Biserica Sfanta Treime - Siret

Biserica Sfanta Treime - Siret


Biserica Sfanta Treime - Siret

Biserica Sfanta Treime din Siret este una din cele mai vechi biserici din tara si este construita din piatra bruta intre anii 1354-1358. Biserica este una dintre cele mai valoroase biserici din Moldova si a functionat, probabil, ca paraclis al Curtii Domnesti.

Biserica Sfanta Treime din Siret

Prin elementele sale arhitecturale si decorative, exteriorul Bisericii Sfanta Treime prevesteste intrutotul, virtutile artistice ale monumentelor din perioada Sfantului Stefan cel Mare.

Orasul Siret

Biserica Sfanta Treime se afla in orasul Siret. Siretul, asezat in zona de coline a podisului moldovenesc, este unul dintre cele mai vechi orase ale Moldovei, contemporan, probabil, ca data de intemeiere cu asezarile Baia si Radauti.

 Biserica Sfanta Treime din Siret          Biserica Sfanta Treime din Siret

Cea mai veche mentiune documentara a orasului Siret dateaza din anul 1340, cu 12 ani inainte de "descalecatul" lui Dragos. In anul 1371 la Siret este intemeiata o episcopie catolica, sub domnia lui Latcu Voievod, care imbratisase confesiunea romana.

Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica domneasca din Siret este construita, dupa traditie, de catre Sas Voievod, intre anii 1354-1358, iar dupa specialisti, de catre Petru I Musat, intre anii 1374-1391. Insa, fiind avut in vedere contextul de mai sus, Biserica Sfanta Treime trebuie inteleasa ca fiind ctitorita de catre urmasul imediat a lui Latcu, Petru I Musat.

 Biserica Sfanta Treime din Siret          Biserica Sfanta Treime din Siret

Ctitoria din Siret se vroia drept o revansa a ortodoxiei, stabila in fata influentei catolice din zona, purtand desigur cu ea pretentiile de suzeranitate poloneze. Dar acest lucru demonstreaza totodata ca erau in orasul Siret si destui drept-credinciosi ortodocsi, adica drepti moldoveni bastinasi ai locului.

Biserica Sfanta Treime din Siret

Din aceste vremuri indepartate ale targului ne-au ramas prea putine vestigii. Biserica insasi a suferit multe prefaceri, si multe lucruri din interior sunt mai noi si nu au fala domneasca pe care podoaba vesela de ceramica smaltuita ne indreptateste sa o presupunem in vremurile de inceput. Mai tarziu, Siretul a devenit un orasel de provincie, iar in secolul al XIX-lea, asemeni altora, el a fost sistematizat.

Biserica Sfanta Treime din Siret - scurt istoric si arhitectura

Biserica Sfanta Treime, ctitorita de Petru Musat, este un monument ce constituie prima manifestare a planului triconc in Moldova (a doua jumatate a secolului al XIV-lea). Biserica din Siret reprezinta prototipul din care s-a dezvoltat, in epoca Sfantului Stefan cel Mare (secolul al XV-lea), stilul moldovenesc.

Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica este construita din piatra bruta, iar la paramentul fatadelor s-a folosit caramida simpla si cea smaltuita, cu functie decorativa. Un brau zimtat de caramizi inconjoara discontinuu fatadele bisericii, element ce va fi preluat de arhitectura moldoveneasca de mai tarziu.

 Biserica Sfanta Treime din Siret           Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica Sfanta Treime este alcatuita din doua incaperi dreptunghiulare neegale, un pronaos scurt si un naos alungit incadrat de doua abside semicirculare si de altar. Inaltele firide oarbe ce se ridica pe fetele celor trei abside la exterior, elementele ceramice colorate si smaltuite - caramizi, crucilite si discuri - dispuse deasupra ferestrelor, a usilor, precum si la partea superioara a edificiului formeaza o friza deosebit de frumoasa si interesanta.

 Biserica Sfanta Treime din Siret          Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica Sfanta Treime din Siret

Iconostasul bisericii este lucrat de negustorul Panait Goras, in anul 1841. Decoratia de ceramica, precum si planul Bisericii din Siret amintesc de un anume tip arhitectonic; mai exacte de cel morav - sarbesc, dar si de bisericile muntenesti.

Biserica Sfanta Treime din Siret

Construit in patru ape, acoperisul bisericii se sprijina pe o cornisa de carmida aparenta. Discurile ceramice, alternante cu flori cruciforme subliniaza delicat arcadele semi-circulare ale firidelor, iar ferestrele - exceptie facand doar cea de la absida nordica - sunt impodobite la randul lor de un chenar rectangular alcatuit din doua randuri de discuri smaltuite si trei randuri de flori cruciforme. Biserica detine o frumoasa lespede funerara cu decoratii de factura orientala si gotica.

 Biserica Sfanta Treime din Siret          Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica este reparata in anul 1873, acoperisul de sindrila este inlocuit cu olane in anul 1890; o restaurare complexa are loc sub purtarea de grija a arhitectului Horia Teodoru, intre anii 1937-1940, cu revenirea la aspectul originar.

Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica Sfanta Treime, aflata intr-o avansata stare de degradare, a trecut prin numeroase restaurari care au dus cate o data la denaturarea vechilor sale forme. Excelenta lucrare de restauarare, executata intre anii 1937-1940, a redat bisericii din Siret aspectul originar. In urma acesteia au fost salvate de la distrugerea totala stranele vechi, iar ceramica de pe fatada -acolo unde lipsea - a fost inlocuita cu ornamente de teracota.

 Biserica Sfanta Treime din Siret           Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica Sfanta Treime din Siret

Biserica Sfanta Treime din Siret

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 18596

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime - Siret 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact