Randuieli dupa nasterea copilului

Randuieli dupa nasterea copilului Mareste imaginea.

Slujbele prin care Biserica isi arata grija fata de copilul nou-nascut si de mama lui sunt: randuiala din Ziua intai; cea din Ziua a opta dupa nastere (cand se pune numele pruncului) si a rugaciunilor la 40 de zile de la nasterea pruncului.

Randuiala din Ziua intai - dupa nasterea unui copil, in prima zi, preotul rosteste o rugaciune de sfintire a apei, in care cere iertarea pacatelor, indepartarea rautatilor si vindecare. Dupa sfintirea apei se citesc trei rugaciuni, pentru iertarea pacatelor si curatirea femeii lauze de intinaciunea trupeasca, pricinuita de nastere, intrucat suntem "zamisliti in faradelegi si nascuti in pacate" (Ps. 50, 6) ; in a doua rugaciune preotul cere Domnului s-o miluiasca pe mama, pe prunc, trimitandu-le ingeri care sa-i fereasca de lucrarea duhurilor rele. Se citeste si rugaciunea de curatenie pentru cei care s-au atins de lauza, considerandu-se "necurati", dupa Levitic (12, 1-4).

In cazul in care randuiala din Ziua intai nu se face la maternitate, preotul este chemat la casa celei ce a nascut. In acest caz, preotul citeste rugaciunile pentru Ziua intai dar si cele pentru Ziua a opta.

Apa sfintita se pastreaza in casa in care locuieste copilul si se stropeste cu ea mama, copilul si familia.

Ziua a opta dupa nastere

In a opta zi de la nastere i se pune nume celui nascut. Aceasta randuiala se savarseste in fata usilor imparatesti si cuprinde: "Sfinte Dumnezeule", troparele, rugaciunea, "insemnarea" pruncului, Psalmul 50, "Cuvintele mele pricepele, Doamne..." si Apolisul.

In timpul slujbei pentru punerea numelui, preotul insemneaza pruncul cu semnul Sfintei Cruci, la frunte, la gura si la piept. Dupa acest act, se rosteste o rugaciune in cadrul careia se pomeneste pentru prima data numele copilului la cuvintele: "Sa se insemneze lumina fetei Tale peste robul Tau acesta (N) si sa se insemneze Crucea Unuia-Nascut Fiului Tau in inima si in cugetul lui“. Dupa rostirea acestei rugaciuni, preotul ia pruncul in brate si face cu el semnul Sfintei Cruci, cantand troparul si condacul Intampinarii Domnului, apoi rosteste cuvintele pentru incheierea slujbei.

Aceasta randuiala are loc in ziua a opta pentru respectarea prescriptiilor din Scriptura, dar si pentru faptul ca ziua a opta este simbolul imparatiei lui Dumnezeu. Astfel , Biserica intampina copilul ca pe o faptura creata pentru vesnicie.

Din nefericire pruncul nu mai este adus la biserica in a opta zi, ca sa primeasca numele. Numele este pus in ziua botezului. Insa, acest act e o lucrare necanonica.

Rugaciunile la 40 de zile de la nasterea pruncului

La 40 de zile de la nasterea copilului, mama vine la Biserica pentru a i se citi doua rugaciuni.  In prima rugaciune se cere: "Pe roaba Ta aceasta (numele mamei), pe care ai mantuit-o cu voia Ta, curateste-o de tot pacatul si de toata intinaciunea...“, iar in a doua rugaciune: "Spala-i intinaciunea trupului, necuratia sufletului, la plinirea acestor zile, ca, invrednicindu-se a intra in Biserica Ta cea sfanta...“. Deci, scopul acestor rugaciuni este curatirea de pacate si invrednicirea de a intra in Biserica si a se impartasi cu Trupul si Sangele lui Hristos.

Rugaciunile la 40 de zile de la nasterea pruncului sunt citite de preot in pronaos.

Adrian Cocosila

21 Ianuarie 2010

Vizualizari: 47385

Voteaza:

Randuieli dupa nasterea copilului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE