Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca Mareste imaginea.

Maria Egipteanca s-a nascut in Egipt. La varsta de 12 ani si-a parasit parintii si a mers in Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viata desfranata. La varsta de 29 de ani, paraseste Alexandria si ajunge la Ierusalim. Pretextul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt si Libia, care calatoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Ajunsa in Ierusalim, doreste sa intre in Biserica Sfantului Mormant, insa, nu a putut inainta decat pana la prag. Aici a simtit cum o putere nevazuta o opreste. Incerca de mai multe ori sa intre, dar fara rezultat. Este momentul cand intelege ca modul ei de existenta o face nevrednica de a intra in acest locas. Se roaga Fecioarei Maria sa faca posibila intrarea sa in locas, cu promisiunea ca isi va schimba intru totul modul de viata. Reuseste sa se inchine Sfintei Cruci si ia decizia sa-si traiasca viata in pustia Iordanului. Cuvioasa Maria Egipteanca a stat aici 47 de ani, in post si rugaciune. Cu un an inainte de moartea sa, taina vietii ei a fost descoperita parintelui Zosima, care a impartasit-o, iar dupa un timp s-a intors ca sa o ingroape, fiind ajutat la saparea mormantului de catre un leu.

Citeste si:
Sfanta Maria Egipteanca - model de pocainta de Sfantul Ignatie Brancianinov
Pocainta Sfintei Maria Egipteanca de Sfantul Teofan Zavoratul
 

Troparul Sfintei Maria Egipteanca

Intru tine maica cu osardie s-a mantuit cel dupa chip; ca luand crucea ai urmat lui Hristos; si lucrand ai invatat sa nu se uite la trup, ca este trecator; ci sa poarte grija de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta si cu ingerii impreuna se bucura, cuvioasa Marie, duhul tau.

Tot astazi, face pomenirea:
- Sfantului Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului;
- Sfintilor Mucenici Gherontie si Vasilid;
- Sfantului Ahaz.

Maine, facem pomenirea Sfantului Cuvios Tit, facatorul de minuni.

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

08 Decembrie 2020

Vizualizari: 45672

Voteaza:

Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca 4.60 / 5 din 10 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Gheorghe TurcuPostat la 2016-04-01 07:47

    Este important si frumos ca crestini sa stim despre viata sfintilor si ce bucurie ca aflam despre modul de vietuire a lor. Dar nu stiu de ce nu se scrie despre sf. Maria Egipteanca in ce perioda, in ce ani a vituit. Bunul Dumnezeu sa ne invredniceasca prin mila Sa de a invata din exemplul sfintilor cum sa ne smerim si sa traim pe acest pamant. Doamne ajuta!

  • Pompiliu SimionPostat la 2012-04-01 14:47

    Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca, roaga-te Bunului Dumnezeu, pentru noi, pacatosii!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox