. Stratul-suport al acestei picturi, in ulei, il formeaza fresca veche.

In interior, biserica ne apare mult prea sobra, impresionand nu doar prin valorile sale arhitectonice, ci si prin pictura fresca, realizata in stil bizantin-brancovenesc, acoperita cu un strat de calcar si iarasi pictura in ulei. Pictura fresca este stil bizantin- brancovenesc, care se pastreaza si astazi, acoperita cu un strat de calcar si pictura in ulei. Este foarte inalta, are doua turle, dintre care cea din fata a servit de clopotnita pana in anii 1900. Fiecare turla are in varf cate o cruce de fier lucrata cu inflorituri.

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Caracteristicile stilului bizantin sunt siluetele alungite. Figurile, aproape intotdeauna vazute din fata, se prelungesc in ovale in care se deschid mari ochi ficsi, ce par ca ar vedea mai departe decat oamenii obisnuiti; privesc blajin si melancolic, fruntile lor si obrajii, si barbiile, par a fi ale strabunilor nostri. Figurile nu sunt reci, lipsite de viata, ci au, din contra, ceva uman, care incalzeste, mangaie sufletul.

In tot timpul cat Doamna Smaranda si dupa dansa neamul ei s-a servit de palatul din curtea Bisericii Foisor, acest palat era legat cu Manastirea Vacaresti, printr- un pod de lemn geamlac, sprijinit pe piloni grosi de stejar care in linie dreapta spre sud, trecea peste Dambovita care in vremea aceea forma un fel de mlastina; toata valea aceasta dintre biserica si Manastirea Vacaresti in linie dreapta distanta cam de 2,5 km. Ceea ce este mai interesant la aceasta biserica sta in faptul ca si-a pastrat turlele care au infruntat toate cutremurele de pamant care au fost in decurs de aproape 225 ani, lucru foarte rar intamplat in Bucuresti si chiar in intreaga tara.

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

In anul 1936 s- a reconditionat pictura in ulei care dateaza din anul 1889, cand peste pictura initiala s- a asternut un strat gros de calcar si apoi o pictura in ulei de nici o valoare artistica. De la aceasta data nu i s- au mai facut nici un fel de reparatii. Astazi se simte nevoia mai mult ca oricand de restaurarea picturii initiale, fresca si chiar restaurarea din punct de vedere arhitectural al monumentului, lucrare care necesita fonduri foarte mari.

In anul 1925 s-a cladit in partea de rasarit a curtii bisericii prima casa parohiala compusa din 4 camere pentru locuinta preotilor. In anul 1930 s-a cladit a doua casa parohiala, aceasta fiind in partea de nord a curtii bisericii. In anul 1935 s-a cladit clopotnita din zid, cu intrare, stil manastiresc in partea de nord- vest a curtii bisericii.

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

In ultima vreme s-au intreprins urmatoarele lucrari: Consolidarea celor doua turle ale bisericii, grav avariate in urma cutremurelor din 1977 si 1990. Montarea unor tiranti din fier beton, de legatura a boltilor de rezistenta a turlelor si absidelor in interiorul bisericii, pe baza unor proiecte si avize ale specialistilor in domeniu, pentru a mari cotade rezistenta a bisericii in eventualitatea unor cataclisme. Reparatii si lucrari de vopsitorie la acoperisul turlelor si a bisericii cu minum de plumb si bronz argintiu. Inlocuirea jghiaburilor si a burlanelor ruginite si deteriorate. Zugravirea turlelor in ciment alb cu praf de marmura si aracet precum si a peretilor exteriori ai bisericii si ai clopotnitei.

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

S-a introdus instalatie de incalzire centrala cu agent termic preluat de R.A.D.E.T.; aceasta lucrare a necesitat Proiect si Devia de lucrare iar executia s-a realizat pe etape si segmente de lucru, cum sunt: a) inaltarea caloriferelor in biserica si in casa parohiala; b)saparea si bransarea canalului termic; c) montarea tevilor tur si retur in biserica, casa parohiala si in canalul termic; d) montarea rezervorului de apa casda si al celui cu apa rece in podul casei parohiale; e) racordarea la siatem; f)construirea unui hidroelevator; Rezidirea zidului din caramida demolat in perioada comunista din partea de nord a curtii bisericii; Repararea in proportie de 25 la suta a zidului vechi de caramida situat in partea de rasarit a curtii bisericii, in zona unde s-a aflat vechiul palat domnesc; In anul 2000 s-a realizat proiectul si devizul de restaurare a picturii murale de la Biserica Foisor, proiect avizat favorabil de catre Ministerul Culturii -  Directia Monumentelor Istorice.

Adresa Bisericii Foisor: Strada Foisorului, nr. 5, Sector 3, Bucuresti

 Biserica Foisor - Adormirea Maicii Domnului

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 19046

Voteaza:

Parohia Foisor - Nasterea Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact