
"Tot necazul care se sufera cu rabdare este bun si folositor, iar cel care nu e suferit astfel e semn al lepadarii de la Dumnezeu si e fara folos" afirma Petru Damaschin.
Necesitatea suferintei se impune o data cu acutizarea inselarii de sine in viata in lume si detine un rol predominant in a ajunge la sinceritatea in fata propriului suflet. Omul singur nu poate merge prea departe, mai devreme sau mai tarziu el esueaza in fata suferintei daca nu se va lasa ajutat de energiile Duhului daca nu se va abandona in puterea si exigenta lor.
Suferinta trebuie privita in lumina dragostei lui Dumnezeu pentru om, care nu-l lasa pe acesta sa se piarda, ci prin incercari si suferinte il ajuta sa se intoarca la adevarata lui chemare, la adevarata lui menire. "Pana nu se va smeri inima, nu se poate opri din imprastiere" ne spune Sf. Isaac Sirul. Insa "fara incercare nu cunoaste smerenia". In afara suferintei orice abandonare a situarii dependente nu este decat o noua si mai subtila ascundere, care nu poate ajunge la adevarata dragoste.
Pana si Schopenhauer Arthur, unul din cei mai mari pesimisti, care sperie omenirea prin spectacolul durerii lumii, a gasit trei remedii pentru inlaturarea durerii: arta, mila, contemplatia pura. S-ar putea spune ca el vrea sa fuga de durere cu ajutorul milei, in timp ce la sfant este o goana dupa durere. Numai suferinta probeaza pe omul care se crede pe cale, care se crede apropiat de Dumnezeu.
Pentru dobandirea dragostei dumnezeiesti este nevoie de suferinta, pentru ca "noi, oamenii, suferim indumnezeirea" ne spune Alexandru Mironescu, iar dragostea este angajare ontologica deplina, nu doar o conceptualizare a ei; calea catre si intru dragoste, situarea omului in orizontul jertfei, necesita o infricosatoare consecventa, deoarece suferinta inseamna „a adauga foc peste foc“ potrivit Sfantului Ioan Scararu.
Se stie ca "pe calea Lui se umbla din veac si din neam in neam prin cruce si moarte. […] Calea lui Dumnezeu e crucea de fiecare zi, caci nimeni nu s-a suit la cer cu tihna" ne spune acelasi sfant. In afara suferintei orice urcare este un risc, iar Sf. Isaac Sirul avertizeaza: "Sa nu-ti ingramadesti flacara in sanul tau fara necazuri mai puternice ale trupului tau"; iar altundeva: "Cand afli deci pace neschimbata in calea ta, teme-te, pentru ca esti departe de cararea pe care pasesc picioarele obosite ale sfintilor".
Simbolul suferintei este semnul prin excelenta care defineste pe omul jertfelnic si totodata certifica autenticitatea caii catre intalnirea ultima a iubirii. Prin suferinta are loc schimbarea, prin cruce se castiga desavarsirea. De aceea, toti cei ce doresc cu dor de moarte dragostea lui Dumnezeu „in ostenelile obositoare ce le au de rabdat nu sovaie [.], ci pana ce vor inceta din viata sunt gata sa primeasca cu barbatie necazurile si nu fug de ele, caci prin ele se fac desavarsiti" ne spune Sfantul Ioan Scararu. In asumarea crucii si a suferintei Mantuitorului "traiesti experienta celui ce-si da sufletul si zbaterea celui ce-abia s-a nascut. Iti dai sufletul si te nasti. Devii extrem de sensibil si in acelasi timp ramai neclintit, ca inmormantat de veacuri. Esti liber de tine insuti «lasand toate si dezlegat de toate». Ai alte legi de viata, ale unei vieti vesnice si nepieritoare. Esti mort si viu in acelasi timp.
In experienta acestei nasteri prin suferinta, in simtirea eliberarii de sub tirania patimilor, de dependenta de ele, durerea ca si placerea sunt depasite de bucurie: „bucuria duhovniceasca nu o poate rapi nici una din desfatarile sau necazurile lumii“.
Asadar, Sfintii Parinti obisnuiau sa spuna ca daca esti in suferinta, atunci esti pe cale, iar daca nu, insemna ca Dumnezeu a plecat de la tine si ca numai suferinta poate ajuta la transfigurarea firii cazute, altfel omul nu va avea puterea sa se intoarca inspre Dumnezeul cel viu, ci va ramane in indaratnicia firii sale si a voilor sale care-l indeparteaza de Dumnezeu.
Doamne ajuta!
Stefan Popa
-
Sfintii stiu necazurile oamenilor...
Publicat in : Religie -
Necazurile
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.