Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti (sec. XIV-XV)
Sfantul ierarh Leontie s-a nascut in nordul Moldovei, nu departe de Radauti. Parasind casa parinteasca, si-a inchinat viata lui Hristos, primind numele de Lavrentie, si a intemeiat o manastire in satul numit astazi Laura, adica Lavra, nu departe de Manastirea Putna. Aici a dus viata pustniceasca impreuna cu ucenicii sai, printre care cel mai vestit era Cuviosul Daniil Sihastrul, care s-a invrednicit sa fie duhovnicul fericitului voievod Stefan cel Mare si Sfant.
Cu randuiala lui Dumnezeu, Sfantul Leontie a fost hirotonit episcop al Radautilor, unde s-a nevoit cu multa osardie sa vesteasca Evanghelia lui Hristos si sa traga pe toti la calea mantuirii.
Ajungand la adanci batraneti, si-a dat sufletul in mainile lui Hristos, fiind plans de tot poporul pentru dragostea si blandetea lui. Ucenicii sai i-au asezat sfintele sale moaste in pronaosul Manastirii Bogdana din Radauti.
Aici multi bolnavi si suferinzi dobandeau sanatate si implinirea cererilor lor. Veneau credinciosi, atat din imprejurimi, cat si de departe, incat vestea minunilor cuviosului se raspandise chiar si peste hotarele Moldovei.
Un invatat teolog de la Kiev, Ieromonahul Zaharia Kopystenski, enumerand sfintii ortodocsi din tarile vecine, scria in anii 1621-1622 in cartea sa Palinodia: La romani, in Radauti, in Episcopie, Sfantul Leontie, facatorul de minuni, zace cu trupul intreg.
La 1 iulie, ziua de praznuire, se facea mare pelerinaj la moastele sfantului. In traditia populara se pastreaza si astazi un cantec al batranilor, in care se cinstea Sfantul Leontie:
Soarele rasare
Slujba-i slujba mare,
Santa manastire
Plina-i de omenire.
Moastele lucesc,
Bine-amirosesc;
Cati is langa ele
Scapa de boli rele.
Cati din Radauti
Scapa de boli iuti".
In anul 1639, o ceata de talhari a furat racla cu moastele sfantului, dar pelerinajele credinciosilor au continuat pana in 1783, cand ocupantii austrieci au desfiintat Manastirea Bogdana.
Moastele Sfantului Leontie de la Radauti impreuna cu ale Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava au intarit in credinta si au alinat suferintele sufletesti ale crestinilor moldoveni timp de peste doua secole. Dupa rapirea lor, Dumnezeu a binecuvantat Moldova cu alt odor de mare pret, racla Cuvioasei Parascheva, adusa in vara anului 1641.