Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Sfantul Daniil Sihastrul de la Voronet
Sfantul Daniil Sihastrul a fost la inceput ucenicul Cuviosului Lavrentie de la Manastirea Laura (Lavra) care l-a povatuit pe calea mantuirii. Apoi Sfantul Lavrentie, luand marea schima si ajungand episcop la Radauti, cu numele de Leontie, a tuns in marea schima pe Sfantul Daniil Sihastrul, dandu-i numele de David, si l-a facut preot. Apoi Sfantul Daniil s-a retras pe valea Putnei si s-a nevoit multi ani intr-o pestera pustniceasca care se vede si astazi, ajungand facator de minuni.
In anul 1469, marele voievod Stefan al Moldovei, cu sfatul Cuviosului Daniil Sihastrul, duhovnicul sau, incepand sa construiasca Manastirea Putna, Sfantul Daniil Sihastrul s-a retras pe valea Voronetului, unde a pustnicit mai multi ani.
La Sfantul Daniil Sihastrul venea marele voievod al Moldovei sa se spovedeasca si sa ceara sfat si ajutor prin sfanta rugaciune, pentru a birui pe pagani si celelalte neamuri care navaleau asupra Moldovei.
Astfel, cu rugaciunile Sfantului Daniil Sihastrul, fericitul voievod al Moldovei biruia pe vrajmasi si inalta in fiecare an cate o biserica sau manastire.
Ajungand la adanci batraneti, Sfantul Daniil Sihastrul si-a dat sufletul in mainile lui Hristos spre sfarsitul secolului al XV-lea, fiind plans de marele Voievod Stefan al Moldovei si de toti ucenicii sai de la Putna si Voronet.
In prezenta Voievodului Stefan cel Mare si a numerosilor sai ucenici, Sfantul Daniil Sihastrul a fost inmormantat in partea dreapta a pronaosului Manastirii Voronet, unde se afla si astazi, pentru adanca sa smerenie, si unde i se pastreaza sfintele sale moaste intregi.
La 20 iunie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a canonizat pe Sfantul Daniil Sihastrul, trecandu-l in randul sfintilor, cu zi de praznuire la 18 decembrie. Impreuna cu toti sfintii, acest mare sihastru al romanilor se roaga astazi lui Dumnezeu pentru mantuirea tuturor iubitorilor de Hristos.