Sindromul 'cel mai'

Sindromul 'cel mai' Mareste imaginea.

1) „Cel mai" nu există. 2) Lauda exagerată duce la dispreţul celorlalţi. 3) Judecata dreaptă este mai motivantă decît lauda nemeritată. 4) Gradele de comparaţie ale iubirii.

NU SPUNEŢI unui copil „eşti cel mai bun", „cel mai frumos", „cel mai talentat" - e destul să-i spuneţi: „eşti bun", „eşti frumos", „eşti talentat".

Sînt mai multe motive pentru care „cel mai" este un adaos nefericit. Mai întîi, pentru că este o minciună, nici dumneavoastră, nici eu, nici nimeni altcineva nu ştie unde se află acum cel mai bun, cel mai frumos şi cel mai talentat copil, căci fiecare sîntem buni, frumoşi şi talentaţi în măsura în care lumea are nevoie de asta; apoi, pentru că drăcuşorul „Cel Mai" va crea în mintea copilului o permanentă stare de comparaţie şi competiţie cu restul copiilor şi chiar al adulţilor. Copilul nu va mai fi capabil să aprecieze just calităţile altor copii, căci orice calitate şi îndemînare văzuta la altul va fi din start sub nivelul său, el fiind pornit să-i desfiinţeze pe toţi cei buni, frumoşi şi talentaţi pentru a-şi salva condiţia de „cel mai", pe cînd starea normală a oamenilor buni, frumoşi şi talentaţi e să se bucure unii de alţii lucrînd împreună pentru ceilalţi. Avem de acum prima generaţie de tineri „cel mai", cei care se desfiinţează reciproc pentru un loc mai bun în compania unde lucrează.

Dacă vreţi totuşi să-i spuneţi copilului că este „cel mai" în ceva, îi puteţi spune fără regrete că e CEL MAI IUBIT. Acest „cel mai" e singurul care nu absolutizează o calitate a celui iubit, ci evocă dragostea celui care iubeşte. E frumos să fii cel mai iubit şi să creşti cu conştiinţa că a fi iubit şi a iubi este o stare de fericire, mai mare decît aceea de a fi cel mai frumos, cel mai talentat. Chiar şi Hristos l-a numit pe Ioan cel mai iubit dintre ucenici. Inseamnă oare asta că Dumnezeu împarte dragostea Sa nemărginită cu măsuri diferite? Nu. Pur şi simplu în Ioan încăpea mai multă dragoste.

IEROMONAH SAVATTE BAŞTOVOI

Fragment din cartea "Antiparenting. Sensul pierdut al paternitatii", Editura Cathisma

Cumpara cartea "Antiparenting. Sensul pierdut al paternitatii"

Pe aceeaşi temă

01 Iulie 2019

Vizualizari: 804

Voteaza:

Sindromul 'cel mai' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE