Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur

Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur Mareste imaginea.

In ziua in care se face pomenirea Aducerii moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur, se aminteste ca acesta a acuzat-o pe imparateasa Eudoxia ca si-a insusit via vaduvei Calitropia. Sfantul Ioan Gura de Aur a fost izgonit de doua ori din scaunul patriarhal, ca dupa un timp, sa fie rechemat in scaunul patriarhal. A treia si cea din urma data a fost trimis la Cucus. De aici a fost dus la Aravissos si apoi la Pitius, unde a murit in anul 407. A fost ingropat in Comane.

In anul 434, unul dintre ucenicii sai, numit Proclu (434-447), ajungand Patriarh de Constantinopol, a cerut voie imparatului bizantin Teodosie, sa aduca in Constantinopol trupul Sfantului Ioan Gura de Aur. Abia in anul 438 crestinii au reusit sa aduca trupul Sfantului Ioan Gura de Aur in capitala Imperiului Bizantin. 

Imparatul Teodosie al II-lea a dorit prin aducerea la Constantinopol a moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur sa indrepte nedreptatea pe care parintii sai, Arcadiu si Eudoxia, au facut-o prin scoaterea acestuia din scaunul de arhiepiscop al Constantinopolului si exilarea lui.

Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au fost duse mai intai in Biserica Sfantului Apostol Toma, numita "a lui Amantie", iar dupa aceea la Biserica Sfanta Irina. Aici, imparatul si patriarhul au desfacut racla si au aflat trupul Sfantului Ioan neatins de stricaciune si emanand o mireasma duhovniceasca. Imparatul, in semn de smerenie, si-a dat jos mantia, semnul imperialitatii sale, si a intins-o sub racla cu sfintele moaste, dupa cum aflam din sinaxar si a spus cu lacrimi in ochi: "Iarta, parinte, greseala ce ti s-a pricinuit tie din invidie! Sa nu ma consideri pe mine partas la pacatul maicii mele, ca sa patimesc intru faradelegea parinteasca. Macar ca si eu sunt fiul celei ce te-a alungat pe tine, dar eu nu sunt vinovat in necazul ce ti s-a facut. Iarta greseala ei, ca si eu sa fiu liber de mustrarea ce sta asupra ei. Tot pieptul meu il plec la picioarele tale si toata puterea mea o inchin rugaciunii tale. Iarta pe aceea ce te-a mahnit pe tine cu exilul, cea neinteleapta, caci ea s-a cait intru ceea ce ti-a pricinuit si-ti cere iertare, cu smerenie rugandu-se tie prin gura mea". 

A doua zi, dis de dimineata, Sfintele sale Moaste au fost duse la la vechea Biserica a Sfintei Sofia, iar de aici la Biserica Sfintii Apostoli. Potrivit Traditiei, in momentul in care au fost asezate in aceasta din urma biserica, din gura Sfantului Ioan s-au auzit cuvintele: "Pace tuturor."

Racla cu Sfintele Moaste a fost ingropata in Sfantul Altar, langa Moastele Sfantului Grigorie Teologul.

Dupa venirea cruciatilor in Constantinopol, Moastele Sfintilor Ioan si Grigorie Teologul au fost duse in Venetia, iar apoi in Roma. Cinstitul sau trup a fost asezat mai intai intr-un pridvor al unei Biserici medievale, inchinata Sfantului Apostol Petru. Mai tarziu, in data de 1 mai 1626, acestea vor fi transferate in Biserica cea mare a Sfantului Petru, fiind asezate intr-o Capela special amenajata pentru ele.

Dupa 800 de ani, moastele celor doi sfinti au ajuns sa fie inapoiata Bisericii din Constantinopol. Papa Ioan Paul al II lea restituite Bisericii Constantinopolului, in data de 27 noiembrie 2004, Moastele Sfintilor Ioan Gura de Aur si ale Sfantului Grigorie Teologul.

Troparul Sfantului Ioan Gura de Aur 

Din gura ta, ca o lumina de foc stralucind, harul toata lumea a luminat, vistieriile neiubirii de argint lumii a castigat, inaltimea gandului smerit noua ne-a aratat. Ci cu cuvintele tale invatandu-ne, Parinte Ioane Gura de Aur, roaga pe Cuvantul Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre!
Tot in aceasta zi, fecem pomenirea:
- Sfintei Marciana, imparateasa;
- Sfantului Cuvios Claudin;
- Sfantului Mucenic Dimitrie.
- Sfantului Cuvios Petru Egipteanul;

Maine, 28 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Efrem Sirul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox

26 Ianuarie 2023

Vizualizari: 40814

Voteaza:

Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Constantin BernathPostat la 2011-01-27 08:23

    Interesant articol. Bine de retinut cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur, transmise din Imparatia Bunului Dumnezeu: PACE TUTUROR.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox

Foto

Audio