Adevarata pedagogie

Adevarata pedagogie Mareste imaginea.

Un adevărat „formator de oameni” nu are ce să predea, în sensul convențional al cuvântului, și nu are ce să adauge sau să ofere, cum ar fi simple informații sau teorii, credințe sau reguli de conduită. Unica menire a unui „pedagog adevărat” este de a ne ajuta să înlăturăm tot ceea ce ne desparte de adevărul din lăuntrul nostru. Rostul lui este să ne deschidă ochii pentru a vedea ceea ce deja știm, dar nu conștientizăm încă. „Maestrul spiritual” ne ajută să descoperim acea dimensiune din adâncul ființei, pe care o putem percepe și exprima drept liniște interioară.

Dacă dorim doar hrană pentru minte nu o vom găsi și, mai mult, nu vom înțelege esența învățăturii care ni se împărtășește, deoarece această esență nu rezidă în cuvinte, ci în noi înșine.

Cuvântul poate fi „deschizător” de drum și „călăuză” pe cale, traiect care se află de fapt în interiorul nostru. Este călătoria personală care are drept țintă întâlnirea cu noi înșine și cu Dumnezeu, din adâncul ființei noastre. Cuvântul nu se adresează doar minții, ci în primul rând sufletului, acea realitate mult mai profundă și infinit mai vastă decât mintea.

Pacea plină de viață este una dintre calitățile indiscutabile ale eului nostru, pe care îl identificăm, în chip unitar, cu propria persoană. De aceea se poate vorbi, despre toate aspectele spirituale ale vieții, doar în termenii unui personalism deschis permanent spre comunicare-împărtășire-îmbogățire-desăvârșire. De aici, dorul de a descoperi Adevărul întrupat în inimă, ca o cunoaștere de sine, în lumina harului lui Dumnezeu.

Sorin Lungu

.

Despre autor

Sorin Lungu Sorin Lungu

Colaborator
264 articole postate
Publica din 18 Ianuarie 2018

Pe aceeaşi temă

09 Februarie 2018

Vizualizari: 992

Voteaza:

Adevarata pedagogie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE