Praznicul Bunei Vestiri este praznuit pe 25 martie. Este ziua in care Arhanghelul Gavriil i se arata Maicii Domnului graindu-i: "Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine!" (Luca 1, 28). Maica Domnului se arata nedumerita la auzul acestor cuvinte si intreaba ce inseamna cereasca salutare. Arhanghelul ii raspunde: "Nu te teme, Marie, ca ai aflat har la Dumnezeu. Si, iata, vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui - Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt Se va chema, si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau si, imparatia Lui nu va avea sfarsit." (Luca 1, 30-33).
Iar Fecioara Maria a zis: "Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat?". Si, raspunzand, ingerul i-a zis: "Duhul Sfant se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta." (Luca 1, 34-37). Atunci Fecioara Maria a raspuns: "Iata, roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau" (Luca 1, 38).
Si rostind aceste cuvinte, Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu S-a zamislit, ca prunc omenesc, prin venirea Duhului Sfant, in pantecele Preacuratei, iar ingerul s-a facut nevazut. Hristos Se zamisleste ca Fiu al Omului, fara a pierde cumva calitatea de Fiu al lui Dumnezeu.
Sfantul Ioan Damaschin spune ca Sfanta Scriptura mentioneaza de doua ori cuvantul "Fie": cand Dumnezeu a poruncit sa fie lumina, prin acest "Fie" s-a zidit lumea materiala, iar cand Fecioara rosteste la Nazaret "Fie", s-a inceput restaurarea lumii afectata de pacatul stramosesc.
Legat de acest eveniment, Sfantul Ioan Casian marturiseste: "Nu numai ca Maria L-a nascut pe Cel mai in varsta decat ea, ci pe Facatorul ei, si, nascand pe Nascatorul ei, a devenit Nascatoare a Nascatorului ei".
Sfantul Grigorie Palama marturiseste ca Buna Vestire s-a petrecut intr-o zi de vineri, la ceasul al saselea, adica in ziua si-n ceasul in care au pacatuit Adam si Eva, zi in care avea sa se intample si jertfa Mantuitorului.
Sfantul Nicolae Cabasila spune ca praznicul Bunei Vestiri este o sarbatoare a bucuriei, chiar daca este prezenta in Postul Mare: "Daca ar fi trebuit ca vreodata omul sa se bucure, daca ar fi avut vreo clipa pe care s-o praznuiasca in stralucire si maretie, daca trebuie ca pentru aceasta sa cerem inaltimea duhului, frumusetea discursului si avantul cuvintelor, eu nu cunosc o alta zi decat aceea in care un inger a coborat din cer, aducand bunele vestiri pe pamant".
Sarbatoarea Bunei Vestiri se praznuieste intotdeauna in Postul Mare si ofera crestinilor dezlegare la peste.
Data praznuirii Bunei Vestiri nu a fost de la inceput pe 25 martie. Existau crestini care o sarbatoreau in Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, iar in unele Biserici din Apus, s-a sarbatorit pe 18 decembrie. Data de 25 martie s-a generalizat din momentul in care Nasterea Domnului a inceput sa fie sarbatorita la 25 decembrie, adica din prima jumatate a secolului V.
Icoana Bunei Vestiri este pictata in toate lacasurile de cult ortodoxe pe Usile Imparatesti.
Troparul praznicului Bunei Vestiri
Astazi este inceputul mantuirii noastre si aratarea Tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face si Gavriil Harul Il binevesteste. Pentru aceasta si noi, impreuna cu Dansul, Nascatoarei de Dumnezeu sa-i strigam: Bucura-te, cea Plina de har, Domnul este cu tine!
Iulian Predescu
-
Biserica Buna Vestire - Caramidarii de sus
Publicat in : Mitropolia Munteniei si Dobrogei
-
Buna Vestire
Publicat in : Buna Vestire
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.