Nasterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a nascut din parinti foarte inaintati in varsta, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii lor. Tatal ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron. Sfanta Scriptura nu ne ofera informatii despre Naşterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat numai de Traditia Bisericii, consemnata in cartile de cult si in unele scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea. Nascuta in chip firesc din Dreptii Ioachim si Ana, Maica Domnului a fost si rodul rugaciunilor parintilor ei. Ea va fi cea aleasa sa daruiasca trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mantuitorul nostru Iisus Hristos.
Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prezenta si la copti si la sirieni, separati de Biserica Ortodoxa dupa al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denota ca inceputul ei trebuie pus intre sinodul trei ecumenic (431) si sinodul al patrulea (451).
Aceasta sarbatoare a fost adoptata in Apus in vremea papei Serghie I (687-701).
Condacul si Icosul acestui praznic au fost alcatuite de Sfantul Roman Melodul in secolul al VI lea. Canonul care se canta la slujba Utreniei a fost compus de Sfantul Ioan Damaschin.
Citeste mai multe informatii despre Nasterea Maicii Domnului
Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor frati dupa trup Ruf si Rufian;
- Sfantului Sever;
- Sfantului Artemidor;
- Sfantului nou Mucenic Atanasie;
- Icoanei Maicii Domnului din Kursk;
Maine, facem pomenirea Sfintilor si Dreptilor Parinti Ioachim si Ana.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Pelerinaj - Nasterea Maicii Domnului
Publicat in : Pelerinaje
-
Nasterea Maicii Domnului - Sfanta Maria Mica
Publicat in : Nasterea Maicii Domnului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.