Bolile - incercari

Bolile - incercari Mareste imaginea.

Cuviosul Porfirie a înfruntat cu tenacitate şi răbdare boala, considerând-o cheie de acces în împărăţia Cerurilor, participare la Pătimirile lui Hristos, privindu-i pe cei suferinzi cu o înţelegere nemărginită. Boala l-a ajutat să vadă durerea ca ocazie de maturizare duhovnicească, de reexaminare a relaţiei sale cu Dumnezeu, cu sine însuşi şi cu semenul său. L-a ajutat să trăiască durerea ca drum al sfinţeniei. Considera boala drept cercetare şi prezenţă a lui Dumnezeu în viaţa celui suferind. „Paradisul este plin de suferinzi", spunea.

Din îngăduinţa şi după bunăvoia lui Dumnezeu, Sfântul Porfirie a trecut prin încercarea multor boli. Cu toate acestea, inima sa nu a încetat să îl slăvească permanent pe Dumnezeu. A gustat mult din cupa suferinţei omeneşti şi din acest motiv putea să îi înţeleagă pe oamenii îndureraţi, care sufereau, şi putea să realizeze valoarea durerii pentru viaţa în Hristos.

Considera bolile o mare binecuvântare a lui Dumnezeu. Vedea în boli şi în durere prezenţa lui Dumnezeu în om. Când cineva putea să suporte boala şi durerile, îl îndemna să aibă răbdare. Insă atunci când vedea, cu harisma pe care o avea, că bolnavul nu putea suporta sau că era mai util sufletului său să se vindece, se ruga lui Dumnezeu să îi dăruiască sănătate trupească. El ne sfătuieşte:

„Să nu Il rogi pe Dumnezeu să îţi vindece diferitele boli, nici să nu II presezi în rugăciunea ta pentru acestea, ci să le suporţi cu multă şi îndelungâ-răbdare, şi vei vedea cât îţi va folosi. El ştie ce este bine pentru voi şi va lucra cu dragostea Sa infinită pe care o are pentru om".

„Când eşti bolnav ştii ce trebuie să faci? Să îl rogi pe Dumnezeu să îţi ierte păcatele. Iar Dumnezeu, deoarece II vei ruga îndurerat şi umil, îţi va ierta păcatele şi te va face bine şi trupeşte. Dar fii atent: să nu te rogi cu gând ascuns. Să nu zici: «Dumnezeul meu, iartă-mi păcatele», iar gândul să-ţi fie la boala trupească. O asemenea rugăciune nu va avea nici un rezultat. Tu, când te rogi, uită-ţi boala trupească, accept-o ca pe un canon pentru iertarea păcatelor tale. Mai departe nu-ţi fă griji. Lasă-le lui Dumnezeu şi Dumnezeu ştie ce are de făcut".

„Bolile ne aduc un lucru bun atunci când le suportăm cu răbdare, rugându-L pe Dumnezeu să ne ierte păcatele şi slăvindu-I numele".

„Avem mult folos în urma bolilor, este suficient să le suportăm fără a ne văita şi să-L slăvim pe Dumnezeu, cerându-I mila. Când ne îmbolnăvim, problema nu este dacă ar trebui să luăm medicamente sau să mergem să ne rugăm Sfântului Nectarie. Trebuie să ştim şi celălalt secret: să ne luptăm pentru a dobândi harul lui Dumnezeu.

Acesta este secretul. Harul ne va învăţa celelalte lucruri, adică modul în care să ne încredinţăm lui Hristos. Noi, deci, dispreţuim boala, nu ne gândim prea mult la ea, ne gândim la Hristos în mod delicat, dezinteresat, discret şi Dumnezeu face o minune spre folosul sufletului nostru. Aşa cum spunem la Sfânta Liturghie, «toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm»".

„Tot secretul este credinţa; imperceptibilă, delicată, simplă şi inocentă. Să avem credinţa că Dumnezeu ne iubeşte foarte mult şi că vrea să devenim ai Săi. De aceea permite bolile, până ne vom preda Lui cu încredere".

„Noi, creştinii, nu trebuie să ne întristăm din cauza morţii şi nici să ne înfricoşăm de ea. Ce crezi că este moartea? Moartea este mijlocul, este poarta prin care trecem în veşnicie. Aceasta este moartea. Si prin această poartă vom trece cu toţii. Acesta este singurul lucru cert. Trebuie doar să fim pregătiţi. Cândva, în ziua Judecăţii, ne vom găsi de-a dreapta lui Hristos.

Nu am venit aici ca să rămânem veşnic. Am venit pentru a fi încercaţi şi pentru a pleca la viaţa veşnică. Dacă suntem aici cu Hristos, şi acolo vom fi cu El".

Monahul Patapios Kavsokalivitul

Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul. Sfinţenia în secolul al XXI-lea, Editura Doxologia

Cumpara cartea "Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul. Sfinţenia în secolul al XXI-lea"

 

Pe aceeaşi temă

11 Februarie 2016

Vizualizari: 1441

Voteaza:

Bolile - incercari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE