Mutarea moastelor Cuv.Maxim Marturisitorul; Odovania Praznicului Schimbarii la Fata

Mutarea moastelor Cuviosului Maxim Marturisitorul

Sfantul Maxim Marturisitorul a trait pe vremea raucredincio-sului imparat Constans, nepotul lui Iraclie, si era filosof desavarsit. Impodobindu-se cu intelepciunea, si lasand toate avutiile sale fratelui sau, s-a facut monah. Iar vazand cum crestea eresul monotelitilor -adica al celor ce marturisesc o singura voie in Domnul nostru Iisus Hristos -, s-a aprins de dumnezeiasca ravna si s-a dus la Roma, unde a induplecat pe Sfantul Martin papa, ca sa adune un Sinod local si sa-i anatematizeze pe cei ce cugetau acel eres, impreuna cu incepatorul lui. Si a alcatuit Sfantul Maxim si carti impotriva acelui eres.

Imparatul, fiind instiintat de aceasta, a trimis ca sa-l aduca in cetatea Constantinopolului si l-a pus inaintea judecatii sale.

Iar sfantul a rusinat pe ereticii care se adunasera acolo, biruindu-i pe toti cu cuvantul adevarului. Dupa aceasta a fost izgonit in Tracia, taindu-i-se mana dreapta si limba. De acolo, impreuna cu doi ucenici ai sai, a fost trimis in partile Laziei, insa si acolo, cu Duhul lui Dumnezeu, marturisea si scria; fiindca se spune ca dupa taierea limbii i s-a facut, cu minune dumnezeiasca, limba la loc, si a vorbit curat cat a trait.

Dupa acea chinuire fara omenie, l-au trimis in surghiun, fara purtare de grija. Apoi multe nevoi si necazuri rabdand pe cale Cuviosul Maxim, a fost dus intr-o tara a scitilor, unde a mai petrecut trei luni incuiat intr-o temnita. Si venindu-i vremea si ceasul cel dorit, cu veselie si-a dat sufletul sau in mainile lui Hristos Dumnezeu (Viata Cuviosului Maxim Marturisitorul se gaseste la 21 ianuarie, in care zi se cinsteste moartea lui. Iar in aceasta zi, 13 august, savarsim pomenirea aducerii moastelor lui, dupa cum este aratat in Mineiul cel mare, din stihurile cele puse la dansul; insa in ce vreme, in zilele carui imparat si cum s-au adus, n-am aflat).

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 3639

Voteaza:

Mutarea moastelor Cuv.Maxim Marturisitorul; Odovania Praznicului Schimbarii la Fata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE