
"Putin mai inainte erai unul din cei multi, unul din comunitate, brusc insa te afli intaistatator, indrumator, invatator al credintei, calauza a tainelor necunoscute" (Sfantul Grigorie Teologul, Cuvant la Boboteaza).
Astazi, de cele mai multe ori, tanarul teolog ajunge preot si duhovnic simultan si la o varsta destul de frageda. Stim ca nu varsta arata masura intelepciunii si sfintenia vietii insa, de obicei, intelepciunea si asezarea duhovniceasca vin odata cu cresterea in varsta.
Graba celor dornici de a primi Taina Hirotoniei
Parintii Bisericii nu au trecut niciodata cu vederea riscurile pe care le implica savarsirea unor slujbe, ori practicarea unor randuieli bisericesti. Astfel, in privinta Hirotoniei, ei au randuit ca nimeni sa nu fie hirotonit diacon si preot in graba, urmand vreun interes lumesc ori fara o temeinica cercetare.
Cu toate ca o mare parte din sfintii slujitori ai Altarului au fugit de Preotie, Biserica nu condamna pe cei ce isi doresc sa ajunga preoti, dupa cuvantul Sfantului Pavel, care zice: "De pofteste cineva episcopie, bun lucru doreste" (I Timotei 3, 1).
Se cade insa ca barbatul credincios sa nu ajunga imediat preot, ci sa treaca prin toate treptele cele din-nainte. Astfel, se cade ca el sa petreaca o vreme in fiecare dintre ele: sa fie citet si psalt (la strana), sa fie paraclisier (in Altar), si abia apoi sa fie hirotonit diacon, preot si, in cele din urma, hirotesit duhovnic.
Hirotonia imediata intru diacon si preot, consecutiv, ridica anumite riscuri, atat pentru cel hirotonit, cat si pentru cei din biserica, dintre care cele mai mari sunt mandria si nepriceperea. Nu putini ajung sa creada ca, odata cu Hirotonia, au si ajuns la o masura duhovniceasca personala mai mare decat a celor din biserica. De asemenea, nepriceperea si lipsa de experienta in Sfantul Altar si la Taina Sfintei Spovedanii poate naste mari tulburari.
Sfintii Parinti spun: Nici un barbat sa nu fie hirotonit preot pana la 30 de ani !
Se cade sa ne aducem aminte de cateva canoane ale Sfintilor Parinti, trecute insa cu vederea ca unele ce "nu mai sunt de actualitate", de parca Preotia si duhovnicia pot ajunge anacronice.
"Sa nu se mai hirotoniseasca prezbiter (preot) mai inainte de treizeci de ani, chiar daca ar fi barbat vrednic intru toate, ci sa astepte, caci Hristos la treizeci de ani s-a botezat, si a inceput sa invete" (Neocezarea, 11).
"Diaconii sa nu se hirotoneasca inainte de 25 ani" (Cartagina, 16).
"Canonul Sfintilor si de-Dumnezeu-purtatorilor nostri Parinti sa aiba tarie si in aceea ca sa nu se hirotoneasca prezbiterul (preotul) inainte de 30 de ani, chiar daca ar fi omul cu totul vrednic, ci sa astepte, caci Iisus Hristos in anul al treizecilea s-a botezat si a inceput a invata" (VI Ecumenic, 14).
Teodor Danalache
-
Preotia - Taina hirotoniei
Publicat in : Religie -
Preotii se pot recasatori?
Publicat in : Drept bisericesc -
Preot de mir, preot confesor, preot duhovnic, mentor spiritual, avva
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.