
Dintre practicile Vechiului Testament, prin care se considera ca isi exprima cineva evlavia, milostenia era recomandata in mod special (Lev.X, 10; Deut. XV, 1; Daniil IV, 24), fiind aplicata la iudei pe scara intinsa si apreciata mai ales de farisei - falsii implinitori ai Legii Vechi.
Milostenia era facuta cu mare fast, in special in adunari sau pe strazi, oriunde acest act putea fi "trambitat" (Mt. VI, 2), spre castigarea laudei semenilor. In felul acesta, nu mai putea fi vorba de sentimentul iubirii aproapelui, ci dimpotriva, de egoism, de cugetari josnice.
Mantuitorul purifica faptele de milostenie de acele exteriorizari contradictorii si mai ales de starile sufletesti, de acele porniri care nu cadrau cu actul milosteniei preconizata de evlavia crestina.
Cunoastem cu totii ca exista si azi persoane pe care unii le-ar considera importante, care arunca un banut numai daca se strang televiziunile gramada, in timp ce fundatiile caritabile pe care le patroneza, au rafturile ghiftuite de dosare prafuite.
Indemnul Mantuitorului anuleaza dorinta de publicitate si constituie un avertismnet: rasplata faptelor fariseice se reduce la satisfacerea orgoliului in aceasta viata, iar o rasplata viitoare nu mai poate fi asteptata.
"Sa nu faceti milostenia voastra inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de dansii"- spune Mantuitorul; "astfel nu veti afla plata de la Tatal vostru Cel din ceruri" (Mt. VI, 1). Morala evanghelica nu combate deci, milostenia, ci manifestarile ostentative, perfide, lipsite de consistenta morala.
Milostenia se cade a fi facuta nu pentru faima sau voturi in parlament, ci pentru transformare launtrica. Cei care se inchina numai acolo unde se strang multimile si dau cate un banut numai in pietele aglomerate, sunt milostivi doar cu imaginea lor. Actul ajutorarii aproapelui, pornit din scopuri josnice, nu poate fi numit milostenie, intrucat Dumnezeu, in atotstiinta Sa, cunoaste faptele si inima omului. In schimb, "un dar facut in taina, potoleste mania lui Dumnezeu" (Prov. XXI, 14).
Ciortan Mariean
-
Despre evlavie
Publicat in : Credinta -
Maica Domnului in viata Bisericii si in evlavia credinciosilor ortodocsi
Publicat in : Religie -
Ortodoxia, 'credinta si cunostinta adevarului celui conform cu evlavia'
Publicat in : Duminica Ortodoxiei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.