Pocainta ca schimbare a vietii

Pocainta ca schimbare a vietii Mareste imaginea.

Cel care are credinţă sinceră şi frică de Dumnezeu face pasul următor pe calea despătimirii: pocăinţa. Ea înseamnă mai mult decât o simplă părere de rău, întrucât presupune o reală schimbare a vieţii personale, a cugetului inimii, a felului de a gândi şi a modului de a acţiona. „Dacă sufletul se îmbărbătează prin pocăinţă şi prinde curaj prin dorul după liniştea cea adevărată, se ridică din ticăloşia sa. Un astfel de om, prin faptele sale şi prin dispoziţia sa bună, dobândeşte ajutor de la Dumnezeu, primeşte har, luminare de la Duhul Sfânt” (Lavrentie, „Nevoinţă şi har”, în „Glasul monahilor”, anul III, nr. 4, aprilie, 2005, p. 25).

Referitor la pocăinţă, Sf. Paisie Aghioritul spune că aceasta este unicul mod ca un credincios să-şi îndrepte păcatele. „Ca să ştergem o greşeală de-a noastră din amintirea oamenilor ne trebuie mulţi ani. Lui Dumnezeu Îi este suficient doar o lacrimă. Deci să stingem pârjolul pe care l-au aprins păcatele noastre, nu cu multă apă, ci cu puţine lacrimi” (Paisie Aghioritul, „Mica Filocalie”, Edit. Egumeniţa, Galaţi, 2009, p. 136).

Părintele Paisie evidenţiează şi faptul că pocăinţa este cea care curăţă inima şi nu nevoinţa trupească: „Fireşte, inima nu se curăţă cu astfel de sforţare, ci cu un suspin smerit de pocăinţă, ce iese din adâncul inimii, care aduce mângâierea dumnezeiască, în timp ce sforţarea trupească aduce descurajare şi nelinişte atunci când se sileşte cineva în mod egoist şi fără discernământ” (Paisie Aghioritul, „Epistole”, Evanghelismos, Bucureşti, 2005, p. 121).

Sf. Paisie Aghioritul ne atrage atenția că pocăinţa care are în ea nelinişte şi deznădejde nu este de la Dumnezeu, întrucât cei mai fericiţi oameni sunt cei care au arătat o pocăinţă cu durere şi lacrimi: „În acest fel au zdrobit pe vrăjmaşul cel mândru şi şi-au smerit trupul lor cel fără de rânduială prin asceză, supunându-l duhului, pricinuind mare bucurie în cer prin pocăinţa lor, prin întoarcerea la Dumnezeu” (Ibidem, p. 145).

Sorin Lungu

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

01 Martie 2018

Vizualizari: 434

Voteaza:

Pocainta ca schimbare a vietii 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

pocainta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE