Sfanta Mucenita Agata

Sfanta Mucenita Agata Mareste imaginea.

Sfanta Mucenita Agata s-a nascut in cetatea Panormos, din insula Sicilia. Potrivit izvoarelor istorice, Sfanta Agata era foarte frumoasa si foarte bogata. A fost ceruta in casatorie de dregatorul Cvintian, insa, a refuzat pentru ca a ales sa traiasca pentru Hristos. Este incredintata unei femei necredincioase, Afrodisia, cu scopul ca aceasta sa o faca sa lepede credinta in Hristos. Avand in vedere ca nu a dat curs cererii in casatorie si ca nu a renuntat la renuntat la credinta in Hristos, va fi supusa la mai multe chinuri. Din acestea amintim ca i-a fost taiat pieptul, cu un cleste de fier.

Despre vindecarea sa in chip minunat, aflam din Sinaxarul zilei din 5 februarie: "La miezul noptii i s-a aratat Sfantul Apostol Petru, cu chipul batran si cinstit, purtand in mainile sale multe doctorii. Iata, eu stateam si priveam la tine in ceasul acela, cand ai rabdat chinurile si am cunoscut ca este cu putinta sa se tamaduiasca pieptul tau; pentru aceea am si venit aici". Sfanta mucenita Agata a raspuns: "Eu niciodata n-am obisnuit trupul meu cu nici un fel de doctorie, si acum mi se pare ca nu se cade a strica obiceiul cel bun, pazit din tinerete". Batranul i-a zis: "Si eu sunt crestin si nadajduiesc sa te tamaduiesc; am venit la tine, deci nu te rusina de mine".

Sfanta i-a raspuns, zicand: Tu esti barbat, iar eu fecioara, deci cum voi putea ca fara de rusine sa-mi descopar pieptul inaintea ta? Voiesc mai bine sa rabd inainte durerea ranilor mele, decat sa ma golesc inaintea ochilor barbatesti. Multumescu-ti, cinstite parinte, caci pentru mine ai venit aici, vrand sa tamaduiesti ranile mele, insa sa stii ca doctoriile cele facute de oameni nu se vor apropia de trupul meu niciodata". Iar batranul i-a zis: "De ce nu voiesti sa te tamaduiesc?" Sfanta a raspuns: "Am pe Domnul meu Iisus Hristos, Care le tamaduieste pe toate si care, cu voia si cu cuvantul Sau, ridica pe cei cazuti. Acela, de va voi, poate sa ma mantuiasca si pe mine, roaba Sa cea nevrednica".

Apostolul a zambit putin si i-a zis: "Acela m-a trimis la tine, fecioara, pentru ca eu sunt Apostolul Sau; deci, fii acum tamaduita". Zicandu-i acestea, s-a facut nevazut. Sfanta Agata privind apoi la trupul sau, a vazut ca toate ranile erau tamaduite.

Sfanta Mucenita Agata a trecut la cele vesnice in temnita. Datorita vindecarii sale, este considerata a fi ocrotitoarea femeilor bolnave de cancer la san.

Troparul Sfintei Mucenite Agata

Mieluseaua Ta, Iisuse Agata, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc cu Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ein, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintei Mucenite Teodula;
- Sfantului Cuvios Polieuct, patriarhul Constantinopolului;
- Sfantului Cuvios Teodosie din Scopelon;
- Sfantului Mucenic Antonie Atenianul.

Maine, 6 februarie, facem pomenirea Sfantului Vucol, episcopul Smirnei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

02 Noiembrie 2023

Vizualizari: 44955

Voteaza:

Sfanta Mucenita Agata 5.00 / 5 din 5 voturi. 6 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfanta Agata

Comentarii (6)

 • Marin CucuietPostat la 2014-02-06 09:48

  inca de pe pamant Dumnezeu rasplateste omul bland si rabdator!!dar sa fii chemat in Imparatia Lui?!!Multumim Doamne ca ne-ai rascumparat de la moarte!!

 • Mihaela NistorPostat la 2011-02-08 11:16

  Eu cred ca Dumnezeu in marea sa dragoste pentru oameni ne-a si ne trimite cate un SFANT pentru orice necaz al nostru(boala,saracie....)Noua nu ne ramane decat sa ne rugam Lor cu frica si cu credinta sa mijloceasca legatura noastra cu Dumnezeu si sa ne rezolvam problemele asa cum numai EL stie caeste mai bine pentru noi.

 • Costica DimaPostat la 2011-02-05 12:31

  Sa va fie de folos dragele mele d-re/d-ne,DUMNEZEU SA VA APERE DE ACEASTA CUMPLITA BOALA!

 • Constantin BernathPostat la 2011-02-05 08:39

  Un articol de exceptie, care merita sa fie retinut. Indeamna la multa credinta, nu la destrabalare.

 • bakriya irinaPostat la 2011-02-05 08:30

  buna intra pe google si cauta acatistul.sper sa-l gasesti.Pace cu tine

 • alexandru bordeianuPostat la 2010-02-05 12:25

  Buna ziua. Se poate, vă rog, să-mi spuneţi dacă pentru Sf.Muceniţă Agata este acatist? Mulţumesc anticipat.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox