Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo

Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo Mareste imaginea.

Sfantul Emilian de la Durostor a fost soldat in armata romana, in timpul imparatului Flaviu Claudiu Iulian (361-363). Sfantul Emilian de la Durostor a fost fiul prefectului Sabbatianus, din Durostor. Nu avem mai multe informatii despre viata sa, insa, in actul sau martiric se descrie patimirea si trecerea sa la cele vesnice.

Edictul de la Milan, din anul 313, cand imparatul Constantin cel Mare a acordat libertate crestinismului in imperiul roman, aduce liniste pentru o vreme crestinilor. Dar dupa o jumatate de veac, paganismul este reinviat prin imparatul Iulian Apostatul (361-363).

In acea vreme a venit la Durostor vicarul Traciei, Capitolin, pentru a se convinge ca toti locuitorii de aici aduc jertfe idolilor. Acesta afland ca toti locuitorii de aici se inchina zeilor, a chemat la un ospat pe toti dregatorii din cetate. Dar pe cand petreceau ei, tanarul Emilian a luat un ciocan, a intrat intr-un templu pagan si a sfaramat toti idolii.

Pentru aceasta fapta este biciuit si aruncat in foc. Din actul martiric aflam ca iese nevatamat din foc, iar soldatii lui Capitolin, care se aflau aproape de acest foc, au fost arsi. Ramas in chip minunat nevatamat de foc, s-a insemnat cu semnul sfintei cruci si a zis: „Doamne Iisuse Hristoase, primeste sufletul meu! Si zicand acestea, a adormit in pace“.

Trupul sau a fost luat de sotia lui Capitolin, care era crestina, si ingropat cu cinste. Moaste ale Sfantului Emilian se gasesc in Catedrala mitropolitana din Silistra (Bulgaria), in Catedrala episcopala din Slobozia si in Biserica "Nasterea Maicii Domnului“ din Drumul Taberei, Bucuresti.

Troparul Sfantului Emilian de la Durostorum


Ca un dar si rod dumnezeiesc, prin foc te-ai dat pe tine Stapanului, iar prin darurile tale ne bucuri pe noi acum, caci foc din cer sufletul tau, cu totul de foc, cuprinzandu-l, ca o boare s-a facut, Mucenice. Nu inceta, pururea, sa pazesti pe cei ce te cinstesc, Emiliane slavite.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Pavel, Teis si Valentina;
- Sfantului Mucenic Iachint din Amastrida;
- Sfantului Mucenic Marchel;
- Sfintilor Mucenici Dasie si Maron;
- Sfantului Cuvios Pamvo;
- Sfantului Stefan cel din Amasia, arhiepiscopul Constantinopolului;
- Sfantului Ioan, mitropolitul Calcedonului;
- Sfintei Elisabeta Feodorovna.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea lui Nectarie Protopsaltul, noul Cucuzel.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

18 Iulie 2019

Vizualizari: 37376

Voteaza:

Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo 5.00 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-07-18 11:04

    Sfinte Emilian de la Durostor roga-L pe Domnul Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre! Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox