Sfantul Mucenic Sava de la Buzau

Sfantul Mucenic Sava de la Buzau Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Sava s-a nascut in anul 334, intr-un sat din zona Buzaului. Parintele sau duhovnicesc era preotul Sansala. Cei doi erau calugari misionari in tinutul Buzaului unde, probabil, era si o episcopie si converteau la crestinism numerosi daco-romani, goti si "barbari" inchinatori la idoli.

In actul martiric al Sfantului Mare Mucenic Sava, se spune ca in primavara anului 372, a treia zi de Pasti, noaptea, ostasii lui Athanaric, au prins pe preotul Sansala, cat si pe fericitul Sava, i-au legat si i-au batut, facandu-le multe rani pe trup, ca sa se inchine idolilor si sa manance cele jertfite lor. Sfantul Sava, infruntandu-i cu barbatie, a fost condamnat la moarte prin inecare. Legandu-i un lemn de gat, l-au aruncat in raul Buzau.

Asa s-a savarsit Sfantul Mucenic Sava la varsta de 38 de ani. Martiriul sau a avut loc la 12 aprilie, 372. Moastele sale au fost luate de crestini si de preotul Sansala si ascunse. Apoi, de frica gotilor, "au fost trecute din tara barbara in Romania", adica in Imperiul Roman, la episcopul Ascholius al Tesalonicului, de origine din Capadocia.

Prin anii 373-374, la cererea Sfantului Vasile cel Mare catre dregatorul Scitiei Mici, Iunius Soranus, "de a-i trimite moaste de sfinti", prezbiterii din Dacia au trimis moastele Sfantului Mucenic Sava la Cezareea Capadociei, insotite de o scrisoare. Scrisoarea, intocmita de un preot invatat din Dacia sau de Sfantul Bretanion de la Tomis, poarta titlul "Epistola a Bisericii lui Dumnezeu din Gotia (Dacia) catre Biserica lui Dumnezeu ce se gaseste in Capadocia si catre toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale". Ea a fost adresata, deci, tuturor Bisericilor locale, nu numai celei din Capadocia, dandu-i-se un caracter ecumenic, universal, cautand sa faca cunoscut tuturor ca si in Dacia Carpatica sunt martiri pentru Evanghelia lui Hristos.

Troparul Sfantului Mucenic Sava de la Buzau

Mucenicul Tau Doamne, Sava, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Vasile, episcopul cetatii Pariei din Asia Mica;

- Sfantul Neofit Zavoratul;

- Cuvioasei Antuza;

-  Sfintilor Mucenici Dima si Protion;

- Cuviosilor Mucenici Mina, David si Ioan; 

- Cuviosului Parintelui nostru Acachie cel Nou; 

- Cuviosului Isaac Sirul; 

- Sfantului lerarh Zenon Marturisitorul, episcopul Veronei;

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Artemon.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

12 Aprilie 2021

Vizualizari: 45605

Voteaza:

Sfantul Mucenic Sava de la Buzau 5.00 / 5 din 4 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • hapciu bivolPostat la 2012-04-12 11:14

    Sfinte Mare Mucenice Sava de la Buzau roaga-te pentru familia mea si pentru mine pacatosii.Amin

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-04-12 11:10

    Cautam si gasim Sfinti si pe teritoriul Romaniei. Si sunt chiar romani. Ar fi bine sa afle si iredentistii unguri. Fiindca ei spun ca romanii au ajuns langa Carpati prin secolul 16. Iata ca Sfantul Sava de la Buzau se jerfea pentru iubirea Domnului Iisus Hristos inca din secolul 4. Doamne ajut-ne sa urmam exemplul Sfintilor. Fara trecere pe Golgota A FIECARUIA DINTRE NOI, ROMANIA SE imprastie in cele infinite zari imaginare ale neantului. Doamne trimite curaj in inimile romanilor!

  • Vasa NastaPostat la 2010-04-12 21:19

    Sfinte Mare Mucenice Sava de la Buzau roaga-te bunului Dumnezeu pentru mine multpacatoasa de Vasilica sa-mi ierte toate pacatele facute cu voie si fara de voie ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox