
Denia Acatistului Bunei Vestiri se oficiaza anul acesta, vineri, 4 aprilie 2025. Astfel, vineri seara, in saptamana a cincea a Postului Mare, in timpul Utreniei zilei liturgice de sambata, se citeste Imnul Acatist al Maicii Domnului, cunoscut si sub numele de Acatistul Bunei Vestiri. Aceasta Denie face parte din randuielile Postului Sfintelor Pasti, menita sa-l pregateasca pe crestin pentru sarbatoarea Invierii Domnului.
Acatistul Bunei Vestiri este unul dintre cele mai cunoscute imne de lauda inchinate Maicii Domnului si a fost alcatuit de Patriarhul Serghie al Constantinopolului, in urma salvarii capitalei bizantine de invazia persilor si avarilor in 7 august 626. In timpul acestei invazii, imparatul Heraclie era prezent intr-o expeditie impotriva persilor. In lipsa lui, Patriarhul a cerut poporului sa se roage Nascatoarei de Dumnezeu si a facut o procesiune cu lemnul Sfintei Cruci, cu icoana „nefacuta de mana" a lui Hristos si cu vesmantul Maicii Domnului. Astfel, au iesit biruitori. In semn de multumire, poporul a cantat toata noaptea, in picioare, Imnul Acatist al Maicii Domnului in biserica Fecioarei din Vlaherne.
Dupa aceasta izbanda, ziua de 7 august a devenit zi de comemorare a ajutorului primit de la Hristos "impotriva vrajmasilor ce ne impresurau pe pamant si pe mare". Mai tarziu s-a adaugat acestei zile si memoria altor asedii ale Constantinopolului din anii 677, 717, 718 si 860, facand din Acatist imnul prin excelenta al increderii poporului bizantin in ocrotirea Maicii Domnului.
Aceasta sarbatoare a fost praznuita in secolul al VIII-lea in data de 25 martie, insa, incepand cu secolul al XI-lea, sarbatoarea a fost fixata in saptamana a 5-a din Postul Sfintelor Pasti.
Sunt persoane care afirma ca acest Acatist era cunoscut si inainte de evenimentul din 626 si ca patriarhul doar a ales acest imn pentru a-i aduce lauda Maicii Domnului, ca multumire pentru minunata biruinta.
Acatistul (de la gr. Akathistos) este un imn de lauda alcatuit din 13 condace si 12 icoase, care prezinta episoade din viata si minunile Mantuitorului, ale Maicii Domnului sau ale unor sfinti. In sens propriu, cuvantul "akathistos" inseamna "a sta in picioare", ceea ce ne descopera ca cei ce ascultau acest imn nu stateau in genunchi, ci drepti, in picioare. Sinaxarul mentioneaza in acest sens: "Praznuim sarbatoarea de astazi pentru toate aceste minuni mai presus de fire ale Preacuratei Maicii lui Dumnezeu. Se numeste acatist pentru ca intreg poporul a cantat in noaptea aceea Imnul Maicii Cuvantului stand in picioare si pentru ca la toate celelalte icoase obisnuim sa sedem, in timp ce icoasele acestea ale Maicii lui Dumnezeu le ascultam toti in picioare".
Imnul Acatist este structurat in patru parti. In prima parte se da marturie despre Buna Vestire a ingerului, nevinovatia Fecioarei Maria, vizita Elisabetei si indoiala lui Iosif. A doua parte prezinta adorarea pastorilor, inchinarea magilor, fuga in Egipt si aducerea la Templu a Pruncului Iisus. A treia parte scoate in evidenta reinnoirea lumii prin Nasterea lui Hristos din Fecioara Maria. Iar ultima parte o infatiseaza pe Maica Domnului ca aparatoare si arata neputinta noastra de a-L lauda cum se cuvine pe Dumnezeu, incheindu-se cu rugaciuni catre Maica Domnului, de a mijloci pentru noi. Rugul aprins, vazut de Moise in muntii Sinai, a fost talcuit de Parinti ca fiind Maica Domnului, cea care L-a nascut pe Mantuitorul, Fiul lui Dumnezeu, ramanand fecioara si nefiind mistuita de focul dumnezeirii. De aici si puterea cea mare de mijlocire a Maicii Domnului, care se roaga pentru izbavirea, ocrotirea si ajutorul intregului neam omenesc.
Cele mai cunoscute reprezentari ale Imnului Acatist de la noi din tara sunt cele de pe peretii unor manastiri din Moldova, precum Moldovita, Probota, Humor, Baia, Arbore.
Imnul Acatist este o cantare de lauda si multumire adresata Maicii Domnului. Acest acatist aduce bucurie, pace si ajutor de negrait.
"O, Maica prealaudata, care ai nascut pe Cuvantul, Cel ce este mai sfant decat toti sfintii, primind acest dar de acum, izbaveste de toata ispita si scoate din chinul ce va sa fie pe toti cei care-ti canta: Aliluia!"
Iulian Predescu
Citeste si:
Denia Acatistului Maicii Domnului
-
Denia Acatistului Bunei Vestiri
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.