De ce postim de Craciun?

De ce postim de Craciun? Mareste imaginea.

Craciunul este o sarbatoare a bucuriei si veseliei. Daca Nasterea Domnului e o sarbatoare a bucuriei, de ce s’a randuit ca ea sa fie precedata de post?

Si nu e vorba de un post marunt, de cateva zile, ci de unul care dureaza nu mai putin de sase saptamani, si intr’o perioada in care nu sunt la indemana nici verdeturi si nici fructe proaspete. Daca ne gandim bine, postul Sfintelor Pasti isi are un rost bine lamurit: Invierea Domnului a fost precedata de patimile, rastignirea si moartea Sa, evenimente care cer o participare de doliu. La capatul postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel sta suferinta martirica a celor doi, ceea ce indreptateste o partasie pe masura. Cat despre postul Sfintei Marii, el pregateste sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, a carei slujba cuprinde si un Prohod. Cum se justifica insa postul Craciunului?

Oricine va admite ca o sarbatoare presupune si un strai sarbatoresc: costumul de Duminica e un costum de Duminica, haina de nunta e o haina de nunta, tinuta de receptie e o tinuta de receptie, si asa mai departe. In cele mai multe cazuri, dobandirea straiului sarbatoresc este rezultatul unor renuntari - si chiar sacrificii -, impletite insa cu bucuria anticipata de a avea ceea ce-ti doresti si cu care vei fi in stare sa cinstesti momentul festiv la care esti chemat sa iei parte (fiindca, sa ne intelegem, orice sarbatoare e un fenomen social; ea nu este niciodata a unuia singur). In partile - din ce in ce mai putine - unde inca se mai pastreaza traditia portului popular, tinerele fete se aduna in postul Craciunului la o vecina sau alta, in grupe mici, si cu mainile lor isi cos sau impletesc straiele cele noi, in seri lungi, ca niste sezatori ale harniciei si cantecului. Asa se petrecea si in vremea copilariei mele. Straiele vechi par din ce in ce mai ponosite, vrednice de aruncat, locul lor luandu-l cele noi, cu toate implinirile si fagaduintele lor.

Mantuitorul Hristos ne spune intr’o parabola ca un imparat a invitat oaspeti la nunta fiului sau. Cum insa acestia n’au vrut sa vina, el i-a adunat pe toti nevoiasii de pe drumuri si i-a silit sa intre la ospat. Vazand insa ca unul din ei nu purta haina de nuntas, l-a dat afara si l-a pedepsit. La suprafata, intamplarea pare de domeniul absurdului: de vreme ce omul se pomenise luat pe sus, pe nepregatite, si adus cu sila, cum de i se pretindea strai de sarbatoare?.

In realitate, imparatul i se uitase in suflet si constatase ca, desi i se facuse o mare si neasteptata cinste, insul se multumea sa manance si sa bea, fara ca inima lui sa participe la bucuria casei. Aceasta inseamna, dragii mei, ca pe langa straiul sarbatoresc de care v’am vorbit, vazut, materialnic, facut pentru trup, exista si un strai al sufletului, menit sa-i asigure omului participarea la sarbatoarea launtrica. Din pacate, exista inca destui crestini care cred ca sarbatorile de iarna se reduc la un pom impodobit, la sarmale, caltabosi, carnati si bautura, uitand ca inaintea ospatului de acasa li se imbie ospatul euharistic, al sfintei cuminecari, care e incomparabil mai important decat belsugul de bucate. Ei bine, pentru acest ospat duhovnicesc se cere strai duhovnicesc, iar straiul acesta, cu toate podoabele virtutilor lui, nu poate fi pregatit decat prin post, adica prin renuntarile si jertfele acestuia. Postul nu este un scop in sine, ci mijlocul prin care sufletul leapada de pe el zdrentele pacatelor si se primeneste, incetul cu incetul, prin pocainta, marturisire si fapta buna. Postul cuprinde in el nu numai renuntare, dar si o bucurie a renuntarii, ca o pregustare a bucuriei finale.

IPS Bartolomeu Anania

.
Pe aceeaşi temă

15 Noiembrie 2016

Vizualizari: 26209

Voteaza:

De ce postim de Craciun? 5.00 / 5 din 15 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

 • Florin PintiliePostat la 2012-11-15 18:33

  Sa inteleg ca acest post, al Craciunului, este daca imi este permisa comparatia metaforica, ca spalatul pe fata si maini, inainte de a ne aseza la masa... ? Evident nu uit latura spirituala care consider ca este cea mai puternica dar si importanta. Multumesc anticipat atat pentru intelgere cat si pentru raspunsuri, de asemenea nu vreau sa omit si pentru toate scrierile ce sunt hranitoare sufletului nostru care in ultima vreme devine din ce in ce mai napadit de ispite...

 • ion mirosanuPostat la 2012-11-15 08:38

  Spre a face aceasta , a tine o randuiala ce vine de la inceputurile bisericii si chiar mai dinainte , nu-ti trebuie nici vointa , nici determinare , nici nimic omenesc ci doar dragoste de Dumnezeu , iubire de lumea creata nu de noi ci de El , facatorul a toate . Cine are acestea nu are nici-o opreliste si nici indoieli ...

 • marius cosmin cioteaPostat la 2012-11-14 12:59

  Dumnezeu sa ne ajute sa putem tine acest post in liniste si tihna.Eu recomand cu caldura postul(cel putin in ale bucatelor) ca si mod de viata ,pana la urma nimic nu este greu daca e facut in numele Domnului nostru Iisus Hristos.

 • costel popescu Postat la 2012-11-14 12:09

  Minunat cuvant. Va doresc tuturor sa tineti acest post spre dobandirea "straielor" Imparatiei Cerurilor.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE