Alte cantari de origine biblica

Alte cantari de origine biblica Mareste imaginea.

In afara de psalmi, s-au intrebuintat, atat in cultul iudaic cat si in cel crestin, unele cantari cu texte din Sf. Scriptura a Vechiului Testament, la care in cultul crestin s-au adaugat si altele luate din cartile Noului Testament.

 

Astfel de cantari sau imne avem in Vechiul Testament:

 

a)  Cantarea de multumire a lui Moise si a sorei sale Miriam dupa trecerea Israelitilor prin Marea Rosie si izbavirea din robia Egiptului (Ie­sire, 15, 1-19) : "Sa cantam Domnului, ca cu slava S-a preaslavit...".

 

b)  Cantarea lui Moise, prin care el mustra pe poporul sau pentru caderea in idolatrie, in pustiul Sinai : "Ia aminte, cerule si voi grai. Asculta, pamantule, cuvintele gurii mele ..." (Deuteronm 32).

 

c)  Cantarea de multumire a Sfintei Ana, mama lui Samuil,  cand aceasta a nascut pe fiul sau, dupa rugaciune indelungata (I Regi 2, 1-10): "S-a bucurat inima mea intru Domnul, inaltata a fost fruntea mea de Domnul Dumnezeul meu...".

 

d)  Cantarea proorocului Avacum, cu continut mesianic : "Doamne, auzit-am de faima Ta..." (Avacuum 3, 2-13).

 

e)  Cantarea proorocului Isaia (Isaia XXVI, 9-17) : "Sufletul meu te-a dorit in vreme de noapte...".

f)  Rugaciunea proorocului Iona cand se afla in pantecele chitului din mare : "Strigat-am catre Domnul in stramtoarea mea..." (Iona 2, 3 -10).

 

g)  Cantarea celor trei tineri evrei aruncati in cuptorul cu foc din Babilon : "Binecuvantat esti, Doamne Dumnezeul parintilor nostri, si laudat si preamarit este numele Tau in veci..." (Daniil 3, 24-90, fragmentul necanonic).

 

In Noul Testament avem :

 

a) Cantarea de multumire si proorocire a lui Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, cand i s-a deschis limba si a pus numele fiului sau: "Binecuvantat este Domnul Dumnezul lui Israel, ca a cercetat si a facut rascumparare poporului sau..." (Luca I, 67-79).

 

b)  Cantarea de slavire a Sfintei Fecioare Maria, dupa ce primise de la inger vestea ca dintr-insa se va naste Mesia : "Mareste, suflete al meu, pe Domnul..." (Luca 1, 46-54).   

    

c)  Rugaciunea dreptului Simion, cand a primit la templu, in bratele sale, pe Pruncul dumnezeiesc : "Acum slobozeste pe robu Tau, Stapane..." (Luca 2, 29-32).

 

 

20 Iunie 2012

Vizualizari: 3680

Voteaza:

Alte cantari de origine biblica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE