Puterea lui Dumnezeu se savarseste intru neputinte

Puterea lui Dumnezeu se savarseste intru neputinte Mareste imaginea.

Desi nu m-ati vestit ca va aflati in oarecare tulburare, inima mea mi-a spus asta. Iata raspunsul pacatoasei mele inimi la gandurile dumneavoastra ascunse: in fata mea sunteti intotdeauna la fel, caci eu pentru Domnul pastrez legatura cu dumneavoastra. Sa aveti pace!

Vad in dumneavoastra roada duhovniceasca ce sta in cunoasterea propriilor neputinte; despre acestea Sfantul Apostol Pavel a zis: ma bucur in neputinte, ca sa locuiasca in mine puterea lui Hristos (II Cor. 12, 10, 9). Bine ar fi sa cititi raspunsurile Marelui Varsanufie catre Andrei.

Sa stiti ca nu imi insusesc nici un fel de stapanire asupra dumneavoastra, ci, dandu-va sfat, las la buna dumneavoastra voie sa-l indepliniti sau nu. Ori ca il impliniti, ori ca nu-l impliniti, sa fiti impacata. La fel si cu privire la slujitoarea dumneavoastra de chilie: eu voi fi impacat pe deplin daca o veti indeparta de la dumneavoastra, fiindca in legatura cu dumneavoastra am ca scop de capetenie folosul dumneavoastra sufletesc. Calauziti-va dupa propria constiinta. Dupa citirea scrisorii acesteia luati seama ce simtamant veri avea in suflet. Daca in suflet se va revarsa pace si liniste, sa stiti ca ceea ce vi s-a spus vi s-a spus in Domnul; constiinta dumneavoastra va da marturie ca ceea ce s-a spus in Domnul trebuie implinit, chiar daca implinirea e insotita de necaz. Sfintii Parinti au spus ca virtutea fara necaz nu este virtute. Talcuind parabola despre samanta cazuta la semanare in felurite pamanturi, Dom-nul spune in Evanghelie: iar cea de pe pamant bun sunt cei ce, cu inima curata si buna, aud cuvantul, il pastreaza si rodesc intru rabdare ( L c . 8, 1 5 ) .

Dupa ce a grait parabola, Domnul a adaugat cuvintele infricosatoare: cine are urechi de auzit, sa auda (Le. 8, 8). Va chem cu mine: prin cugetele noastre si prin simtamintele inimii noastre sa ne micsoram pana la nimic pe noi insine, ca sa creasca in noi Hristos. Sa ne omoram pe noi insine: mortul este lipsit de viata si de lucrare. Sa ne omoram pe noi insine, ca sa traiasca si sa lucreze in noi Hristos. Sa fiti ingaduitoare fata de sufletul dumneavoastra: asprimea peste masura il abate de la pocainta, il baga in trandavire si deznadejde. Sa fiti impacata si cu imprejurarile in care va aflati. Sa aveti pace! Amin.

Sfantul Ignatie Briancianinov

Extras din volumul "Armele razboiului nevazut", Ed. Sophia

.
Pe aceeaşi temă

13 Iunie 2014

Vizualizari: 411

Voteaza:

Puterea lui Dumnezeu se savarseste intru neputinte 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE