Epoca de inflorire a condacului in imnografia bisericeasca

Epoca de inflorire a condacului in imnografia bisericeasca

Aceasta epoca este in sec. VI si VII, cand au trait multi autori de condace : Grigore, Cosma, Chiriac, Dometius.

 

Unul dintre cei mai vechi scriitori de imne triodice din sec. VII, este Sf. Sofronie, patriarhul Ierusalimului (+ 638).

 

Triodicele lui Sofronie s-au tiparit abia in sec. XIX, impreuna cu cantarile altor mari melozi ca : Ioan Damaschin, Iosif si Teodor Studitul s.a. Astazi triodicele lui nu mai sunt incluse in Triod dar in sec. X erau inca in uz in cultul ortodox. Sf. Sofronie a scris foarte multe triodice dar si numeroase imne dintre care tropare si idiomele la Nasterea Domnului si la Vinerea cea Mare, precum si stihira intiia la sfintirea apei din ziua Bo­botezei.

 

Gheorghe episcopul Siracuzei (+ 669), este cel ce a scris numeroase tropare la Nasterea si Aratarea Domnului, la Sf. Dumitru s.a.

 

In sec VII se remarca printre autorii de cantari bisericesti si Serghie, patriarh al Constantinopolului (610 - 638).

 

Unul dintre cei mai de seama creatori de canoane si imne, remarca­bile prin frumusetea formei si profunzimea gindirii este, in sec. VIII, Andrei Criteanul, episcop al Cretei (+ 740). El a compus Canonul cel. Mare (de pocainta) din Triod. Acest canon, format din 250 de tropare se citeste in intregime in Postul cel Mare, dupa randuiala Tipicului. Se canta intreg, la denia de miercuri seara din saptamana a cincea a Postului mare, iar partial, in primele, zile ale primei saptamani din Paresimi, la Pavecernita (de luni pina joi exclusiv cate o parte din stihirile de la toate pesnele pe fiecare zi).

 

Sfantul Ioan Damaschinul (+ 749) marele aparator al cultului icoa­nelor, a compus canoanele invierii celor opt glasuri din Octoih, care se canta dupa Doxologie la Utrenie.

 

Sfantul Cosma de Maiuma (+ 781) a scris mai multe canoane intre care : Canonul Cra­ciunului ("Hristos se naste, mariti-L"), canoane la Botezul Domnului, la intampinarea Domului, la Duminica Floriilor, la Joia Mare, la inalta­rea la cer si Schimbarea la fata a Domnului s.a. Lui se atribuie compu­nerea Axionului "Cuvine-se cu adevarat", dar, din datele legate de scrie­rile lui, el a compus numai partea a doua a acestui axion : "Ceea ce esti mai cinstita...". Partea de la inceput a Axionului s-a scris mai tarziu (prin sec. X) si se atribuie unui calugar din muntele Athos.

 

Teofan Marturisitorul (+ 843) mitropolit al Niceei, este autorul a peste 130 de Canoane mineale. Impreuna cu Iosif scriitorul de cAntari (+ 883), calugar la Constantinopol a completat Octoihul lui Damaschin. Si Iosif a compus 48 de canoane mineale si Cantarile din toate zilele Penticostarului, Canoane la Acatistul Sf. Fecioare si Sfintilor ingeri, a scris pe cele opt glasuri canoanele de pocainta ale Sf. Ioan Botezatorul, ale Crucii, ale Sf. Nicolae si ale tuturor sfintilor.

 

Tot in sec. IX, se remarca Stefan si Iosif Graptul. Stefan Graptul mi­tropolit al Niceei (+ 843) este autor al canoanelor sfintilor ingeri din cele 8 glasuri din Octoih, care se canta luni la Utrenie.

 

La completarea cartilor de cult au mai contribuit si imparatii compo­zitori : Leon inteleptul (Filozoful + 911) si fiul sau Constantin al VIII-lea Porfirogenetul (+ 959).

 

Imparatul Leon a compus stihirile numite ale Evangheliei si cele 11 svetilne duminicale, care sunt in legatura cu cele 11 duminici ale invierii, precum si stihiri la Vecernia Duminicii Floriilor. Multe stihiri compuse de el au intrat in Triod sub titlul "Facerea lui Leon, imparatul", precum si in Minei "Facerea lui Vizantie".

 

Fiul sau Constantin VIII-lea Porfirogenetul e autor al Luminindelor duminicale, cu care a contribuit la completarea Ootoihului.

 

Lui Simeon Metafrastul (+ 970) i se atribuie canonul cuvioasei Maria Egipteanca (1 aprilie), a vieti de sfinti si rugaciuni la Sfinta Euharistie.

 

Nichifor Vlamide (Vlemidis), teolog bizantin sec. XIII, a alcatuit culegerea "Psalmii alesi" si e autorul cantarilor numite "Marimuri".

 

In sec. XIV Nicefor Calist este autorul Sinaxariilor Triodului si Penticostarului.

 

Pentru Biserica apuseana sunt de retinut numele : Sf. Ambrozie al Mediolanului (+ 397), Celestin (432), Leon cel Mare (+ 461), episcopi ai Romei, autori de imne introduse in Liturghia romana. 

                                             

Ambrozie introduce cantarea antifonica in biserica sa, cantare care s-a extins in tot apusul, precum si imne proprii, printre care "Pe Tine Te laudam". 

 

Grigore cel Mare Dialogul, al Romei (+ 604), uniformizeaza cantarea bisericeasca apuseana. El este si autorul Liturghiei care ii poarta numele si care se savarseste in zilele de peste saptamana din Postul mare, afara de sambete, de lunea si martea intai din post, de Joia si Vinerea Patimilor. Li­turghia aceasta se mai numeste si Liturghia Darurilor mai inainte sfin­tite, pentru ca painea si vinul pentru aceasta slujba se sfintesc in Duminica anterioara. 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 4921

Voteaza:

Epoca de inflorire a condacului in imnografia bisericeasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact