Parintele Sofian Boghiu - Cuvant inainte


Parintele Sofian Boghiu - Cuvant inainte

"Din experienta vietii mele nelipsita de suferinte am inteles, cunoscut si trait efectiv adevarul ca Dumnezeu este prezent permanent in viata noastra si ca ne asista necontenit prin Pronia dragostei Lui nemarginite, caci "Dumnezeu este ascuns - cum zic Batranii Patericului si Parintii Filocaliei - in poruncile Sale". De aceea, nu se cuvine sa stam nepasatori si nesimtitori in fata lui Dumnezeu spre a nu ajunge intr-o saracie si pustiire launtrica desavarsita, riscand astfel a ne gasi sfarsitul in aceasta stare cumplita definita de Sfantul Ioan al Scarii ca "moarte inainte de moarte".

Patericul si Filocalia, aceste carti de sanatate duhovniceasca, adevarate tratate medicale de anatomie, fiziologie, patologie, terapeutica si profilaxie sufleteasca, ne indruma cu adanca intelepciune cum sa ne curatim, luminam si cum sa ne mantuim si sa ne desavarsim sufletul nostru. Indeosebi in aceste preafolositoare scrieri regasim si redescoperim in ipostaza lor practica toate nevointele crestinului si ale calugarului, pe drumul anevoios al dobandirii dumnezeiestilor virtuti si al dezradacinarii pierzatoarelor patimi.

Indemnul meu ca duhovnic catre totii fiii, fiicele si cititorii acestei carti este de a se osteni a nu ramane in starile pacatoase; sa se roage pentru innoirea mintii; sa fuga de risipire; sa dobandeasca smerita cugetare; sa pretuiasca timpul; sa se fereasca de vorbirea desarta; sa se sileasca spre lacrimi si plans; sa se roage neincetat cu luare aminte; sa aiba dragoste si sa-si infrumuseteze sufletul cu har, virtuti si fapte bune, intr-un cuvant, o viata de un autentic duh filocalic.

Binecuvantam cu parinteasca dragoste aparitia lucrarii "Viata in duh filocalic", alcatuita de parintele Ignatie Monahul si dorim din toata inima ca ceea ce contine acest volum sa fie spre rodire si de folos intru mantuire, asa incat spiritualitatea filocalica si patericala sa fie valorificate in trairea fiecaruia dintre noi."