Sfantul Mucenic Artemon

Sfantul Mucenic Artemon Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Artemon a trait in vremea domniei imparatului Diocletian fiind preot in cetatea Leodiceea. Artemon a slujit Biserica lui Hristos ca citet timp de 16 ani, ca diacon timp de 28 de ani, iar ca preot 33 de ani.

Atunci cand s-a pornit persecutia impotriva crestinilor, Artemon era inaintat in varsta. Acesta fiind prins a fost dus la templul lui Esculap, pentru a jertfi idolului. Vrajitorii ce se aflau in templu au eliberat multi serpi veninosi pentru a-l ucide pe Artemon. Insa acesta s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si a suflat asupra serpilor, omorandu-i pe toti. Vazand aceasta minune, Vitalis, mai marele vrajitorilor a ingenucheat inaintea lui Artemon si a strigat: "Mare este Dumnezeul Crestinilor!"

Sfantul Artemon l-a botezat apoi pe acesta, impreuna cu mai multi pagani. Multi din cei botezati au fost hirotoniti diaconi si preoti iar Vitalis a devenit Episcopul Palestinei.

Dar incercarile aveau sa continue pentru batranul Artemon. Judecatorul a pregatit o groapa cu pacura incinsa, in care planuia sa-l arunce pe robul lui Dumnezeu. Prin randuiala dumnezeiasca, judecatorul insusi si-a pierdut viata in acea groapa.

Dupa aceste intamplari, Sfantul Artemon a trait liber inca o vreme. Continuand persecutiile impotriva crestinilor, Sfantul Artemon a fost prins si omorat prin decapitare, in anul 303.

Troparul Sfantului Mucenic Artemon

Mucenicul Tau Doamne Artemon, intru nevointa sa, cununa nestricaciunii a dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori a invins; zdrobit-a si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Dimitrie Peloponisiu;

- Sfintilor muceniri Maxim, Cvintilian si Dada;

- Sfantului mucenic Elefterie Persul;

- Sfantului mucenic Teodosie;

- Sfantului mucenic Zoil;

Maine, 14 aprilie, facem pomenirea Sfantului Ierarh Pahomie de la Gledin.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

12 Aprilie 2019

Vizualizari: 32438

Voteaza:

Sfantul Mucenic Artemon 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Mucenic Artemon

Comentarii (1)

  • Dorin Artemon MihuPostat la 2011-04-13 10:23

    Sf.Mc.Artemon este un Sfant Mucenic,care nu si-a lasat credinta in Hristos,a ales moartea trupeasca...insa mantuirea sufleteasca...Slava lui Hristos!!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox