Cum isi gaseste un crestin indrumatorul duhovnicesc?

Cum isi gaseste un crestin indrumatorul duhovnicesc? Mareste imaginea.

Biserica le oferă creştinilor libertatea de a-şi alege singuri îndrumătorii duhovniceşti. Este bine dacă duhovnicul slujeşte la o biserică din apropiere, dar întrucât aşezarea sufletească a fiecărui creştin este individuală, iar preoţii sunt de asemenea diferiţi după caracter şi experienţă duhovnicească, este important să găsim un duhovnic cu care să avem o legătură cordială, înţelegere reciprocă şi încredere deplină. Numai aşa îndrumarea duhovnicească va da roade bune.

Să nu ne grăbim în căutarea unui stareţ văzător cu duhul! Aceştia sunt foarte puţini în zilele noastre, în schimb stareţi mincinoşi sunt destul de mulţi. Nu e un pericol mai mare decât să-ţi încredinţezi sufletul unui şarlatan sau unui păstor îngâmfat. Hristos însuşi ne-a vorbit despre pericolul „lupilor în piei de oaie”. Să căutăm un preot obişnuit, de bună-credinţă, responsabil, iar dacă problemele îl vor depăşi, el ne va recomanda un duhovnic iscusit, căruia îi încredinţează rezolvarea problemelor duhovniceşti complicate.

Iată câteva sfaturi practice pentru oamenii care doresc să-şi găsească un duhovnic:

In primul rând, să se roage cu râvnă lui Dumnezeu, cerându-I să le trimită un povăţuitor chibzuit şi bun. Să se spovedească la un preot, să-i adreseze întrebările care îi frământă (dar să nu-i răpească timpul cu vorbe deşarte, ci să vorbească pe scurt despre lucrurile esenţiale). In funcţie de felul în care îi tratează, cu atenţie sau nepăsare, să-i încredinţeze rezolvarea problemelor celor mai stringente sau să se limiteze la o spovedanie, după care să-şi caute un alt duhovnic.

Cei care primesc un sfat sau o binecuvântare să le respecte cu sfinţenie, ca pe unele primite de la Domnul însuşi, şi să nu alerge de la un preot la altul în speranţa de a schimba cuvântul care nu le place.

Acelaşi Hristos lucrează în toţi preoţii în mod egal. De aceea, e păcat să apelăm cu aceeaşi problemă la preoţi diferiţi (în cazul în care am primit deja binecuvântare şi îndrumare).

Dacă la biserica din apropiere nu găsim un preot căruia să avem curajul să-i încredinţăm sufletul, să nu ne îngrijorăm. Cei care doresc să găseas că un duhovnic iscusit trebuie să ţină minte cuvintele Domnului Iisus Hristos: „Cereţi şi vi se va da.” Important e să nu încetăm a ne ruga Domnului cu râvnă să ne trimită un îndrumător spre mântuire.

PR. ALEXANDRU TORIK

Fragment din cartea "MIC GHID PENTRU CREŞTINUL ÎNCEPĂTOR", Editura Sophia

Cumpara cartea "MIC GHID PENTRU CREŞTINUL ÎNCEPĂTOR"


 

Pe aceeaşi temă

25 Februarie 2021

Vizualizari: 631

Voteaza:

Cum isi gaseste un crestin indrumatorul duhovnicesc? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE