Maica Domnului a Patimii

Maica Domnului a Patimii Mareste imaginea.

Maica Domnului a Patimii

Icoana Maicii Domnului a Patimii (Strastnaia) apartine unui tip iconografic aparut in perioada bizantina (sec. al XII-lea). Cea mai veche icoana cunoscuta de acest tip se afla in Cipru, la Manastirea Arakoun. Este o fresca din anul 1193. Incepand cu secolul al XIV-lea aceasta reprezentare este intalnita si in randul frescelor din Serbia (bisericile din Lesnovo si Konce). Cel mai cunoscut exemplu de acest tip este o icoana pictata de Andreas Ritsos in secolul al XV-lea, dupa caderea Constantinopolului.

Icoana combina caracteristici ale icoanelor Hodighitria si ale Eleousa, insa, ii este specifica reprezentarea cate unui inger cu simbolurile Patimilor Mantuitorului (crucea, sulita si buretele) in fiecare din colturile superioare. Dupa cum arata inscrisul de pe icoana, ingerii care o insotesc pe Maica Domnului si pe Prunc sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Maica Domnului a Patimii          Maica Domnului a Patimii

In aceasta icoana, Maica Domnului il tine pe Pruncul Hristos in partea stanga, si are capul usor inclinat spre El. Ii sustine trupul cu mana stanga, iar in cealalta tine mana stanga a Pruncului, cu degetele indreptate spre El. Pruncul isi are capul intors, privind la ingerul care are in mana dreapta o cruce. Expresia amandurora este grava. In coltul din stanga, deasupra umarului Prea Sfintei Fecioare, un inger tine celelalte simboluri ale Sfintelor Patimi: Crucea, sulita si buretele.

          Maica Domnului a Patimiii

In Rusia sunt cunoscute mai multe icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului a Patimii, dintre care amintim pe cea din Biserica Zamislirea Sfintei Anna din Moscova si pe cea din satul Enkaeva (dioceza Tambov). Icoana Maicii Domnului a Patimii este praznuita la 13 august, 30 aprilie si in Duminica a sasea dupa Pasti (in Duminica Orbului).

Aceasta icoana este una din cele mai cunoscute icoane ale Maicii Domnului si este cinstita nu doar in randul crestinilor ortodocsi, ci si de catre romano -catolici.  Icoana  Maicii Domnului a Patimii este considerata ocrotitoarea multor tari si orase din intreaga lume precum: Boston, New York,  Belfast, Cracovia, Singapore, Manila.

01 Octombrie 2009

Vizualizari: 11670

Voteaza:

Maica Domnului a Patimii 5.00 / 5 din 3 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE