Inscriptia lui Pilat

Inscriptia lui Pilat

Timp de secole, Pilat a fost cunoscut numai din cateva surse istorice si din cateva carti ale Noului Testament. Cei patru evanghelisti il mentioneaza pe acesta ca fiind implicat in procesul si condamnarea lui Hristos. Chiar si Simbolul de credinta sau Crezul, intocmit in secolul al IV-lea, face referire la acest personaj istoric destul de controversat. ("Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat.” In anul 1961 a avut loc prima descoperire arheologica ce il mentioneaza pe Pilat. Vestigiul este cunoscut sub numele de "Inscriptia lui Pilat”.

Cine a fost Pontiu Pilat?

Pontiu Pilat a fost procuratorul sau prefectul roman al Iudeei intre anii 26 - 36 d.Hr..  Caracterizarea lui Pilat, asa cum apare in scrierile Noului Testament, concorda cu alte marturii istorice: "Filon si Iosif Flaviu il prezinta ca pe un personaj cumplit si diabolic.”

Hristos inaintea lui Pilat

Filon, filosoful evreu din Alexandria (20 i.Hr – 50 d.Hr.), il descrie pe Pilat ca "un om cu o dispozitie inflexibila, pe cat de crud pe atat de incapatanat”. El afirma ca perioada in care Pilat a condus a fost caracterizata de "coruptie, impertinenta, cruzime, crime continue asupra oamenilor nejudecati si necondamnati ... "

La cativa ani dupa crucificarea Mantuitorului, Pilat avea sa fie trimis la Roma unde a fost supus unei judecati umilitoare, dupa ce ordonase masacrul a cativa calatori samarineni. Eusebiu de Cezarea afirma ca Pilat a fost gasit vinovat fiind exilat. Neputand accepta aceasta decizie, Pilat s-a sinucis. Acesta a fost sfarsitul acestui guvernator mandru si corupt.

Referinte biblice despre Pontiu Pilat

Pontiu Pilat este mentionat in sase carti ale Noului Testament. Iata numai cateva pasaje biblice:

• “… Si indata dimineata, arhiereii, tinand sfat cu batranii, cu carturarii si cu tot sinedriul si legand pe Iisus, L-au dus si L-au predat lui Pilat." (Marcu 15, 1)

• “ Iar facandu-se dimineata, toti arhiereii si batranii poporului au tinut sfat impotriva lui Iisus, ca sa-L omoare. Si, legandu-L, L-au dus si L-au predat dregatorului Pontiu Pilat.” (Matei 27;1-2)

• “ In al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod, tetrarh al Galileii, Filip, fratele sau, tetrarh al Itureii si al tinutului Trahonitidei, iar Lisanias, tetrarh al Abilenei "(Luca 3;1)

• “ 28. Deci L-au adus pe Iisus de la Caiafa la pretoriu; si era dimineata. Si ei n-au intrat in pretoriu, ca sa nu se spurce, ci sa manance Pastile. 29. Deci Pilat a iesit la ei, afara, si le-a zis: Ce invinuire aduceti Omului Acestuia?" (Ioan 18 ; 28-29)

• “ Caci asupra Sfantului Tau Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolalta, cu adevarat, in cetatea aceasta, si Irod si Pontius Pilat cu paganii si cu popoarele lui Israel ... " (Fapte 4;27)

• "Iti poruncesc inaintea lui Dumnezeu, Cel ce aduce toate la viata, si inaintea lui Iisus Hristos, Cel ce, in fata lui Pontiu Pilat, a marturisit marturisirea cea buna ...” (1 Timotei 6; 3)

Descoperirea Inscriptiei lui Pilat

Pana in anul 1961 nu fusese descoperita nicio marturie fizica ce facea referire la Pilat. In timpul sapaturilor din cadrul unui amfiteatru roman de langa Cezarea - port roman si capitala a Iudeei in vremea lui Hristos - echipa de arheologi italieni condusa de catre Dr. Antonio Frova, avea sa descopere o placa din piatra pe care se afla gravat numele lui Pilat.

Inscriptia lui Pilat

Aceasta piatra, cunoscuta si sub numele de Inscriptia lui Pilat, a fost scrisa pentru a comemora ridicarea si consacrarea unui Tiberium, un templu destinat cultului lui Tiberiu Cezar, imparatul roman din vremea in care Pilat guverna Iudeea.

Inscriptia in limba latina cuprinde titulatura "Pontiu Pilat, Prefect al Iudeei”, un titlu foarte apropiat de cele folosite la adresa lui in Evenghelii (Luca 3;1) Aceasta a fost prima descoperire arheologica ce il mentioneaza pe Pilat, si care inca o data atesta acuratetea istorica a Sfintilor Evanghelisti.

Importanta descoperirii

Descoperirea reprezinta un exemplu, din multe altele, din randul dovezilor arheologice care atesta acuratetea marturilor biblice. Inscriptia lui Pilat se potriveste foarte bine cu descrierea oferita de Sfantul Apostol Luca, in care acesta nu numai ca il mentioneaza pe Pilat in calitate de guvernator al Iudeei, dar il mentioneaza si pe Imparatul Tiberiu.

Radu Alexandru

25 Septembrie 2013

Vizualizari: 8221

Voteaza:

Inscriptia lui Pilat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact