Care este rolul psihoterapeutului?

Care este rolul psihoterapeutului? Mareste imaginea.

Suntem îndemnaţi tot mai mult să deschidem uşa cabinetului psihologilor. Care este rolul psihoterapeutului?

H.F: Rolul psihoterapeutului este de a ajuta omul fie să îşi ridice sacul cu greutăţi, fie să mai lase din greutăţile sale interioare pentru a-l putea duce. A merge la psiholog nu înseamnă că sunt nebun, ci că am nevoie de un sprijin de specialitate pentru a rezolva nişte probleme pe care le am în viaţa de zi cu zi şi singur nu le pot face faţă. Fie ceva îmi scapă, fie nu ştiu de unde să încep, fie îmi este greu să mă confrunt singur cu problema şi am nevoie de ajutor.

Rolul psihoterapeutului este de a fi un antrenor pentru pacient, de a-l învăţa să-şi gestioneze emoţiile, gândurile, acţiunile. Hiper- producţia de gânduri anticipative, suferinţa din pricina unor probleme care încă nu s-au produs fac ca lumea modernă să fie o fabrică de oameni stresaţi. Să învăţăm să ne administrăm gândurile şi să navigăm în apele sinuoase ale stărilor emoţionale. Vârsta emoţională e adesea mai mare decât vârsta biologică. Privesc cu multă durere prizonierii propriului succes care trăiesc sub un clopot de singurătate. Sunt specialişti în rezolvarea problemelor firmei, dar incapabili să se îngrijească psiho-emoţional şi sunt prizonieri în temniţa emoţională. E un paradox, nu am avut niciodată atâta libertate şi, cu toate acestea, n-am avut nicicând atâta patologie psihiatrică. Sclavii din trecut erau mai liberi decât cei care se află astăzi prizonieri pe teritoriul emoţiilor.

Toţi mergem la duhovnic cu iadul în noi şi plecăm cu bucuria raiului, mai ales după ce ne împărtăşim. Uneori ai nevoie să cazi pentru a vedea cine te ridică sau a învăţa să te ridici singur. O mare greşeală este să-ţi strici prezentul, reamintindu-ţi de un trecut care nu mai are niciun viitor. Lăsaţi amintirile în pace! Luaţi o pauză de la nefericire, durere, dezamăgire ori nedreptate.

ieromonah Hrisostom Filipescu

Dragostea naste dragoste, Editura I.C.S.E.M.

Cumpara cartea "Dragostea naste dragoste"

 

Pe aceeaşi temă

26 Septembrie 2018

Vizualizari: 546

Voteaza:

Care este rolul psihoterapeutului? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE