Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Sambata mortilor - mosii de iarna)

Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Sambata mortilor - mosii de iarna) Mareste imaginea.

Anul acesta, Mosii de iarna sau pomenirea generala a celor adormiti, are loc pe 6 martie. Termenul "mosi" vine de la "stramosi" si ii are in vedere pe toti inaintasii nostri trecuti la cele vesnice. Slujba in care se savarseste pomenirea celor adormiti este numita Parastas. Este o slujba prin care preotul si credinciosii se roaga lui Dumnezeu ca sa le ierte pacatele celor trecuti la cele vesnice.

Citeste mai multe informatii despre Mosii de iarna

Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea au fost conducatori in armatele imparatului bizantin Teofil (829-842). Cand musulmanii au asediat orasul Amoreea (in Galicia, Asia Mica), au luat in sclavie pe cei 42 de comandati, impreuna cu alti crestini. Comandantii au fost inchisi in temnita timp de sapte ani, in vreme ce toti ceilalti crestini au fost fie vanduti ca sclavi, fie ucisi. In timpul celor sapte ani de temnita, comandantii au fost sfatuiti de musulmani sa imbratiseze credinta islamica.

Cand acestia le-au grait comandantilor: "Mohamed este adevaratul proroc iar nu Hristos," comandantii au raspuns: "Daca ati avea doi care se cearta pentru un camp, cum ca este al lui, unul avand multi martori care adeveresc aceasta, iar celalalt nici unul, ce ati zice, ca al cui este campul?" La acest raspuns sefii musulmani au zis: "Fara indoiala ca al celui cu multi martori." Atunci comandantii au marturisit: „Drept ati raspuns. Asa este si cu Hristos si cu Mohamed al vostru. Hristos are multi martori: Prorocii din vechime, Moise si Ioan Botezatorul, pe care si voi il recunoasteti si care a dat marturie pentru El. Mohamed insa nu are ca marturisitor decat pe el insusi."

In urma acestor marturisiri, musulmanii au grait: "Credinta noastra e mai buna decat cea crestina pentru ca vedeti si voi ca Dumnezeu ne-a dat noua izbanda asupra voastra, a crestinilor! Vedeti bine ca cele mai bogate pamanturi si imparatii din lume sunt ale noastre, si ca ele sunt si mai numeroase si mai intinse ca ale voastre!". Fara momente de asteptare, comandantii au zis: "Daca asa ar fi, atunci idolatriile egipteana, babiloniana, elenistica, romana, si inchinarea la foc a persanilor ar fi adevaratele credinte, caci iata, odata toate aceste neamuri au fost stapanitoarele lumii! Este limpede pentru oricine ca victoria, bogatia si puterea voastra nu dovedesc si adevarul credintei voastre. Noi stim ca Dumnezeu uneori da biruinta crestinilor, iar alteori ingaduie sa fie subjugati ca sa-si vada mai bine pacatele si sa se curateasca de ele prin pocainta si credinta adevarata."

Prizonierii au rezistat la toate ofertele si la amenintarile musulmanilor, si dupa multe chinuri, au fost ucisi pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos.

Troparul Sfintilor 42 de mucenici din Amoreea


Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot astazi, face pomenirea:
- Sfantului Cuvios Arcadiu;
- Sfantului Cuvios Isihiu;
- Sfantului Cuvios Maxim;
- Sfantului Mucenic Eufrosin;
- A aflarii cinstitei Cruci si a piroanelor de Sfanta Elena, mama Sfantului imparat Constantin cel Mare;
- Sfintilor Iulian si Evul.

Maine, 7 martie, facem pomenirea Sfintilor Mucenici Episcopi din Cherson.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

06 Martie 2021

Vizualizari: 34171

Voteaza:

Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Sambata mortilor - mosii de iarna) 4.86 / 5 din 7 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Valeriu TanasaPostat la 2012-03-06 12:04

    Marturisire pana la sange. Alta cale a crestinului nu este. Daca Sfintii Comandanti militari ar fi parasit pe Domnul Iisus Hristos, noi cei de astazi nu i-am pomeni. Varsandu-si sangele pentru Evanghelie, iata ca Domnul Dumnezeu i-a invrednicit sa treaca prin timpuri si spatii pana la mine nevrednicul. Aceasta este pricina pentru care noi crestinii cinstim pe sfinti ca ajutatori in neputintele noastre. Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox